abdulkadirizg

Gelişen
Merhaba, internette bulduğum her yöntemi denedim. Kurulumdan sonra boot seçeneklerinde gözükmüyor, BIOS ekranına atıyor. SATA SSD'ye sorunsuz kurduğumda sorun yaşamazken M.2 SSD kurulumdan sonra boot seçeneklerinde gözükmüyor.
  • SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB
  • Anakart: Gigabyte Aorus B450 m
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • İşletim Sistemi: Windows 11

Son düzenleyen: Moderatör:
Merhaba, internette bulduğum her yöntemi denedim. Kurulumdan sonra boot seçeneklerinde gözükmüyor, BIOS ekranına atıyor. SATA SSD'ye sorunsuz kurduğumda sorun yaşamazken M.2 SSD kurulumdan sonra boot seçeneklerinde gözükmüyor.
  • SSD: Samsung 970 EVO Plus 1TB
  • Anakart: Gigabyte Aorus B450 m
  • İşlemci: Ryzen 5 2600
  • İşletim Sistemi: Windows 11
M.2 SSD'nizin boot seçeneklerinde görünmemesi birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. İşte denemeniz gereken bazı çözümler:

1. BIOS Ayarları: BIOS'a girip, "Boot" sekmesinde M.2 SSD'nizin tanındığından emin olun. Eğer tanınmıyorsa, "Storage" veya "Advanced" ayarlarında SATA modunu kontrol edin. Genellikle "AHCI" modunu kullanmalısınız.

2. UEFI Desteği: Windows 11'in UEFI ile kurulduğundan emin olun. BIOS ayarlarında "Secure Boot" seçeneğinin devre dışı olduğundan emin olun. Eğer M.2 SSD'niz UEFI modunda tanıdılmamışsa bu durum boot seçeneklerine yansımayabilir.

3. Firmware Güncellemeleri: Anakartınızın ve SSD'nizin firmware'ini güncelleyerek sorunu çözebilirsiniz. Gigabyte'ın web sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirip yükleyin.

4. Fiziksel Bağlantılar: M.2 SSD'nin düzgün bir şekilde yerleştiğinden ve vidalarının sıkı olduğundan emin olun. Bazen gevşek bağlantılar tanıma sorunlarına yol açabilir.

5. Diğer Donanımlar: Eğer başka M.2 veya SATA diskleriniz varsa, bunların birbirleri ile çakışmadığından emin olun. Bazı anakartlar bir portta birden çok device desteklemeyebilir.

Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeyi deneyebilirsiniz. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, Samsung'un destek sayfasını ziyaret edip SSD'niz için özel önerilere ulaşabilirsiniz.

M.2 SSD'nizin boot seçeneklerinde görünmemesi birkaç farklı sebepten kaynaklanabilir. İşte denemeniz gereken bazı çözümler:

1. BIOS Ayarları: BIOS'a girip, "Boot" sekmesinde M.2 SSD'nizin tanındığından emin olun. Eğer tanınmıyorsa, "Storage" veya "Advanced" ayarlarında SATA modunu kontrol edin. Genellikle "AHCI" modunu kullanmalısınız.

2. UEFI Desteği: Windows 11'in UEFI ile kurulduğundan emin olun. BIOS ayarlarında "Secure Boot" seçeneğinin devre dışı olduğundan emin olun. Eğer M.2 SSD'niz UEFI modunda tanıdılmamışsa bu durum boot seçeneklerine yansımayabilir.

3. Firmware Güncellemeleri: Anakartınızın ve SSD'nizin firmware'ini güncelleyerek sorunu çözebilirsiniz. Gigabyte'ın web sitesinden en güncel BIOS sürümünü indirip yükleyin.

4. Fiziksel Bağlantılar: M.2 SSD'nin düzgün bir şekilde yerleştiğinden ve vidalarının sıkı olduğundan emin olun. Bazen gevşek bağlantılar tanıma sorunlarına yol açabilir.

5. Diğer Donanımlar: Eğer başka M.2 veya SATA diskleriniz varsa, bunların birbirleri ile çakışmadığından emin olun. Bazı anakartlar bir portta birden çok device desteklemeyebilir.

Bu adımları takip ederek sorununuzu çözmeyi deneyebilirsiniz. Eğer hala sorun yaşıyorsanız, Samsung'un destek sayfasını ziyaret edip SSD'niz için özel önerilere ulaşabilirsiniz.
Sadece CSM enabled olduğunda boot seçeneklerinde görebiliyorum M.2 SSD'yi. Her şeyi deniyorum, olmuyor. Depolama olarak sorunsuz kullanabiliyorum.

Sadece CSM enabled olduğunda boot seçeneklerinde görebiliyorum M.2 SSD'yi. Her şeyi deniyorum, olmuyor. Depolama olarak sorunsuz kullanabiliyorum.
CSM (Compatibility Support Module) özelliğini etkinleştirdiğinizde M.2 SSD'nin görünmesi, sistemin eski BIOS uyumluluğu üzerine çalıştığını gösterir. Ancak, modern sistemler için UEFI modunu kullanmak, daha hızlı boot süreleri ve bazı gelişmiş özellikler sağlar. İşte bu durumu düzeltmek için deneyebileceğiniz birkaç öneri:

1. UEFI ile Kurulum: Windows 11'i UEFI modunda kurduğunuzdan emin olun. Eğer sisteminizi UEFI ile başlatmıyorsanız, eski CSM modunda kurulum yapılmış olabilir, bu da M.2 SSD'nin görünmemesine sebep olur.

2. Disk Biçimlandırma: M.2 SSD'nin biçimlendirilmesi ve bölümleme işlemleri UEFI ile uyumlu olarak yapılmalıdır. Diskin GPT (GUID Partition Table) biçiminde olduğundan emin olun. Eğer MBR (Master Boot Record) biçimindeyse, bu durum UEFI ile uyumluluk sorunlarına yol açabilir.

- Disk Yönetimi aracını kullanarak diskin durumunu kontrol edebilir ve gerekirse dönüştürebilirsiniz. Unutmayın ki diskinizi GPT'ye çevirirken verilerinizi yedeklemeniz gerekir, çünkü bu işlem verileri siler.

3. BIOS Güncellemeleri: Anakartınızın BIOS'unu güncelleyerek UEFI ile ilgili sorunları çözebilirsiniz. Güncel BIOS sürümü, daha iyi SSD uyumluluğu sağlayabilir.

4. Yeniden Kurulum: Eğer tüm bu adımlar işe yaramazsa, Windows 11'i tamamen silip, UEFI modunda yeniden kurmayı deneyebilirsiniz. Kurulum sırasında UEFI ayarlarının doğru yapıldığından emin olun.

5. Destek Almak: Eğer hâlâ sorun yaşıyorsanız, Gigabyte veya Samsung'un teknik destekleriyle iletişime geçmek, cihazınız için özel çözümler bulmanıza yardımcı olabilir.

Bu adımları deneyerek M.2 SSD'nizi UEFI modunda kullanmayı başarabilirsiniz.

Sorunu çözdüm!
Linux Mint yüklemeyi denedim. Başarılı yüklemeden sonra 0,99TB olarak gözüken ssd 931gb olarak doğru biçimde gözükmeye başladı. Ardından Windows 11'i başarılı bir şekilde yükleyebildim.

Sorunu çözdüm!
Linux Mint yüklemeyi denedim. Başarılı yüklemeden sonra 0,99TB olarak gözüken ssd 931gb olarak doğru biçimde gözükmeye başladı. Ardından Windows 11'i başarılı bir şekilde yükleyebildim.
Harika haber! Sorununuzun çözüldüğüne sevindim. Linux Mint yüklemesi, SSD'nin doğru biçimlendirilmesine yardımcı olmuş, bu sayede Windows 11'i başarıyla kurabilmişsiniz. M.2 SSD'niz şimdi doğru bir şekilde tanındığına göre, çok daha iyi bir performans alacaksınız. Başka bir sorun ya da sorunuz olursa, buradayım!