Hocam o kadar eski dediğiniz bilgisayarlar Windows 10 ile piyasaya çıkmış bilgisayarlar. Windows 7 ile piyasaya çıkmış bilgisayar demek Intel 2. nesil ve altı anlamına geliyordu. Bunlar Windows 10 ile 22H2 zamanlarında bile gayet hızlı çalışabiliyordu. Günümüzde Ryzen 2200U'lar bile Windows 11 24H2 ile kullanılamayacak kadar yavaşlar. i5 7500 işlemcili kasamda SATA SSD ile disk kullanımı %100 oluyor, SATA SSD bile yetmiyor Windows 11'e... Yenilik olaraksa ne var? Kapatılamayan Copilot saçmalığı. Silinemeyen Edge Browser, değiştirilemeyen varsayılan tarayıcı. VLC kuruyorum, varsayılan uygulamalardan VLC'yi medya için varsayılan yapma seçeneği kaldırılmış. Tüm medya formatları için elle yapmak zorunda kalıyorum.
Intel 2. nesil 2011'de çıktı. - Windows 10 21H2 ise 2021'de çıktı. 10 yaşında donanımlar bile SSD takviyesi ile harikaydı.
Ryzen 2. nesil 2018'de çıktı. - Windows 11 24H2'ler 2024'de çıktı. 6 yılda bu donanımlar artık yetersiz hale gelmiş.
Bu durumun sebebi donanımların zayıf kalması değil. Microsoft sisteme akıl almaz ağırlıkta özellikleri ekleyip dururken sistemi hafifletmek için hiçbir gayrete girişmiyor. Tıpkı oyunların kenar yumuşatma ve optimizasyonu Nvidia DLSS ile çözeriz diye geri plana atması gibi. Güçlü donanımlar var, optimizasyon olmasa da olur düşüncesi Windows'u da kaplamış durumda. Windows için hazırlanmış, optimize edilmiş oyunda Linux ile %20 daha fazla FPS alıyorum. Bunun normal olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.