Bu arada çoğu kişi 11 kullanıp problem yaşamadığını söylesede halen gözle görülür kasmalar meydana geliyor. Ve çoğu yazılım 11de çalışmıyor. En basitinden logitechin driverı gibi.

Sağ tık (Bağlam) menüleri hala yavaş geliyor azda olsa delay var ve Dosya Gezgini hala yavaş açılıyor

Eski tarz sağ tık menüleri hızlı açılıyor. (Dosya gönderme kısmında açılan eski Dosya Gezgini arayüzünde sağ tık yaparsanız eski menü gelir ve gayet hızlı açılır bağlam menüsü)

Denetim masası (Dosya Gezgini) bile hızlı açılıyor çünkü arayüzü eski.

Bu arada çoğu kişi 11 kullanıp problem yaşamadığını söylesede halen gözle görülür kasmalar meydana geliyor. Ve çoğu yazılım 11de çalışmıyor. En basitinden logitechin driverı gibi.
Windows 11 olmamış be. Hakkatten olmamış ve bozuk bir işletim sistemi yani. Yapacak bir şey yok. Şu an ben Windows 10 kullanıyorum. Benim için yeterlidir.

Burada deneyimini yazan insanların çoğu büyük ihtimalle maksimum 5-6 yıllık oyuncu bilgisayarları kullanıyordur. Windows 11'i optimize etmeden zorunluluk hale getiren Microsoft sayesinde 5 yıldan daha eski sistemlerin çoğu çöp hale geldi. Sadece kurulum zorunlulukları olarak da değil. Güncel bir i3 laptopa Windows 11'i kurduğunuzda ev için gayet yeterli olan bu cihazı artık yetersiz hale getirdiğinizi göreceksiniz.

Kısmen düşük donanımların Windows 11 ile performans alması imkansız. En basitinden evimizde hala Celeron N3060 ve 2 GB RAM'li laptop var. Windows 10 LTSC 2019 kurulu, açılışta 650 MB RAM kullanıyor. İşlemci ders çalışırken, medya tüketirken gayet yeterli. Windows 11 kurduğumda gece başladığı güncellemeyi bir sonraki gece tamamlamıştı. Linux kurunca güncellemeler yağ gibi geliyor mesela. Koskaca Microsoft'un sistemini açık kaynak kodlu Linux kadar optimize edemeyecek kadar akılsız olduğunu düşünmüyorum. Boşta çalışan birçok hizmetin düşük donanımlarda otomatik kapatılabileceğini veya optimize edilebileceğini saymıyorum bile.

Ryzen 5 5625U kullanan laptopumla Nobara Linux kullanıyorum, Windows 10/11'den daha yüksek FPS ile oyun oynayabiliyorum. Sebebi Windows'un arkada yaptığı ve benim ne olduklarını bilmediğim birçok işlem. Laptopum bazen "Bilgisayarı Kapat" dediğim halde uykuya alıyordu ve bu işlemleri gerçekleştirmek için çantada açılıp işlemleri tamamlıyordu. Bu özelliği gerçekten kim düşünmüş?

2021 yılında piyasa çıkmasına rağmen halen daha Windows 11 istenilen kullanım seviyesinde değil. Windows 10 ve 8.1'in oturması bu kadar uzun sürmemişti diye hatırlıyorum ama bu da boşuna değil. Ne yazık ki halen daha donma, kasma ve yazılımsal sorunlar yaşanıyor. Kullanıcılar için Windows 10'u bırakıp geçmenin çok da bir mantığı yok şu anda.
Kısmen düşük donanımların Windows 11 ile performans alması imkansız. En basitinden evimizde hala Celeron N3060 ve 2 GB RAM'li laptop var.
Hocam artık Windows'un o kadar eski bilgisayarları da düşünmesi gerektiğini düşünmüyorum. Teknik olarak da zor gibi. Böyle bilgisayara sahip olanlar zaten bilgisayarı gündelik internet kullanımı ve basit oyunlar için kullandığını düşünüyorum ki onlar da zaten Windows 7, 8.1 falan kurabilir. Güvenlik gibi bir dertleri de yoktur zaten. Ha şu konuda haklısınız bazı programlar, yazılımlar Windows 7 gibi düşük sürümlerde çalışmıyor. Böyle programları kullanması gereken kişiler mecburen Windows 10'a falan yöneliyor. İleride Windows 10 için de desteği kesebilirler bu bağlamda Windows 11'e geçmek gerekecek ama bence ona daha var. Ayrıca hayatın acı gerçeği bu. Lisede, üniversitede MATLAB, SolidWorks gibi ağır yazılımları kullanıyor öğrenciler. Hiç olmadı güncel bir Ultrabook falan almak lazım. Çağa ayak uydurmak lazım, yapacak bir şey yok.

Hocam artık Windows'un o kadar eski bilgisayarları da düşünmesi gerektiğini düşünmüyorum. Teknik olarak da zor gibi. Böyle bilgisayara sahip olanlar zaten bilgisayarı gündelik internet kullanımı ve basit oyunlar için kullandığını düşünüyorum ki onlar da zaten Windows 7, 8.1 falan kurabilir. Güvenlik gibi bir dertleri de yoktur zaten. Ha şu konuda haklısınız bazı programlar, yazılımlar Windows 7 gibi düşük sürümlerde çalışmıyor. Böyle programları kullanması gereken kişiler mecburen Windows 10'a falan yöneliyor. İleride Windows 10 için de desteği kesebilirler bu bağlamda Windows 11'e geçmek gerekecek ama bence ona daha var. Ayrıca hayatın acı gerçeği bu. Lisede, üniversitede MATLAB, SolidWorks gibi ağır yazılımları kullanıyor öğrenciler. Hiç olmadı güncel bir Ultrabook falan almak lazım. Çağa ayak uydurmak lazım, yapacak bir şey yok.
Hocam o kadar eski dediğiniz bilgisayarlar Windows 10 ile piyasaya çıkmış bilgisayarlar. Windows 7 ile piyasaya çıkmış bilgisayar demek Intel 2. nesil ve altı anlamına geliyordu. Bunlar Windows 10 ile 22H2 zamanlarında bile gayet hızlı çalışabiliyordu. Günümüzde Ryzen 2200U'lar bile Windows 11 24H2 ile kullanılamayacak kadar yavaşlar. i5 7500 işlemcili kasamda SATA SSD ile disk kullanımı %100 oluyor, SATA SSD bile yetmiyor Windows 11'e... Yenilik olaraksa ne var? Kapatılamayan Copilot saçmalığı. Silinemeyen Edge Browser, değiştirilemeyen varsayılan tarayıcı. VLC kuruyorum, varsayılan uygulamalardan VLC'yi medya için varsayılan yapma seçeneği kaldırılmış. Tüm medya formatları için elle yapmak zorunda kalıyorum.

Intel 2. nesil 2011'de çıktı. - Windows 10 21H2 ise 2021'de çıktı. 10 yaşında donanımlar bile SSD takviyesi ile harikaydı.
Ryzen 2. nesil 2018'de çıktı. - Windows 11 24H2'ler 2024'de çıktı. 6 yılda bu donanımlar artık yetersiz hale gelmiş.

Bu durumun sebebi donanımların zayıf kalması değil. Microsoft sisteme akıl almaz ağırlıkta özellikleri ekleyip dururken sistemi hafifletmek için hiçbir gayrete girişmiyor. Tıpkı oyunların kenar yumuşatma ve optimizasyonu Nvidia DLSS ile çözeriz diye geri plana atması gibi. Güçlü donanımlar var, optimizasyon olmasa da olur düşüncesi Windows'u da kaplamış durumda. Windows için hazırlanmış, optimize edilmiş oyunda Linux ile %20 daha fazla FPS alıyorum. Bunun normal olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.

Hocam o kadar eski dediğiniz bilgisayarlar Windows 10 ile piyasaya çıkmış bilgisayarlar. Windows 7 ile piyasaya çıkmış bilgisayar demek Intel 2. nesil ve altı anlamına geliyordu. Bunlar Windows 10 ile 22H2 zamanlarında bile gayet hızlı çalışabiliyordu. Günümüzde Ryzen 2200U'lar bile Windows 11 24H2 ile kullanılamayacak kadar yavaşlar. i5 7500 işlemcili kasamda SATA SSD ile disk kullanımı %100 oluyor, SATA SSD bile yetmiyor Windows 11'e... Yenilik olaraksa ne var? Kapatılamayan Copilot saçmalığı. Silinemeyen Edge Browser, değiştirilemeyen varsayılan tarayıcı. VLC kuruyorum, varsayılan uygulamalardan VLC'yi medya için varsayılan yapma seçeneği kaldırılmış. Tüm medya formatları için elle yapmak zorunda kalıyorum.

Intel 2. nesil 2011'de çıktı. - Windows 10 21H2 ise 2021'de çıktı. 10 yaşında donanımlar bile SSD takviyesi ile harikaydı.
Ryzen 2. nesil 2018'de çıktı. - Windows 11 24H2'ler 2024'de çıktı. 6 yılda bu donanımlar artık yetersiz hale gelmiş.

Bu durumun sebebi donanımların zayıf kalması değil. Microsoft sisteme akıl almaz ağırlıkta özellikleri ekleyip dururken sistemi hafifletmek için hiçbir gayrete girişmiyor. Tıpkı oyunların kenar yumuşatma ve optimizasyonu Nvidia DLSS ile çözeriz diye geri plana atması gibi. Güçlü donanımlar var, optimizasyon olmasa da olur düşüncesi Windows'u da kaplamış durumda. Windows için hazırlanmış, optimize edilmiş oyunda Linux ile %20 daha fazla FPS alıyorum. Bunun normal olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.
Eğer Wİndows 11 çalıştırıyorsanız aslında farkında olmadan Microsoft ürünlerini geliştiriyorsunuz bilgisayarınızda. Onlar para kazanıyor. Ondan bilgisayar ağır. Windows 10 şu an en iyi işletim sistemi bence.

macOS, Linux falan yalan. Hiçbiri günlük kullanımda Windows kadar rahat değildir.

Son düzenleme:
Windows 10 ile piyasa çıkmış olabilir ama aradan 10 sene geçmiş neredeyse. Sizce de teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediği bir dönemde gayet normal değil mi? Devamında yazdığınız sorunlar benim de yukarıda bahsettiğim Windows 11'in hala çözülememiş sorunları arasında. Ben de boşuna halen Windows 10'da değilim. Ayrıca herkes o %100 SSD sorununu yaşamıyor mesela.

Ama her zaman aynı istikrara sahip olunmaz ki zaten. Teknolojinin gelişme hızı da bir olmaz her zaman. Şunu da göz ardı etmeyin derim ki biz işlemci tarafında 2011 - 2017 yılları arasında büyük bir durgunluk yaşadık. En basitinden 2. nesil Core işlemcilerle büyük bir değişim yaşadık ve ta 8. nesile kadar pek bir ilerleme kat edemedik. Burada Ryzen işlemcilerin piyasaya çıkma rolü de var ayrı dava ama sonuçta öyle. 8. nesil ile birlikte çok daha güçlü işlemciler piyasaya gelmeye başladı. Ekran kartı tarafında da keza benzer durumlar yaşandı. Nvidia tarafında 1000 serisine kadar gidin bakın çıkan ekran kartlarına. Performans artışı ne kadar seri başına? Çok az. 1000 serisinden sonra yeni serinin orta seviye ekran kartları bir önceki serinin üst seviyesiyle yarışır hale geldi.
Windows'ta artık Kernel değişikliği lazım çünkü. Başka bir konuda daha bahsetmiştim. Ama bu çok uzun bir süreç. Belki Windows 12 ile gelir, bilemiyoruz. Öte yandan ben kısa bir zaman sonra Windows 11.1 gibi bir işletim sisteminin de çıkabileceğini düşünüyorum. Çünkü destek bitmesine az kalmasına rağmen Windows 11 kullanımı çok aşağılarda.

Ama her zaman aynı istikrara sahip olunmaz ki zaten. Teknolojinin gelişme hızı da bir olmaz her zaman. Şunu da göz ardı etmeyin derim ki biz işlemci tarafında 2011 - 2017 yılları arasında büyük bir durgunluk yaşadık. En basitinden 2. nesil Core işlemcilerle büyük bir değişim yaşadık ve ta 8. nesile kadar pek bir ilerleme kat edemedik. Burada Ryzen işlemcilerin piyasaya çıkma rolü de var ayrı dava ama sonuçta öyle. 8. nesil ile birlikte çok daha güçlü işlemciler piyasaya gelmeye başladı. Ekran kartı tarafında da keza benzer durumlar yaşandı. Nvidia tarafında 1000 serisine kadar gidin bakın çıkan ekran kartlarına. Performans artışı ne kadar seri başına? Çok az. 1000 serisinden sonra yeni serinin orta seviye ekran kartları bir önceki serinin üst seviyesiyle yarışır hale geldi.
Evet bu konuda haklısınız. Teknoloji o sıralar bir durgunluk yaşadı. Ancak bunda o dönemin cihazlarının artık yavaşlık yaşatmayan cihaz olmasından kaynaklı. Günlük işlerde hayli hayli yeten cihazlardı. Hitman Absolution, GTA 5 gibi dönemin oyunları bunun için uygun optimize edilirdi. Ekran kartın iyi olduğu sürece Celeron'larla bile sistem toplardın. (G3258, G4560 dönemleri) Şimdi aynı Celeron'lar ilk gününden Windows 11'de kasıyor. Oyunlar optimize değil, sistemler optimize değil. Bunda çok üst düzey parçaların çıkması buna imkan yaratsa da bu firmaların alt seviyeyi boşvermesini de gerektirmiyor.

Windows'ta artık Kernel değişikliği lazım çünkü. Başka bir konuda daha bahsetmiştim. Ama bu çok uzun bir süreç. Belki Windows 12 ile gelir, bilemiyoruz. Öte yandan ben kısa bir zaman sonra Windows 11.1 gibi bir işletim sisteminin de çıkabileceğini düşünüyorum. Çünkü destek bitmesine az kalmasına rağmen Windows 11 kullanımı çok aşağılarda.
Ben NT kernelin değişeceğini düşünmüyorum. Sırf sürücü uyumluluğu, çalışanı bozmayalım kafasıyla bile düşünüp bunu yapmazlar. :)

Ayrıca herkes o %100 SSD sorununu yaşamıyor mesela.
Bu konuda haklısınız. Ama SSD'nin bile IOPS değeri artık işletim sisteminin abidik gubidik işlemler yapmasınından dolayı yetersiz geliyor. :) Benim IOPS 40 bine kadar düşmüştü, 8 yıllık bir Samsung SSD. Bunun yetersiz gelmesi de bence anormal. :)