Picky

Uzman
Sahip olduğum AiO'da sorun olabileceğini düşündüğüm için bugün "Phantom Spirit 120 SE" montajlayıp OCCT ile işlemci+RAM testine tabii tuttum. Eskiye göre sıcaklıklarım daha kötü bir hal sanki. Ryzen 7 9800X3D sahibiyim. Ek olarak Cinebench R23'te çoklu çekirdek testine tabii tuttuğumda daha 30-40. saniyelerde işlemci 95 dereceyi geçti, bir şey olacak korkusuyla durdurdum hemen. İşlemcide mi sorun var nedir bu sıcaklık sorununu çözemiyorum. Nerede sorun olabilir? @Ayhan Dönmez @ggbye @LH44 @TechMad

1770329725482.webp

1770329760036.webp

1770329776571.webp

Bu programlar işlemcinin %100'ünü tam manasıyla kullanır. Oyunlar için yapılan 3DMark veya genel sonuç için Userbenchmarka girersen anlarsın gerçek değeri.

Son düzenleyen: Moderatör:
Sahip olduğum AiO'da sorun olabileceğini düşündüğüm için bugün "Phantom Spirit 120 SE" montajlayıp OCCT ile işlemci+RAM testine tabii tuttum. Eskiye göre sıcaklıklarım daha kötü bir hal sanki. Ryzen 7 9800X3D sahibiyim. Ek olarak Cinebench R23'te çoklu çekirdek testine tabii tuttuğumda daha 30-40. saniyelerde işlemci 95 dereceyi geçti, bir şey olacak korkusuyla durdurdum hemen. İşlemcide mi sorun var nedir bu sıcaklık sorununu çözemiyorum. Nerede sorun olabilir? @Ayhan Dönmez @ggbye @LH44 @TechMad

Eki Görüntüle 224788

Eki Görüntüle 224789

Eki Görüntüle 224790

IO Die 64 derece de fazla. CPU'dan ziyade IO Die olayı önemli aslında. Bellek stabilitesi o yüzden sağlayamıyorsun. OCCT genel olarak yanıltır. Oyunda bakmak lazım. Ama çok sağlıklı gelmedi bana yine de. IO Die 60 derece üzerinde seyretmesi çok normal değil. 1.3 SoC ile bile maksimum 50-60 arası kalmalı.

1.20v + 130W ve Phantom Spirit. Fazla sayılmaz bence.

Bugün i7 14700KF Peerless Assassin 140 ile 250W 93 dereceleri görmüş gayet iyiydi. 125W için fena sayılmaz gibi Phantom Spirit için, @Ayhan Dönmez hocam 95 dereceleri görüyordu. X3D için normal be.

Bu programlar işlemcinin %100'ünü tam manasıyla kullanır. Oyunlar için yapılan 3DMark veya genel sonuç için Userbenchmarka girersen anlarsın gerçek değeri.

Cinebench R23 testi için ne diyorsunuz peki? Daha başlar başlamaz 95 derecenin üzerine çıkması anormal değil mi acaba? 10 dk bıraksam yanacak galiba.

OCCT testleri olağanüstü (Normalde kullanacağından daha fazla.) bir strese sokuyor parçaları. Kullanımlara bakarsak gayet normal aslında. Lakin yine de montajı, termal macunu vs. kontrol etmen iyi olabilir. Hatalı montaj sebep olmuş olabilir.

Normal CPU testi yaparsanız muhtemelen 100 derecede sabit kalır. Örnekleri Eke bıraktım. Zegotep FZ6 Pro takılıyken bu şekildeydi.

Sanırım 100 olduğunda hız kesip bir süre sonra 70 dereceye düşüyordu. Bulursam fotoğrafını atacağım.

IMG_20260206_012642.webp

Hocam bende de kule tipi soğutucuyla R7 5700 var. Siz 30-40 saniyede 95 derece görüyor diyorsunuz bende 10 saniyede görmeye başlıyor. Ama kapanmıyor sistem thermal throttling oluyor hızını düşürüp duruyor işlemci kapanmamak içi. Adı üstünde stress testi olduğu için cpu hayatında giremeyeceği bir yüke giriyor. Oyunda maks 65 derece görüyorum mesela ondan çok dert etmeyin bence oyun veya herhangi bir yükte sıcaklıklarınız iyiyse.

Cinebench R23 testi için ne diyorsunuz peki? Daha başlar başlamaz 95 derecenin üzerine çıkması anormal değil mi acaba? 10 dk bıraksam yanacak galiba.

Gücü kısıyor zaten sorun yok.
Thermal throttling yapıyor.
3DMark veya UserBenchmark testleri yapın bunlar daha çok sistemde sorun var mı diye yapılır.