1770330679937.webp

1770330690087.webp

9800X3D normalde Atmos ve Lian Li Trinity Performance ile böyle. 205 W olan abartıydı. Normali bu.

@Picky Senin CPU'dan ziyade IO Die kısmı sıkıntılı. CPU+RAM testinde bile maksimum 55-60 arası kalması lazım. 65 civarında gezmesi hoş değil. Bellek kontrolcü stabil kalamaz, IMC için 60 derece üstü problem. Degredasyon sebebi hatta uzun vadede, SoC 1.35 üzeri ve IO Die 65-70 arası.

Kasanın hava akışını da daha iyi hale getirdim hocam. Yandaki 140mm fanları çevirip öne taktım. Soğutucu montajını da doğru yaptığıma eminim. X şeklinde macun uygulayıp aralara noktalar atıp vida dönmeyene kadar sıktım.

Eki Görüntüle 224799Eki Görüntüle 224800

Kasa yan kapak açınca da durum böyle mi OCCT'de? Phantom %100 al test anında. Senin CPU V/F eğrisi belki farklı, oynamadan bilemem. Detaylı bakmak lazım. Bazı serilerde sıcaklık sorunu var 9800X3D'de. IO Die ve CCD sıcak çalışıyor. Lehimleme ile alakalı deniyordu.

Kasa yan kapak açınca da durum böyle mi OCCT'de? Phantom %100 al test anında. Senin CPU V/F eğrisi belki farklı, oynamadan bilemem. Detaylı bakmak lazım. Bazı serilerde sıcaklık sorunu var 9800X3D'de. IO Die ve CCD sıcak çalışıyor. Lehimleme ile alakalı deniyordu.
Kapak açık deniyorum tekrar.

1.20v + 130W ve Phantom Spirit. Fazla sayılmaz bence.

Bugün i7 14700KF Peerless Assassin 140 ile 250W 93 dereceleri görmüş gayet iyiydi. 125W için fena sayılmaz gibi Phantom Spirit için, @Ayhan Dönmez hocam 95 dereceleri görüyordu. X3D için normal be.

Bu programlar işlemcinin %100'ünü tam manasıyla kullanır. Oyunlar için yapılan 3DMark veya genel sonuç için Userbenchmarka girersen anlarsın gerçek değeri.

OCCT testleri olağanüstü (Normalde kullanacağından daha fazla.) bir strese sokuyor parçaları. Kullanımlara bakarsak gayet normal aslında. Lakin yine de montajı, termal macunu vs. kontrol etmen iyi olabilir. Hatalı montaj sebep olmuş olabilir.

Normal CPU testi yaparsanız muhtemelen 100 derecede sabit kalır. Örnekleri Eke bıraktım. Zegotep FZ6 Pro takılıyken bu şekildeydi.

Sanırım 100 olduğunda hız kesip bir süre sonra 70 dereceye düşüyordu. Bulursam fotoğrafını atacağım.

Eki Görüntüle 224794

Hocam bende de kule tipi soğutucuyla R7 5700 var. Siz 30-40 saniyede 95 derece görüyor diyorsunuz bende 10 saniyede görmeye başlıyor. Ama kapanmıyor sistem thermal throttling oluyor hızını düşürüp duruyor işlemci kapanmamak içi. Adı üstünde stress testi olduğu için cpu hayatında giremeyeceği bir yüke giriyor. Oyunda maks 65 derece görüyorum mesela ondan çok dert etmeyin bence oyun veya herhangi bir yükte sıcaklıklarınız iyiyse.

Gücü kısıyor zaten sorun yok.
Thermal throttling yapıyor.
3DMark veya UserBenchmark testleri yapın bunlar daha çok sistemde sorun var mı diye yapılır.

Sistemde bir tür sorun var işte arkadaşlar. Oyunlarda, masaüstünde sürekli devam eden anlık donmalar, takılmalar yaşıyorum (shutter mı deniyor tam bilmiyorum). @Ayhan Dönmez @ggbye @LH44 hocalarımla RAM için bir çok manuel ayarlamalar yaptık, sorun düzelmiyor. RAM ve işlemciyle alakalı değil herhalde bu sorun artık bunu düşünmeye başladım yani. Ekran kartımda mı sorun var, sürücü mü sıkıntılı, 2.4 GHZ klavye kullanıyorum diye mi, DP kablosundan mı, Windows sürümünden mi. Masaüstü sağ tık yenile yapıyorum normalde simgeler göz kırpar gibi yenilenir değil mi? Ben de çok bariz yavaş oluyor. Simgeler göz kırpma süresi kadar değil de daha fazla kaybolup beliriyorlar.

@Ayhan Dönmez 6 dakika yan kapak açık OCCT CPU+RAM. Fan devir %100

1770333101166.webp

Kapak açık deniyorum tekrar.

Sistemde bir tür sorun var işte arkadaşlar. Oyunlarda, masaüstünde sürekli devam eden anlık donmalar, takılmalar yaşıyorum (shutter mı deniyor tam bilmiyorum). @Ayhan Dönmez @ggbye @LH44 hocalarımla RAM için bir çok manuel ayarlamalar yaptık, sorun düzelmiyor. RAM ve işlemciyle alakalı değil herhalde bu sorun artık bunu düşünmeye başladım yani. Ekran kartımda mı sorun var, sürücü mü sıkıntılı, 2.4 GHZ klavye kullanıyorum diye mi, DP kablosundan mı, Windows sürümünden mi. Masaüstü sağ tık yenile yapıyorum normalde simgeler göz kırpar gibi yenilenir değil mi? Ben de çok bariz yavaş oluyor. Simgeler göz kırpma süresi kadar değil de daha fazla kaybolup beliriyorlar.

@Ayhan Dönmez 6 dakika yan kapak açık OCCT CPU+RAM. Fan devir %100

Eki Görüntüle 224803

Wireless olan her şeyi iptal et, kablolu kullan. O şekilde de sorun devam ediyor mu?

Masaüstünde drop ayrı bir mevzu.

CPU+RAM Test'te ekstra Boost'laması lazım hatta düz CPU'ya göre. Sende 4.8 GHz kısması bile problem. Remount edip baştan denemek lazım. Yorum yapamıyorum. Zaten donmaktan, kasmaktan oyun oynayamıyorsun uzun süredir. @Picky

Wireless olan her şeyi iptal et, kablolu kullan. O şekilde de sorun devam ediyor mu?

Masaüstünde drop ayrı bir mevzu.

CPU+RAM Test'te ekstra Boost'laması lazım hatta düz CPU'ya göre. Sende 4.8 GHz kısması bile problem. Remount edip baştan denemek lazım. Yorum yapamıyorum. Zaten donmaktan, kasmaktan oyun oynayamıyorsun uzun süredir. @Picky
Aynen öyle. Gerçekten ne kadar ayar yapasak yapalım oyundaki o saliselik takılmalar hala oluyor, hissediyorum. Belirli aralıklarla hep var. 4.8 neden yükselmiyor ki? Remount nedir?

Core Performance Boost ayarı Auto değil mi sende? PBO Enable edip All Core -30 verip testi tekrarlar mısın? 4.8 GHz CPU+RAM için çok absürt. 7800X3D seviyesinde neredeyse. @Picky

Aynen öyle. Gerçekten ne kadar ayar yapasak yapalım oyundaki o saliselik takılmalar hala oluyor, hissediyorum. Belirli aralıklarla hep var. 4.8 neden yükselmiyor ki? Remount nedir?

CPU'yu baştan sök tak. Sokette ya da temas yüzeyinde mi problem var, açıkçası bilmiyorum. Bana değerler saçma geldi, bir yerde hata olduğu muhakkak. Ama onu çözmesi problem.

Core Performance Boost ayarı Auto değil mi sende? PBO Enable edip All Core -30 verip testi tekrarlar mısın? 4.8 GHz CPU+RAM için çok absürt. 7800X3D seviyesinde neredeyse. @Picky

CPU'yu baştan sök tak. Sokette ya da temas yüzeyinde mi problem var, açıkçası bilmiyorum. Bana değerler saçma geldi, bir yerde hata olduğu muhakkak. Ama onu çözmesi problem.
CPU'yu dün akşam söktüm yeniden taktım.

Söylediğiniz ayarlara bakıp yapıp gelicem hemen.

CPU'yu dün akşam söktüm yeniden taktım.

Söylediğiniz ayarlara bakıp yapıp gelicem hemen.

Core Performance Boost Auto bırak, PBO Enable edip All Core -30 ver. CPU+RAM testinde 4.8 GHz sabit kalması mantıklı değil. 7800X3D ile eşit veriyor şu anda sende. Onun haricinde IO Die 65 derece yine mantıklı değil. Her şey bir tarafa, masaüstünde yaşadığın droplar apayrı bir mevzu. Ne kaynaklı olduğunu sen bulacaksın. İşletim sistemi mi, Wireless mi, SSD mi? Tonla sebep var.

Core Performance Boost Auto bırak, PBO Enable edip All Core -30 ver. CPU+RAM testinde 4.8 GHz sabit kalması mantıklı değil. 7800X3D ile eşit veriyor şu anda sende. Onun haricinde IO Die 65 derece yine mantıklı değil. Her şey bir tarafa, masaüstünde yaşadığın droplar apayrı bir mevzu. Ne kaynaklı olduğunu sen bulacaksın. İşletim sistemi mi, Wireless mi, SSD mi? Tonla sebep var.
Hotspot dışında sıcaklıklarda biraz düşüş var. Ayrıca 5.2 gösteriyor bu sefer OCCT.
1770335262349.webp

1770335245527.webp