Bugzade

Çalışkan
Monitörle alakalı bir sorunum var, internette ne aradıysam çözemedim. ChatGPT ile gitmediğim yol kalmadı, denemediğim yol kalmadı. En son çare buraya yazıyorum. Benim Odyssey Neo G8 32" 240Hz UHD model bir monitörüm var. Daha önce Monster'in 32 inç, 2 tane 2K monitörünü kullanıyordum ve hiçbir sorun yoktu. Ana monitörümü yeni aldığım monitörle yer değiştirdim. Eski oyunlar ve bazı oyunlar açılırken tam ekranda açılıyor ve 1 monitörüm dahil her 2 monitörde boyutları değişiyor ve küçülüyor. Videosunu da atacağım. Bunlar olurken Discord'da ise sesim kesiliyor, takılmaya başlıyor. Gönderdiğim videodan izleyebilirsiniz.

Monitörden VRR V-Sync kapadım, NVIDIA panelinden kapadım, değiştirdim. NVIDIA Control panelinden G-Sync açıp kapadım, aklıma gelecek her şeyi yaptım. Senin gösterdiğin gibi DDU ile temiz kurulum yaptım, aklıma gelecek her şey. Ama bir türlü çözemedim. Sistem özelliklerimi merak edersin belki diye onları da buraya yazıyorum.
  • Kasa: ASUS ProArt pa602.
  • Güç kaynağı (PSU): ASUS ROG STRIX 1200G Aura 1200W.
  • Anakart: ASUS ProArt X870e-creator Wi-Fi
  • İşlemci (CPU): AMD Ryzen 9 7950X3D.
  • İşlemci soğutucu: Corsair iCUE link H170i RGB 420mm AiO.
  • RAM: G.Skill Trident Neo RGB 64 GB (2x32) DDR5 6000 MHz.
  • Ekran kartı (GPU): MSI GeForce RTX 4090 Gaming X Trio.
  • M.2 SSD 1: XPG aSX8100NP 512 GB.
  • M.2 SSD 2: Corsair Force MP600 1 TB.
  • M.2 SSD 3: Kingston 2 TB kc3000.
Aklıma ne gelirse yazdım. Herhangi bir bilgi log falan lazım olursa yazabilirsiniz İyi günler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam, bu genelde çalıştırdığın oyun ile masaüstü çözünürlüğünün farklı olduğu zamanlarda yaşanan bir sorun. Öncelikle daha önce 2 adet Monster 2K ekran kullandığını ve bir tanesinin yerine Odyssey Neo G8'i koyduğunu söyledin. Yani ana monitörün 4K, ikinci monitörün ise 2K. Burada monitörlerin çözünürlükleri ve oynadığın oyunun çözünürlükleri de aynı olması gerekiyor. Yaşadığın sorun çok yüksek ihtimal çözünürlük farkından dolayı.

Selam. Windows sürümü nedir ve MPO kapatıp denedin mi?

Bir de dahili GPU devrede mi bu sistemde?

Recep bey MPO kapattım ve dahili grafiğide BIOS'tan devre dışı bıraktım ama sorun hala devam ediyor maalesef. Windows sürümüm ise Windows 11 Pro 24H2 Windows Özellik Deneyimi Paketi 1000.26100.234.0 buyurun.

NVIDIA sürücü sürümünüz nedir şu anda?

Tam ekran oyunlar, masaüstü monitörlerinden farklı bir çözünürlük veya yenileme hızında çalıştığında Windows tüm bağlı ekranlardaki öğeleri yeniden düzenliyor ve yeniden ölçeklendiriyor. Bu durum bazen diğer monitörlerin aktif alanını küçültüyor veya içerikleri yer değiştiriyor. UHD 4K 240Hz monitör ile farklı çözünürlük ve yenileme hızına sahip diğer monitörler birlikte kullanıldığında bu daha belirgin oluyor.

Bazı kullanıcılar, belirli oyunların veya Windows sürümlerinin, farklı çözünürlük ve yenileme hızlarına sahip çoklu monitör kurulumlarında ölçeklemeyi doğru şekilde yönetemediğini, bu yüzden ikinci monitördeki pencerelerin sıkıştığını veya kaydığını bildirmiş.

Bu sırada Discord kesiliyor veya gecikiyor, çünkü sistem grafik ve ses sürücülerini yük altında bu şekilde yönetiyor. Tam ekran oyun açıldığında monitör çözünürlük veya yenileme hızını değiştiriyor ve bu da durumu daha da kötüleştiriyor. Ağ gecikmeleri veya ses sürücüsü çakışmaları da sistem bu stres altındayken ortaya çıkıyor.

Samsung Odyssey Neo G8 için DisplayPort üzerinden 240Hz kullanımında bağlantı zaman zaman kesiliyor ve bu da sistem kararsızlığına veya ses kesintilerine yol açıyor. Bazı kullanıcılar HDMI ile daha düşük yenileme hızlarında bu sorunların daha az olduğunu söylüyor.

Çözüm olarak oyunlar özel tam ekran yerine kenarlıksız pencere modunda çalıştırılıyor, böylece çözünürlük geçişleri yaşanmıyor. Ya da oyunun çözünürlük ve yenileme hızı birincil monitör ayarlarıyla tam olarak eşleştiriliyor.

Ayrıca G-Sync/Adaptive Sync devre dışı bırakıldığında veya yenileme hızı düşürüldüğünde ekran bağlantısı daha kararlı hale geliyor ve mod değişimleri sırasında kesintiler azalıyor.

NVIDIA sürücü sürümünüz nedir şu anda?

Tam ekran oyunlar, masaüstü monitörlerinden farklı bir çözünürlük veya yenileme hızında çalıştığında Windows tüm bağlı ekranlardaki öğeleri yeniden düzenliyor ve yeniden ölçeklendiriyor. Bu durum bazen diğer monitörlerin aktif alanını küçültüyor veya içerikleri yer değiştiriyor. UHD 4K 240Hz monitör ile farklı çözünürlük ve yenileme hızına sahip diğer monitörler birlikte kullanıldığında bu daha belirgin oluyor.

Bazı kullanıcılar, belirli oyunların veya Windows sürümlerinin, farklı çözünürlük ve yenileme hızlarına sahip çoklu monitör kurulumlarında ölçeklemeyi doğru şekilde yönetemediğini, bu yüzden ikinci monitördeki pencerelerin sıkıştığını veya kaydığını bildirmiş.

Bu sırada Discord kesiliyor veya gecikiyor, çünkü sistem grafik ve ses sürücülerini yük altında bu şekilde yönetiyor. Tam ekran oyun açıldığında monitör çözünürlük veya yenileme hızını değiştiriyor ve bu da durumu daha da kötüleştiriyor. Ağ gecikmeleri veya ses sürücüsü çakışmaları da sistem bu stres altındayken ortaya çıkıyor.

Samsung Odyssey Neo G8 için DisplayPort üzerinden 240Hz kullanımında bağlantı zaman zaman kesiliyor ve bu da sistem kararsızlığına veya ses kesintilerine yol açıyor. Bazı kullanıcılar HDMI ile daha düşük yenileme hızlarında bu sorunların daha az olduğunu söylüyor.

Çözüm olarak oyunlar özel tam ekran yerine kenarlıksız pencere modunda çalıştırılıyor, böylece çözünürlük geçişleri yaşanmıyor. Ya da oyunun çözünürlük ve yenileme hızı birincil monitör ayarlarıyla tam olarak eşleştiriliyor.

Ayrıca G-Sync/Adaptive Sync devre dışı bırakıldığında veya yenileme hızı düşürüldüğünde ekran bağlantısı daha kararlı hale geliyor ve mod değişimleri sırasında kesintiler azalıyor.

NVIDIA sürücüm 581.29 ama çok eski sürümleri bile kurmuştum bu sorun ile ilgili acaba bunda mı diye. G-Sync kapatıpta denemiştim ama yine düzlemedi maalesef. 2. monitör 2K 165 Hz olduğu için olabilir mi bu yani 4K bir monitör taksam 2. ekrana düzelir mi bu? Aklıma hiçbir şey gelmiyor artık. Eskiden 2 tane 2K monitör kullanırken bu sorunlar yoktu.