İngiliz veya Amerikan edebiyatını başlangıç için kesinlikle önermem. Özellikle kişi ve mekan isimleri çok geçtiğinden, olaya dahil olman zorlaşır. Sherlock Holmes mesela seni düşündürmeye çalışır. Düzenli bir okuma alışkanlığın yoksa yormaya başlar. Yine bahsettiğim isim, mekan kısmı kafanı karıştırır. Bu kişi acaba kadın mıydı veya bu kimdi ya diyebilirsin.
Bence daha kendi topraklarından romanlar ile başmanın, alışman için daha uygun olduğunu düşünüyorum.
Kişisel düşüncem alıştıktan sonra daha çok Rus edebiyatına bakmanı öneririm. Yaşam tarzı, olaylar vb. olarak bize daha yakındır. Gerçekci olayları okuması bence fantastik eserlerden daha keyifli oluyor. Çünkü yaşadığın coğrafyanın sorunlarını biliyorsun, ucundan da olsa bildiğin şeylerin güzelce anlatılışı, olaylar hakkında yapılan değerlendirmeler falan seni tatmin eder.
Veya Harry Potter gibi çocuklara da hitap eden fantastik seriler olabilir. Fantastik eserler seçerken de basitliğe önem vermek gerekiyor. Yine ABD'li yazarlar, bu konuda kendi kültürlerinden çok şey barındırdığından kafanı yordukları olabiliyor. Ayrıca sevmediğim bazı klişeleri de çok kez tekrarlıyorlar. Aynı dizilerinde olduğu gibi. Kitap okumaya alışmadan, ben bu evreni severim diye gireceğin çoğu fantastik eserde bu ne diye araştırma yapmaktan kitaptan soğursun. O yüzden daha basit eserler, hatta çocuk kitapları bile olabilir.
Kitap Mağazasındaki geniş ürün yelpazesinden online Harry Potter kitapları alışverişi.
www.amazon.com.tr
Belki Andy Weir spesifik olarak önerebilirim. Marslı ve Kurtuluş Projesini okumuştum. Gayet akıcı ve güzeller. Uzay tarafında çok da teknik konulara değinmiyor.
Klasikler olabilir. Daha kısa olduklarından gözünü korkutmaz, fiyatlara da göz atınca açıkcası uygun geldiler. Kitap fiyatları çoşmuş. Japon klasiklerini önerebilirim.
Her klasiği de önermem. Bazı klasiklerin dili ağdalı oluyor. Bu kelime, cümle ne anlatıyor diye Google'da araman belki kitap okumana ara vermene yol açabilir. Nutuk mesela dilinde bolca eski kelime barındırır. Gençler için günümüz diline uyarlanmış versiyonları var. Bakmadım ama her ne kadar günümüz Türkçe'si uyarladık yazsalar da, içerideki teknik askeri vb. terimleri anlamayabilirsiniz. Bence dil bilgini geliştirmeden tarih kitapları okumanı önermem.