11100

Becerikli
Merhaba. Maalesef kitap okumayı çok sevmem. PDF kitap okurum diye farklı yollar keşfettim ama okuyasım gelmiyor. Yazı görmüştüm bir yerde, bizim milletin (herkes için geçerli değil) bedava kitap olursa okuyası kaçar, gidin parasını verip kitabı alıp öyle okuyun falan diyordu birisi. Bana da garip bir şekilde harbi doğru bence dedirtti.

Ben de bundan sonra biraz daha sık kitap okumayı ve okuduğum kitabı para verip fiziksel olarak almayı düşünüyorum. Normalde şu an bende 1984 kitabı var. Belli bir yerine kadar okuyup sonra bıraktım. Bir daha da dönmedim kitaba. Bunu bitirmeyi düşünüyorum ilk önce. Daha sonrasında Nutuk almayı düşünüyorum. Üç Silahşörler, Sefiller (ince hali), Acımak (PDF halini bitirdim) vb. pek çok kitabı önceden severek okumuşluğum var.

Bana ne tür roman önerebilirsiniz? Yani illa ansiklopedi kalınlığında olmasına gerek yok. Daha ince de olabilir. Yine de çok ince olmasın. Üniversite 2'yim bu arada.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kitap okumaya başlayacaksan olay anlatan kitaplarla ve romanlara başlaman iyi olur. Sherlock Holmes olabilir, Gölgelerin Efendisi diye fantastik bir seri var mesela beni kitap okumaya o baslatmıştı 4.sınıfta. Stefan Zweig kitapları da olabilir, kalın ince olarak değerlendirerek ön yargılı olma.

Ben Percy Jackson ve Olimposlular (tanrili canavarlari, hafifinden askli) serisiyle baslamistim bu seruvene. Olimpos Kahramanlari (daha cok tanri, daha cok canavar, daha cok ask) da bir nevi devam serisi, seversen bakabilirsin. Guzeldir.

Darren Shan (emmeli gommeli vampirli) ve Hayalet (cadili, canavarli) serilerini makineli gibi okumustum. Kitaplari genel olarak 200 sayfa civarinda oldugundan tek atiyordum.

Efsane (distopik gelecek, ask mesk) serisini de begenmistim.

NOT: Percy Jackson ve Olimposlular yasina gore biraz kucuk kalabilir, ilk kitapta ana karakter 12 yasinda falandi sanirim. Beni cok rahatsiz etmemisti, zaten lisede okumustum. Son kitaplara dogru adam oluyor, ikinci seride (Olimpos Kahramanlari) esek kadar tipler. Yazar muhtemelen bu yuzden romantizmin dozunu ikinci seviyede arttiriyor, damardan vuruyor.

Son düzenleme:
İngiliz veya Amerikan edebiyatını başlangıç için kesinlikle önermem. Özellikle kişi ve mekan isimleri çok geçtiğinden, olaya dahil olman zorlaşır. Sherlock Holmes mesela seni düşündürmeye çalışır. Düzenli bir okuma alışkanlığın yoksa yormaya başlar. Yine bahsettiğim isim, mekan kısmı kafanı karıştırır. Bu kişi acaba kadın mıydı veya bu kimdi ya diyebilirsin.

Bence daha kendi topraklarından romanlar ile başmanın, alışman için daha uygun olduğunu düşünüyorum.

Kişisel düşüncem alıştıktan sonra daha çok Rus edebiyatına bakmanı öneririm. Yaşam tarzı, olaylar vb. olarak bize daha yakındır. Gerçekci olayları okuması bence fantastik eserlerden daha keyifli oluyor. Çünkü yaşadığın coğrafyanın sorunlarını biliyorsun, ucundan da olsa bildiğin şeylerin güzelce anlatılışı, olaylar hakkında yapılan değerlendirmeler falan seni tatmin eder.

Veya Harry Potter gibi çocuklara da hitap eden fantastik seriler olabilir. Fantastik eserler seçerken de basitliğe önem vermek gerekiyor. Yine ABD'li yazarlar, bu konuda kendi kültürlerinden çok şey barındırdığından kafanı yordukları olabiliyor. Ayrıca sevmediğim bazı klişeleri de çok kez tekrarlıyorlar. Aynı dizilerinde olduğu gibi. Kitap okumaya alışmadan, ben bu evreni severim diye gireceğin çoğu fantastik eserde bu ne diye araştırma yapmaktan kitaptan soğursun. O yüzden daha basit eserler, hatta çocuk kitapları bile olabilir.

Belki Andy Weir spesifik olarak önerebilirim. Marslı ve Kurtuluş Projesini okumuştum. Gayet akıcı ve güzeller. Uzay tarafında çok da teknik konulara değinmiyor.

Klasikler olabilir. Daha kısa olduklarından gözünü korkutmaz, fiyatlara da göz atınca açıkcası uygun geldiler. Kitap fiyatları çoşmuş. Japon klasiklerini önerebilirim.

Her klasiği de önermem. Bazı klasiklerin dili ağdalı oluyor. Bu kelime, cümle ne anlatıyor diye Google'da araman belki kitap okumana ara vermene yol açabilir. Nutuk mesela dilinde bolca eski kelime barındırır. Gençler için günümüz diline uyarlanmış versiyonları var. Bakmadım ama her ne kadar günümüz Türkçe'si uyarladık yazsalar da, içerideki teknik askeri vb. terimleri anlamayabilirsiniz. Bence dil bilgini geliştirmeden tarih kitapları okumanı önermem.

Son düzenleme:
Ağır bir şey okumanı tavsiye etmem. Film izlemeyi seviyorsan uyarlanılan kitaplara bakabilirsin mesela. LOTR serisinin ilk önce filmini izlemiştim, sonra kitap serilerini bitirdim. Vay anasını dedim. Bu tarz bir şey yapabilirsin sende.