Mat kaplamalı MO27Q28G görsel kalitesi olarak AW2725D'den iyiyse Gigabyte alacağım.

Sadece görsel kalite olarak hangisi daha iyi?

O zaman artı ve eksileri tekrardan konusmamız lazım. Çünkü direkt bir kazanan yok.

Parlaklıkta bariz bir şekilde Gigabyte üstün. Dell 250nit iken Gigabyte 360nit civarını görüyor. Parlaklıkta görüntüye etki eden bir şey.

Karanlık ortamda Dell tam siyah olabiliyor, parlak kaplama da cabası zaten.

Loş ortamda görüntü biraz mor oluyor ve siyahlarda biraz griye dönüyor. Aydınlık ortamda ise bu etki çok daha fazla. Sizinkisi karanlık ve loş ortam anladığım kadarıyla. Bu yüzden dert edecek kadar morluk veya siyahlarda kayıp olmaz. Yine de parlaklık bence kaplama kadar önemli bir fark. Ayrıca loş ortamda bile Gigabyte ın daha parlak ve canlı gözükeceğini düşünüyorum. Bu yüzden Gigabyte daha üstün. Ayrıca renk kapsamı biraz daha iyi. Bence kaplamadan feragat etmeye değer. Ek olarak mat kaplamanın da avantajı var, yansıma sorunu yok. Parlak kaplamada yansıma yapıyor, ekranda neredeyse kendimi görüyorum desem yalan olmaz.

Sağdaki gibi ama birazcık daha fazla bende.

Desktop Screenshot 2025.10.13 - 14.54.14.54.webp

O zaman artı ve eksileri tekrardan konusmamız lazım. Çünkü direkt bir kazanan yok.

Parlaklıkta bariz bir şekilde Gigabyte üstün. Dell 250nit iken Gigabyte 360nit civarını görüyor. Parlaklıkta görüntüye etki eden bir şey.

Karanlık ortamda Dell tam siyah olabiliyor, parlak kaplama da cabası zaten.

Loş ortamda görüntü biraz mor oluyor ve siyahlarda biraz griye dönüyor. Aydınlık ortamda ise bu etki çok daha fazla. Sizinkisi karanlık ve loş ortam anladığım kadarıyla. Bu yüzden dert edecek kadar morluk veya siyahlarda kayıp olmaz. Yine de parlaklık bence kaplama kadar önemli bir fark. Ayrıca loş ortamda bile Gigabyte ın daha parlak ve canlı gözükeceğini düşünüyorum. Bu yüzden Gigabyte daha üstün. Ayrıca renk kapsamı biraz daha iyi. Bence kaplamadan feragat etmeye değer. Ek olarak mat kaplamanın da avantajı var, yansıma sorunu yok. Parlak kaplamada yansıma yapıyor, ekranda neredeyse kendimi görüyorum desem yalan olmaz.

Sağdaki gibi ama birazcık daha fazla bende.

Eki Görüntüle 192253

O halde Gigabyte alayım geçeyim. Teşekkür ederim yardımınız için.

Gen 3 WOLED ve gen 3 QD-OLED arasındaki farkları kabaca anlatmak gerekirse QD-OLED panelin renk kapsamı daha yüksek iken siyahları loş ortamda bile griye dönderir. Ayrıca ekran loş ortamda bile mor bir tona sahiptir. WOLED de ise Black chrominance overshoot problemi vardır.

Gen 4 ile birlikte WOLED'in renk kapsamı QD-OLED'i gecti. En büyük dezavantajlarından birisi çözüldü. Yansıma işleme, metin netliği, ekrandaki bulanıklık gibi WOLED'in geride olduğu konularda da iyileştirmeler yapıldı. Yansıma işleme de hala parlak QD-OLED, parlak WOLED'den biraz daha iyi. Metin netliği performansı bakımından birbirlerine yakınlar.

Bulanıklık bakımından hangisi daha iyi hatırlayamadım testlere bakmak lazım. Ama artık aradaki farklar bayağı bir azaldı. WOLED genel olarak en mantıklı seçim şu an.

Parlaklık bakımından da gen 4 WOLED artık daha iyi.

Black chrominance overshoot problemi WOLED gen 4 de bitti mi hala devam ediyor mu?

Beyaz alt pikselden kurtulmadığı sürece zannetmiyorum.
Haklısınız hocam o yüzden QD-OLED şu anda daha mantıklı gelmeye başladı bu sorun bence QD-OLED deki mor renk sorunundan daha beter gibi geliyor.😊

Beyaz alt pikselden kurtulmadığı sürece zannetmiyorum.
Peki hocam bu black chrominance overshoot problemi çoğunlukla metinlerde mi oluyor yoksa görüntüde de oluyor mu ?

Son düzenleme:
Haklısınız hocam o yüzden QD-OLED şu anda daha mantıklı gelmeye başladı bu sorun bence QD-OLED deki mor renk sorunundan daha beter gibi geliyor.😊

Peki hocam bu black chrominance overshoot problemi çoğunlukla metinlerde mi oluyor yoksa görüntüde de oluyor mu ?
Görüntüyle alakalı.

Son düzenleme: