Yer
LOCAL KFC
on zamanlarda dikkatimi çeken konulardan biri de bu. Hertz meselesi dışında konuşacağım; o konuda haklısınız.

OLED monitörler bana gereksiz derecede pahalı geliyor. En üst seviye modellerin bile 35–40 bin TL bandında olması gerekirken, 27–32 inç gibi ekranlar aşırı fahiş fiyatlara satılıyor. Açıkçası, OLED monitörlerin özellikle oyuncu kitlesini silkelemek için bu fiyatlara konumlandırıldığını düşünüyorum.

Geçtiğimiz hafta Vatan’da LG C5 OLED 48 inç model 41 bin TL’ye satıldı. Buna karşılık 27 inç bile olmayan bir ASUS monitör, sırf “oyuncu monitörü” etiketiyle 44 bin TL’ye satılıyor. Evet, Hertz konusunda haklısınız; C5 144 Hz, monitörler ise 240 Hz. Ancak 48 inçlik bir OLED TV bu bütçelere satılabiliyorken, ekranı çok daha küçük olan OLED monitörlerin bu fiyatlarda olması bana kullanıcı kitlesini adeta soymak gibi geliyor.

Dosya Ekleri

• IMG_20260120_092800.webp
    IMG_20260120_092800.webp
    283,3 KB · Görüntüleme: 76
Son düzenleyen: Moderatör:
On zamanlarda dikkatimi çeken konulardan biri de bu. Hertz meselesi dışında konuşacağım; o konuda haklısınız.

OLED monitörler bana gereksiz derecede pahalı geliyor. En üst seviye modellerin bile 35–40 bin TL bandında olması gerekirken, 27–32 inç gibi ekranlar aşırı fahiş fiyatlara satılıyor. Açıkçası, OLED monitörlerin özellikle oyuncu kitlesini silkelemek için bu fiyatlara konumlandırıldığını düşünüyorum.

Geçtiğimiz hafta Vatan'da LG C5 OLED 48 inç model 41 bin TL'ye satıldı. Buna karşılık 27 inç bile olmayan bir ASUS monitör, sırf “oyuncu monitörü” etiketiyle 44 bin TL'ye satılıyor. Evet, Hertz konusunda haklısınız; C5 144 Hz, monitörler ise 240 Hz. Ancak 48 inçlik bir OLED TV bu bütçelere satılabiliyorken, ekranı çok daha küçük olan OLED monitörlerin bu fiyatlarda olması bana kullanıcı kitlesini adeta soymak gibi geliyor.

OLED monitörlerde tepki süresi oldukça kısa oluyor. Hem her pixel kendi başına çalıştığı için daha maliyetli OLED'ler. OLED'ler ilk çıktığından beri pahalı olduğundan zaten alışığız diye biraz daha pahalıya da satıyorlar. Fiyatlarını en beğendiğim 2 OLED G6 ve XG27AQDMg.(XG27AQDMgye sahibim.)

On zamanlarda dikkatimi çeken konulardan biri de bu. Hertz meselesi dışında konuşacağım; o konuda haklısınız.

Geçtiğimiz hafta Vatan'da LG C5 OLED 48 inç model 41 bin TL'ye satıldı. Buna karşılık 27 inç bile olmayan bir ASUS monitör, sırf “oyuncu monitörü” etiketiyle 44 bin TL'ye satılıyor. Evet, Hertz konusunda haklısınız; C5 144 Hz, monitörler ise 240 Hz. Ancak 48 inçlik bir OLED TV bu bütçelere satılabiliyorken, ekranı çok daha küçük olan OLED monitörlerin bu fiyatlarda olması bana kullanıcı kitlesini adeta soymak gibi geliyor.

Hem satıcıların fırsatçılığı hem çılgın vergi oranları hem de Türkiye pazarının küçük olduğu için az model ve sevkiyat gelmesi nedeni.

Hocam, bu tür konularda marka odaklı olarak işler değişebiliyor. OLED zaten başlı başına ucuz bir teknoloji değil. Eklediğiniz fotoğraftaki ürün ASUS'a ait bir monitör ve ASUS, monitör tarafında genel olarak pahalı konumlanan bir marka.

Öncelikle ASUS kendi panelini üretmiyor. OLED panelleri genellikle Samsung'dan (QD-OLED) ya da LG'den (WOLED) tedarik ediyor. Aynı paneli kullanan Samsung ve ASUS monitörlerini karşılaştırdığınızda, zaman zaman iki kata varan fiyat farkları görmek mümkün. Bunun sebebi “paneli aldım, çerçeveye koydum, monitör oldu” gibi basit bir süreç olmaması.

İşin arkasında ciddi bir mühendislik var. High end bir ASUS OLED monitör aldığınız zaman genellikle kullanılan elektronik componentler, malzeme kalitesi vb üst seviye oluyor. Panel için özel soğutma blokları, daha stabil HDR & VRR performansı (hele hele aynı paneli kullanan bir Samsung monitörüyle karşılaştırınca...) Gibi gibi sürüsüce şey var.

ASUS monitörlerde sevmediğim iki şey var. UI için kumandaları olmamaları (ya da high end monitörlerinde vardır, bilmiyorum), ve kullanılan monitör stantlarının çağ dışı olması. Şu an OLED bir ASUS monitöre sahip değilim. 5.nesiller TR'ye gelince alacağım. Şu an Samsung G8 OLED kullanıyorum. Yan monitör olarak da VA panel ASUS kullanıyorum. Samsung'a 34.000₺, ASUS'a 21.000₺ verdim.

Öte yandan, yurt dışı fiyatlarıyla kıyaslandığında ülkemizde zaman zaman olması gerekenden fazla bir fiyat farkı oluşabiliyor. Bunun aslında birçok sebebi var. Maaliyeti yüksek olan bir ürüne bir de gümrük masrafları, vergi vb eklenince, ülkedeki ekonomik yıkım da belirli bir seviyeye gelince, dağıtıcılar ürünü getirecekse daha az stoklarda getiriyor. Sırf bu bile fiyat farkı yaratıyordur.
Ha tabii tabiri caizse şöyle düşünen satıcı yok mudur? Vardır. "benim karım 20 lira değil de 30 lira olsun, zaten el mahkum mecbur alacaklar, benden başka bu ürünü buraya getiren yoktur.".

Bu tarz insanlar elbet vardır. Fakat onlara içimizden ana avrat sövmekten başka çaremiz yok. Serbest piyasa, yapacak bir şey yok. :rofl:

Dipnot: Biraz ASUS övmüş gibi oldum. Şu an kullandığım kasa ASUS ProArt ve monitörde 34" VA panel olan, garip bir seri numarası olan bir monitör. Başka ASUS bir componentim yok. Her üründe problem olabileceği gibi, ASUS ürünlerinde de problem olmuştur / olacaktır. (aldığım kasadaki fanları rezalet mesela, 3 kere garantiden değiştirdim)
Bir ürünü almadan, o ürünle ilgili kullanıcılar ne diyor vb diye Reddit'te gezerseniz, fikir sahibi olabilirsiniz. Mesela bazı kullanıcılar bazı highend ASUS OLED modellerinde (genellikle WOLED panel kullanılan) birkaç haftada yanık problemleriyle karşılaşmışlar. Bakalım 5.nesil panellerde durum nasıl olacak.

Dipnot 2:
Bu zamana kadar yan monitörüm dahil her zaman Samsung kullandım. Bozulmayan ya da problemsiz olanına ben denk gelmedim.
G8 OLED: VRR flick, ve siyah ekran sorunu var. Oyundayken aniden ekranın gittiğini, 2-3 saniye sonra geri geldiğini düşünün. Tam kafayı yemelik.
CHG70: Monitörü eğer kapatırsanız, soğuduğu için açtığınızda ekranda ardı ardına yeşil çizgiler görüyorsunuz. Ya 1-2 saat bekleyeceksiniz, ya da saç kurutma makinesiyle ısıtacaksınız. Kronik sorunlu monitör. İlk senesinden sonra böyle bir arıza geldi, 3 sene sonra kullanılamaz hale geldi. Emekliye ayırıp ASUS aldım.
Modelini hatırlamadığım 21.5" Curved Samsung monitör (2016-2018 model- VA panel): Vallahi sorunsuza en yakın monitörü buydu. Ghosting vb saymazsak 6-7 yıl kullandım kendisini. Ekranda çizgiler çıkınca emekliye ayırdım.

Son düzenleme: