Daha önce tandem monitör önerisinde bulundum, hatta ben de elimde olan QD-OLED monitörümü tandem OLED yapmayı bile düşündüm. Ancak, tandem OLED'ler halihazırda QD-OLED'lerden %50-60 daha az yanma riskine sahip olmasına rağmen çok fazla sorunla geliyor. Birçok yerde gray banding ve ekranlarında çizgiler oluşma sorunları var.
IPS monitöre 15K vermektense OLED almak çok mantıklı; ben de öyle geçiş yapmıştım QD OLED monitöre ve 1.5 yıldır çok memnunum.
Şimdi burada belirttiğiniz monitörlerin birçoğu aynı firmaların panellerini kullanıyor.
Mesela Gigabyte Q28GR modeli tandem LG paneli kullanıyor, aynı paneli Asus da kullanıyor tandem panelinde.
Dell AW2725D olan modeli QD OLED ve Samsung üretiyor. Asus da QD OLED'lerinde bu paneli kullanıyor.
Aynısı LG OLED'lerde de geçerli, tandem ise LG üretiyor, QD ise Samsung. LG bile olsa, panel konusunda ne alırsanız alın bu 2 üründen başka panel yok üst seviye markalarda.
MSI da aynı şekilde Samsung panele sahip.
Burada yapmanız gereken, panel kalitesinden ziyade, içerik ve hizmet kalitesine bakmak.
Öncelikle Amazon'dan almanızı şiddetle tavsiye ederim, iade koşulları sebebiyle.
Bu yazdığınız modellerden tandem hariç diğer QD OLED'lerin içerikleri, kaliteleri birebir aynı; hatta yazılım görselleri hariç yazılımsal korumaları bile neredeyse aynı.
Ben yıllarca Asus kullandım, 2 yıla yakında Dell kullandım, gayet memnundum IPS'de; hatta bir ara Dell OLED almayı da düşündüm ama Asus aldım sonra.
MSI ve Gigabyte için bir şey diyemeyeceğim, kullanmadığım için. OLED pahalı ve riskli bir ürün olduğu için şikayetvar gibi sitelerden markaları ve modelleri araştırıp kronik sorunları var mı yok mu araştırın derim. Ondan sonra karar verin.
Son olarak tandem OLED - QD OLED'den panel olarak çok farklı ve dediğim gibi pixel yanma riski %50-60 daha düşük ve ısıları da daha düşük ama yeni başlandığı için de birçok sorun ve sinir bozucu şeyler yaşanıyor. Tandem almanızı isterim şahsen ama çok iyi araştırmanız lazım.