wSaLvadoR

Uzman
Şu an Acer'in 1080p 165 Hz IPS bir monitörünü kullanıyorum. Yeni monitör alacağım, güzel bir IPS monitöre 15-16k TL vermek istemiyorum. OLED almak istiyorum ama bir ton seçenek var, QD-SDI tandemi derken kafam karıştı.

Şu an 4-5 model var bulduğum, şu Gigabyte MO27Q28Gyi çok önermişler, 28.400 TL şu an Amazon'da. Bir de bunun GR olanı var, parlak modelmiş. MO27Q3 var, 360 Hz ama QD-OLED. Ek olarak şu MSI'ın MAG272QP QD-OLED 240 Hz olanı var (bunun 271, 273, 274 olanları da var ama farkları ne bilmiyorum, hepsi aynı duruyor). Dell AW2725D var, son olarak MAG272QPW var, 280 Hz. Bunlar en mantıklıları galiba ama karar veremiyorum. Bu işten anlayan, deneyimleyen yardımcı olabilecek var mı?

Dosya Ekleri

• IMG_4546.webp
    IMG_4546.webp
    464,3 KB · Görüntüleme: 23
  • IMG_4547.webp
    IMG_4547.webp
    393,6 KB · Görüntüleme: 23
  • IMG_4549.webp
    IMG_4549.webp
    656,1 KB · Görüntüleme: 23
Son düzenleme:
MSI'da 271 ve 273 farkı sanırsam güç biriminin konu muydu? Birinde içinde diğerinde harici adaptör olarak bulunuyor. Öncelikle bütçe ve panel tercihinizi (WOLED mi QD-OLED mi?) söyleyebilir misiniz? Basitçe anlatmak gerekirse QD-OLED'lerin renkleri daha iyi ama parlak ortamlarda siyahları bozulabiliyor, WOLED'lerin parlkalığı daha yüksek ve parlak ortamlarda siyahları bozulmuyor ancak yüksek parlaklıkta renkler yıkanmış gibi görünebiliyor ve bantlaşma sorunu var.

Daha önce tandem monitör önerisinde bulundum, hatta ben de elimde olan QD-OLED monitörümü tandem OLED yapmayı bile düşündüm. Ancak, tandem OLED'ler halihazırda QD-OLED'lerden %50-60 daha az yanma riskine sahip olmasına rağmen çok fazla sorunla geliyor. Birçok yerde gray banding ve ekranlarında çizgiler oluşma sorunları var.

IPS monitöre 15K vermektense OLED almak çok mantıklı; ben de öyle geçiş yapmıştım QD OLED monitöre ve 1.5 yıldır çok memnunum.
Şimdi burada belirttiğiniz monitörlerin birçoğu aynı firmaların panellerini kullanıyor.

Mesela Gigabyte Q28GR modeli tandem LG paneli kullanıyor, aynı paneli Asus da kullanıyor tandem panelinde.
Dell AW2725D olan modeli QD OLED ve Samsung üretiyor. Asus da QD OLED'lerinde bu paneli kullanıyor.
Aynısı LG OLED'lerde de geçerli, tandem ise LG üretiyor, QD ise Samsung. LG bile olsa, panel konusunda ne alırsanız alın bu 2 üründen başka panel yok üst seviye markalarda.
MSI da aynı şekilde Samsung panele sahip.

Burada yapmanız gereken, panel kalitesinden ziyade, içerik ve hizmet kalitesine bakmak.
Öncelikle Amazon'dan almanızı şiddetle tavsiye ederim, iade koşulları sebebiyle.
Bu yazdığınız modellerden tandem hariç diğer QD OLED'lerin içerikleri, kaliteleri birebir aynı; hatta yazılım görselleri hariç yazılımsal korumaları bile neredeyse aynı.

Ben yıllarca Asus kullandım, 2 yıla yakında Dell kullandım, gayet memnundum IPS'de; hatta bir ara Dell OLED almayı da düşündüm ama Asus aldım sonra.
MSI ve Gigabyte için bir şey diyemeyeceğim, kullanmadığım için. OLED pahalı ve riskli bir ürün olduğu için şikayetvar gibi sitelerden markaları ve modelleri araştırıp kronik sorunları var mı yok mu araştırın derim. Ondan sonra karar verin.

Son olarak tandem OLED - QD OLED'den panel olarak çok farklı ve dediğim gibi pixel yanma riski %50-60 daha düşük ve ısıları da daha düşük ama yeni başlandığı için de birçok sorun ve sinir bozucu şeyler yaşanıyor. Tandem almanızı isterim şahsen ama çok iyi araştırmanız lazım.

Daha önce tandem monitör önerisinde bulundum, hatta ben de elimde olan QD-OLED monitörümü tandem OLED yapmayı bile düşündüm. Ancak, tandem OLED'ler halihazırda QD-OLED'lerden %50-60 daha az yanma riskine sahip olmasına rağmen çok fazla sorunla geliyor. Birçok yerde gray banding ve ekranlarında çizgiler oluşma sorunları var.
Gray banding daha çok WOLED'in sorunu. Tandem olunca daha yaygın oluyor ama genellikle normal kullanımda rahatsız edecek kadar olmuyor.

Aynısı LG OLED'lerde de geçerli, tandem ise LG üretiyor, QD ise Samsung. LG bile olsa, panel konusunda ne alırsanız alın bu 2 üründen başka panel yok üst seviye markalarda.
Buraya da değinmeden edemeyeceğim. Tandem LG'nin teknolojisi değil. Hem WOLED hem QD-OLED tandem olabilir. LG üretiyor diye bir şey yok.

Son olarak tandem OLED - QD-OLED'den panel olarak çok farklı ve dediğim gibi pixel yanma riski %50-60 daha düşük ve ısıları da daha düşük ama yeni başlandığı için de birçok sorun ve sinir bozucu şeyler yaşanıyor. Tandem almanızı isterim şahsen ama çok iyi araştırmanız lazım.

Aynı şekilde burada da kavram hatanız var. Tandem, QD-OLED'den daha az ısınıyor, yanma riski daha az gibi bir cümle mantıksız olur çünkü bunlar rakip teknolojiler değil.

Son düzenleme:

IPS monitöre 15K vermektense OLED almak çok mantıklı; ben de öyle geçiş yapmıştım QD OLED monitöre ve 1.5 yıldır çok memnunum.
Şimdi burada belirttiğiniz monitörlerin birçoğu aynı firmaların panellerini kullanıyor.

Mesela Gigabyte Q28GR modeli tandem LG paneli kullanıyor, aynı paneli Asus da kullanıyor tandem panelinde.
Dell AW2725D olan modeli QD OLED ve Samsung üretiyor. Asus da QD OLED'lerinde bu paneli kullanıyor.
MSI da aynı şekilde Samsung panele sahip.

Burada yapmanız gereken, panel kalitesinden ziyade, içerik ve hizmet kalitesine bakmak.
Öncelikle Amazon'dan almanızı şiddetle tavsiye ederim, iade koşulları sebebiyle.
Bu yazdığınız modellerden tandem hariç diğer QD OLED'lerin içerikleri, kaliteleri birebir aynı; hatta yazılım görselleri hariç yazılımsal korumaları bile neredeyse aynı.

Ben yıllarca Asus kullandım, 2 yıla yakında Dell kullandım, gayet memnundum IPS'de; hatta bir ara Dell OLED almayı da düşündüm ama Asus aldım sonra.
MSI ve Gigabyte için bir şey diyemeyeceğim, kullanmadığım için. OLED pahalı ve riskli bir ürün olduğu için şikayetvar gibi sitelerden markaları ve modelleri araştırıp kronik sorunları var mı yok mu araştırın derim. Ondan sonra karar verin.

Son olarak tandem OLED - QD OLED'den panel olarak çok farklı ve dediğim gibi pixel yanma riski %50-60 daha düşük ve ısıları da daha düşük ama yeni başlandığı için de birçok sorun ve sinir bozucu şeyler yaşanıyor. Tandem almanızı isterim şahsen ama çok iyi araştırmanız lazım.

2 haftadır bunları düşünüyorum

Yorumlarınız için teşekkür ederim. İhtiyaç konusuna gelirsek, verdiğim paranın karşılığını almak istiyorum; daha sonra "keşke" dememek için bütçemi biraz aşabilirim, sıkıntı yok. Ama mesela 24 bine msi QD OLED monitör var, şimdi tandem oled parlak olan Gigabyte 32 bin, neredeyse 8 bin fark var. Eğer değecekse vereyim, sıkıntı yok ama baya bir araştırdım, karar veremedim. Direkt MO27Q28G'yi de alabilirim, hem Amazon satıcılı ama hem tandem hem mat alınmaz diyorlar. Ek olarak hangi paneli istiyorum konusunda şuan ki monitörümü yıllardır parlaklık açmadan kullanıyorum diyebilirim. Hiç 100 parlaklıkda kullanmamışımdır. Benim için önemli olan netlik ve renk canlılığı (yıllardır hem nvdia hem amd de digital vibrance ayarını bayağı bir yükseltip kullanıyorum) ek olarak da akıcılık. Çok parlak sevmiyorum gözümü ağrıtıyor. MO27Q3 de güzel, hem 360 Hz. Ben daha çok FPS oyunları oynuyorum; CS, PUBG gibi. Arada film izliyorum.

Yorumlarınız için teşekkür ederim. İhtiyaç konusuna gelirsek, verdiğim paranın karşılığını almak istiyorum; daha sonra "keşke" dememek için bütçemi biraz aşabilirim, sıkıntı yok. Ama mesela 24 bine MSI QD-OLED monitör var, şimdi tandem OLED parlak olan Gigabyte 32 bin, neredeyse 8 bin fark var. Eğer değecekse vereyim, sıkıntı yok ama bayağı bir araştırdım, karar veremedim. Direkt MO27Q28G'yi de alabilirim, hem Amazon satıcılı ama hem tandem hem mat alınmaz diyorlar. Ek olarak hangi paneli istiyorum konusunda şu anki monitörümü yıllardır parlaklık açmadan kullanıyorum diyebilirim. Hiç 100 parlaklıkda kullanmamışımdır. Benim için önemli olan netlik ve renk canlılığı ek olarak da akıcılık. MO27Q3 de güzel, hem 360 Hz. Ben daha çok FPS oyunları oynuyorum; CS, PUBG gibi. Arada film izliyorum.

Parlaklık arzunuz yoksa tandem şart değil. Akıcılığı her türlü. 360Hz'e alışık değilseniz 240 da yeter diye düşünüyorum. Kim demiş ona alınmaz diye? Tek kötü yanı mat olması diyebilirim, o da duruma göre avantaj sağlar.

Gray banding daha çok WOLED'in sorunu. Tandem olunca daha yaygın oluyor ama genellikle normal kullanımda rahatsız edecek kadar olmuyor.

Buraya da değinmeden edemeyeceğim. Tandem LG'nin teknolojisi değil. Hem WOLED hem QD-OLED tandem olabilir. LG üretiyor diye bir şey yok.

Aynı şekilde burada da kavram hatanız var. Tandem, QD-OLED'den daha az ısınıyor, yanma riski daha az gibi bir cümle mantıksız olur çünkü bunlar rakip teknolojiler değil.
Gray banding olayı da WOLED panellerde daha sık görüldüğü için insanlar bezmiş durumda forumlarda.

Bu arada Tandem LG teknolojisi demedim, belirteyim. Genel olarak TANDEM OLED'lerde LG panel, QD OLED'lerde ise Samsung panel kullanılıyor ve marka kaliteleri göz önüne alırsak bu iki firmanın OLED'lerini ASUS, MSI, DELL, LG, GIGABYTE gibi bilinir markalar kullanıyor. Orada ben TANDEM'i LG ürünü demedim, belirteyim tekrar.

Rakip teknoloji imasında bulunmadım, ben 1 üst seviye teknoloji ve QD OLED ile Tandem olan çok farklı işliyor renkleri bu yüzden ısınma ve yanma riski çok daha düşük QD OLED'lere göre. Bu rakip olarak değil, yapısal olarak mevcut.

Yorumlarınız için teşekkür ederim. İhtiyaç konusuna gelirsek, verdiğim paranın karşılığını almak istiyorum; daha sonra "keşke" dememek için bütçemi biraz aşabilirim, sıkıntı yok. Ama mesela 24 bine msi QD OLED monitör var, şimdi tandem oled parlak olan Gigabyte 32 bin, neredeyse 8 bin fark var. Eğer değecekse vereyim, sıkıntı yok ama baya bir araştırdım, karar veremedim. Direkt MO27Q28G'yi de alabilirim, hem Amazon satıcılı ama hem tandem hem mat alınmaz diyorlar. Ek olarak hangi paneli istiyorum konusunda şuan ki monitörümü yıllardır parlaklık açmadan kullanıyorum diyebilirim. Hiç 100 parlaklıkda kullanmamışımdır. Benim için önemli olan netlik ve renk canlılığı (yıllardır hem nvdia hem amd de digital vibrance ayarını bayağı bir yükseltip kullanıyorum) ek olarak da akıcılık. Çok parlak sevmiyorum gözümü ağrıtıyor. MO27Q3 de güzel, hem 360 Hz. Ben daha çok FPS oyunları oynuyorum; CS, PUBG gibi. Arada film izliyorum.

Fiyat olarak karşılaştır, en belirgin fiyat farkını HZ belirler. Dediğim gibi panel konusunda için rahat olsun çünkü hepsi genel olarak aynı markayı kullanıyor. Satıcı Amazon olsun, fiyat olarak da bütçenizi aşmanıza gerek yok; 240 Hz ile 360 Hz arasında çok ciddi fark yaşamazsınız. Ben de 360 Hz olan bir model var şu an, 100 Hz aldığım oyunlarda oluyor 2K'da 300 de. Hiçbirinde yırtılma vs. sorun yaşamıyorum çünkü panel onu kendi içinde ayarlıyor. IPS monitörler gibi yırtılmaya sebep olmuyor, bilginiz olsun.
Pixel tepki süresi çok iyi olduğundan hissetmiyorsun o farkı. İçine sinen, görsel olarak beğendiğin mat ya da parlak o sana kalmış bir tane al. Marka belirtmem, modelde belirtmem çünkü yüksek fiyatları var; bir sorun çıkarsa üzülürüm şahsen ben yönlendirdim diye :(

Son düzenleme:
Gray banding olayı da WOLED panellerde daha sık görüldüğü için insanlar bezmiş durumda forumlarda.

Bu arada Tandem LG teknolojisi demedim, belirteyim. Genel olarak TANDEM OLED'lerde LG panel, QD OLED'lerde ise Samsung panel kullanılıyor ve marka kaliteleri göz önüne alırsak bu iki firmanın OLED'lerini ASUS, MSI, DELL, LG, GIGABYTE gibi bilinir markalar kullanıyor. Orada ben TANDEM'i LG ürünü demedim, belirteyim tekrar.

Rakip teknoloji imasında bulunmadım, ben 1 üst seviye teknoloji ve QD OLED ile Tandem olan çok farklı işliyor renkleri bu yüzden ısınma ve yanma riski çok daha düşük QD OLED'lere göre. Bu rakip olarak değil, yapısal olarak mevcut.
Bezenler var, genelde dedim zaten. Bazı durumlarda çok kötü olabiliyor.

Tandem LG teknolojisi demiş kadar oldunuz. Tandem LG üretiyor dediniz. Tandem ile LG'yi birbirine yapışıkmış gibi bahsediyorsunuz. Tandem'in QD-OLED'den farkı dediniz, bu rakip olarak ima etmek olur.
Burada açık açık rakip olduklarını ima ediyorsunuz hala. QD-OLED paneller de tandem olabilir. Tandem hem WOLED hem QD-OLED'e gelen bir yeniliktir. Renkleri de hiç de farklı işlemiyorlar.