moonshine07

Çalışkan
Herkese merhaba,

Yaklaşık bir senedir OLED monitör ve OLED notebook kullanıcısıyım. OLED ekranlar mükemmel görüş açıları ve sonsuz kontrast ile hemen her kullanım senaryosu için harika seçenekler olsa da, yüksek maliyetleri ve burn-in (yanma) riski nedeniyle bazı kullanıcılar uzak duruyor; kullananlar da endişe duyabiliyor. Fiyatları yüksek olunca bu cihazlar gözümüz gibi baktığımız ürünler hâline geliyor.

Kendi tecrübelerimden yola çıkarak, monitörüm ve Notebook'um için Windows kullanım alışkanlıklarımı değiştirmeden yanma riskine karşı önlem almanın yollarını düşünürken bir uygulama yazma fikrine kapıldım. Yaklaşık iki haftalık geliştirme sürecinin ardından uygulamayı yayınlayacak seviyeye getirebildim.

Programın temel mantığı, bir Windows cihazda en çok statik öge bulunan alanları filtre ile karartarak yanma ve iz bırakma sorununu önlemek veya geciktirmek. Bunun için üç temel mod geliştirdim: Logo Filter, Taskbar Filter ve Screen Saver.

• Logo Filter: Örneğin bir TV kanalı veya YouTube kanalı izlerken kanal logosu hep aynı yerde kaldığı için piksel aşınmasına sebep olabiliyor. Bu araç ile belirleyeceğiniz alanlara karartma filtresi uygulayarak yanma sorunlarını önleyebilir, farklı senaryolar için profiller oluşturup tek tıkla geri yükleyebilirsiniz.
  • Taskbar Filter: OLED monitörler için ilk önerilen önlem görev çubuğunu gizlemek. Ben görev çubuğuna alışkın bir kullanıcıyım; bu yüzden üzerine karartma filtresi ekleyerek korumayı daha mantıklı buldum. Fare görev çubuğunun üzerine gelince filtre kalkıyor, görev çubuğu normal şekilde çalışıyor; fareyi çekince filtre yeniden aktif oluyor.
  • Screen Saver: Bilgisayarda belirli süre işlem yapılmadığında veya kısa süreli ara verildiğinde ekranı kapatmak yerine, ekranı belirlenen oranda karartarak yanma riskini azaltacak bir araç geliştirdim. Kısayol tuşu ile istediğiniz zaman aktif edilebiliyor.

Uygulamanın tam sürüm ve deneme sürümü olarak iki versiyonu mevcut:

• Tam sürüm: Geliştirilmeye devam eden ve tüm özelliklere sahip sürüm.
  • Deneme sürümü: İlk aşamada tam sürümle aynı özelliklere sahip olup 7 gün boyunca kullanılabiliyor.

Aklımda, kullanım kolaylığını artıracak ve önlemleri geliştirecek birkaç fikir daha var; bunları başarabilirsem tam sürüme ekleyeceğim. Deneme sürümü için ağır önlemler almadım; bu yüzden 7 gün dolduğunda da çalışmaya devam edebilir.

Şu an önceliğim uygulamayı yayınlayıp geri bildirim almak. Hepinizin denemesini ve Microsoft Store üzerinden yorum bırakmasını rica ediyorum. Ayrıca, “şu özellik şöyle çalışsa daha iyi olur” gibi önerilere ve hata bildirimlerinize de açığım.

Microsoft Store Linkleri; (Mağazada yeni yayınlandığı için gözükmeme sorunu olabilir, bilgilendirirseniz ilgilenirim.)
Tam Sürüm: https://apps.microsoft.com/detail/9PHDGBB4J15S
Deneme Sürümü: https://apps.microsoft.com/detail/9P7KBM3748VD

Herkese teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Direk monitörlerin özelliklerinde buna çözüm üretilmişti. Pixel kaydırıyorlar.
Piksel kaydırma olayı maksimum birkaç piksellik etki yaratıyor. Bir uygulama simgesindeki kırmızı rengin başı ve sonu birkaç piksel hareket etse bile büyük bir bölümü aynı lokasyonda kalmaya devam ediyor.

Böyle kullanacağıma almam OLED monitör daha iyi.
Her güzelin bir kusuru vardır. :)

Başarılar.

Bunlarla uğraşmak yerine miniled monitör almayı tercih ederdim.
Teşekkürler.

Bunu ben de düşündüm fakat ülkemizde satışta olan miniled model sayısı çok kısıtlı. Mesela 32 inç 4k curved olmayan miniled bir modele henüz denk gelemedim.

Oled kullandıktan sonra vazgeçmesi zor bir panel teknolojisi, iyice olgunlaşana kadar dikkatli kullanmak mantıklı geliyor.