DarthGorsoy

Bilgin
Makaleler
48
Yer
TR
Kamu spotu gibi kısa bir konu olacak ayrıca başımdan geçen bir olayi da ders olsun diye anlatacağım.

Normalde banka kartı ya da kredi karti olsun hiçbir kartımı hiçbir ödeme sistemine kaydetmem. Hatta bazen online alışveriş yaptığım zamanlar dışında mobil bankacılıktan online alışverişi kapatırım. 2020-2021 civarında Trendyol'dan birkaç şey siparis edecektim ve alışveriş sonrası sürekli "kart kaydedilsin mi" sorusu çıkması sebebiyle bir keresinde yanlışlıkla kaydetmeye bastım ve kaydettim. Ne kadar güvenmesem de o an üşenip silmektense "Trendyol zaten, en fazla ne olur ki" diye öylece bıraktım. Aradan 12 saat geçmeden sabah uyurken SMS seslerine uyandım. O an telefon sessizde de olabilirdi ama bildirimler iyi ki acıktı, yani sessize almamistim. SMS'lere baktim, 10 civari siteden alışveriş yapilmis. O zaman Ziraat Bankası'nın bir kartını kullanıyordum ve 3D secure gibi sistemler de acikti. Bazı bilinen alışveriş siteleri vs. sanirsam guvenlik doğrulaması istemiyordu ve oralardan alışveriş yapılmıştı, once bankayı arayıp karti iptal ettirdim ve siparişlerle ilgili gerekli bilgileri aldım. Hemen sonrasında da sirasiyla alisveris yapılan sitelerden siparisleri teker teker iptal ettirdim. Beyefendi ya da hanımefendi artık her neyse, kendisine 5kg protein tozu almış mesela :D güzelce kıyafetler almis, almis da almis. Siparisleri de şubeye mi ne vermiş, adres de Hakkari mi öyle bir yer. Polise gittim ama ilgilenmediler pek. Eski Trendyol çalışanıdır, odur budur diye gecistirdiler. Ha bir de şimdi hatırladım, adam TikTok'da birisine 10 liralık bağış yapmış GooglePay'le. Onu da geri almıştım.

Sonuç olarak o günden beri yanlışlıkla bile kaydetmiyorum. Bütün guvenlik sistemleri yine açık ama yine de guvenmiyorum. Size önerim asla kartınızı kaydetmeyin.

Son düzenleme:
Hocam öyle. 2020 civarında sanal kart pek popüler değildi, 2019-2020 arasi. Dolayısıyla bende de fiziksel kart vardı.
O dönemlerde fiziksel kart popülerde evet. Ben her zaman sanal kart kullanırım. Bir siteye ne olursa olsun maskenmiş mail ile kayıt olurum. Firefox relay yönlendirme ile mail içeriğini asıl mail adresime gönderiyor ve bir çok siteye bu şekilde + papara hayalet kart kullanıyorum.
1727128309744.webp

Vallahi ininal veya Papara kullanıyorum. Güçlü bir alışveriş yapacaksam da sanal kartımı kullanıyorum. Orijinal kartım her şeye kapalı zaten :)

Başınızdan kötü bir olay geçmiş ama Allah'tan kötü sonuçlanmamış. Yaşadığınızı anlatıp bizi bilgilendirdiğiniz için teşekkür ederim. Yalnız ben fazla evhamlanmayı da doğru bulmuyorum. Sanal kartların limitleri çok kolay ayarlanıyor. Başka bir seçenek Masterpass sistemi var. Bence temkinli olmak yeterli.
Umarım bir daha böyle bir şey yaşamazsınız. Böyle bir durumu babam yaşamıştı. O zamanlar çocuktum. Hala o korkuyu hatırlıyorum.

Bir de yakın zamanda haber sitelerinde gündem olmuş habersiz kredi çekim olayı var. Olacağı varsa bir şey yapamıyoruz maalesef özellikle şu panel mevzuları varken..

Sanal kart kullanacaksınız maalesef, başka yolu yok ve en önemlisi de hiçbir siteye kaydınızı kesinlikle kaydetmeyin. Ne zaman ne olacağı belli olmaz. Aboneliğiniz vardır, ona yapacak bir şey yok da onun dışında kayıtlı kart olarak bırakmayın. Özellikle de bir kredi kartını kayıtlı olarak bırakmayın.