Liguori

Yetkin
Makaleler
1
Majdev arkadaşımızın ana FTTH konusunu okuduktan sonra aklıma gelen bir sorudur.

Turkcell SuperOnline 1000/50 paketini kullanmaktayım. Maalesef bana verdikleri modemin dahili ONT'si var. HG8245X6-10. Bunu değiştirmek istiyorum. PPPoE bilgilerimi biliyorum. Tercihim GPON ONU SFP alıp SFP+ portu olan bir router ile kullanmak. Ama SFP'ye flash yapmak veya ONT bilgilerini klonlamak ile uğraşmak yerine aklıma böyle bir soru geldi.

TP-Link ve Mikrotik sitelerinde gezerken bu iki GPON ONU SFP ile karşılaştım.

TP-Link XM60A
Datasheet

Mikrotik S-GPON-ONU
Datasheet

Bana bunlar uygun gibi geldi ama tam emin değilim. Anladığım kadarıyla bunlara firmware flash yapmak mümkün değil. Zaten amacım da o değil. Merak ettiğim şey şu. Evime Turkcell SuperOnline'dan teknisyen çağırıp bu GPON ONU SFP'yi kayıt ettirsem, tak-çalıştır olarak çalışmaz mı? Sonuçta bilgileri klonlayarak yaptığımız şey de bir takıma bu. Farklı bir GPON ONU SFP ile (örnek, Huawei MA5671A) bağlantı kurmak. Burada o zaman SFP modülünün çok bir önemi yok gibi gözüküyor. Daha doğrusu, önemli olan ISP ekipmanı ile başarılı bir doğrulama yapıp bağlantı kurabilmek. Bu mantıkla, teknisyen tarafından kayıt edilmiş her GPON ONU SFP çalışmaz mı?

Cevaplarınızı merak ediyorum.

Eğer mümkün değilse, Huawei MA5671A ile devam etmeyi düşünüyorum. Ama tercihim Mikrotik GPON ONU SFP, çünkü çok ama çok daha ucuz gördüğünüz gibi. Tekrar stok olursa tabii ki.

Bir diğer sorma sebebim ise şu. Geçenlerde ya bu forumda (daha üye olmadan önce) veya başka bir forumda buna benzer bir tavsiye görmüştüm. Galiba Türk Telekom veya TürkNet ile ilgiliydi. Şuna benzer bir yazıydı:

Eve gelen arkadaştan rica edin, sizin SFP'yi kayıt etsin. O zaman bir sıkıntı olmaz sorun çalışır.

Bu doğru mu sizce?

Son düzenleme:
Evime Turkcell SuperOnline'dan teknisyen çağırıp bu GPON ONU SFP'yi kayıt ettirsem, tak-çalıştır olarak çalışmaz mı?
Hiç sanmıyorum zira kayıt işlemi sunucuda gerçekleşiyor. Kaldı ki mantıklı düşünürsek, kullanıcı adı ve şifresini bile paylaşmamak için bin takla atan bir operatöre kendi SFP+ modülümü kullanacağım ben derseniz size en hafif tabirle güler.
Sonuçta bilgileri klonlayarak yaptığımız şey de bir takıma bu.
Değil. Sanki hala aynı SFP/ONT'yi kullanıyormuşuz gibi karşı tarafı kandırıyoruz.

kullanıcı adı ve şifresini bile paylaşmamak için bin takla atan bir operatöre kendi SFP+ modülümü kullanacağım ben derseniz size en hafif tabirle güler.
Evet, nerede ise 20 yıllık QuikNet > Turkcell kullanıcıyım. SansürOnline'ın her türlü pisliğini canlı yaşamış ve diğer forumlarda hep dile getirmiş ve makaleler yazmış biriyim. Bu forum ile yeni tanıştım.
Sanki hala aynı SFP/ONT'yi kullanıyormuşuz gibi karşı tarafı kandırıyoruz.
Biliyorum Ama bu demek ki OLT ve ONT arasında herhangi bir donanımsal anlaşmazlık yok. Sadece yazılımsal olarak kandırma yapılıyor. Bunu göz önünde bulundurarak, sunucu veya teknisyen tarafından kaydedilen (varsayım) çoğu GPON ONU SFP'nin teknik olarak çalışması gerekir.

Sorum zaten bir takıma merak ettiğim bir deneme konusu.

Ama burada ilginç bir şey daha var. Yeni çıkarttıkları 1000 Mbps Simetrik pakette verdikleri modem TP-Link EB810v. Bu modemde SFP+ portu mevcut. Buna rağmen GPON ONU SFP yerine ayrı bir 1G ONT kullanmaları esasında bana cevap olabilir.

Kaydederse söyle, 200 şınav çekeyim.

Güldürdü hocam. Ama maalesef doğru diyorsunuz. Ben de zaten mümkün olmadığını biliyorum. Öyle bir şey olursa şınavları birlikte çekeriz.

Ama gene de denemeyi düşünüyorum. Bölgemdeki ana bayi ile konuştum. Çok kibar biri çıktı. 20 dakika telefonda konuştuk. ONT, SFP falan her şeyi anlattım. "Eğer 1000 Mbps simetrik pakete geçersem böyle bir güzellik yapabilir misin?" dedim. "Bakarız" dedi. O yüzden merak ettim şahsen.

Ama SansürOnline'ın rezil servisine sadece SFP için aylık 2200 TL vermem. Değmez. Sadece böyle bir şey mümkün mü merak ediyorum.

Recep bey sunucudan kayıt edildiğini belirtti. Böyle olunca teknisyenin yapabileceği çok bir şey yok gibi. Ama eğer router WAN MAC adresini kayıt ettikleri gibi bir durum söz konusu ise, yani teknisyen WAN MAC adresi not alıp telefondan merkeze iletip onların kayıt ettiği gibi bir durum söz konusu ise, o zaman benim dediklerim de mümkün olabilir.

Son düzenleme: