Makaleler
6
Microsoft'ın bugün Windows 11 24H2 ve 25H2 için yayınlamış olduğu Preview Update'in güncelleme notlarını inceliyordum. Aralarında en çok gözüme çarpan 2 şeyi konu açmak istedim.

• New! A built‑in network Speedtest is now available from the taskbar. You can open it from the Wi‑Fi or Cellular Quick Settings, or by right-clicking the network icon in the System tray. The Speedtest opens in the default browser and measures Ethernet, Wi‑Fi, and cellular connections. This feature helps check network performance and troubleshoot issues.

Yani doğrudan Windows'un görev çubuğundan internet hızını test edebileceğiniz yeni bir özellik geliyor. Tarayıcı tabanlı çalışıyor ve hangi bağlantı türüyse onun hızını ölçüyor. Amacı da internet performansını inceleyip bağlantı sorunlarını hızlıca tespit etmek.

Yalnız bu güncelleme Gradual Rollout yani kademeli dağıtım şeklinde gelecek. Yani bir anda tüm kullanıcılara birden açlmayacak, aşamalı, kademeli, yavaş yavaş belirli yüzdeyle dağıtılacak.

Gradual Rollout olmasının sebebi ise olası hata, büyük çaplı sistem çökmesi gibi sıkıntılı durumlarda önce belirli kullanıcı geri bildirimlerini toplamak ve buna göre dağıtıma devam etmek veya kritik sorunlar tespit edilirse özelliği geri almak. Bir diğer gözüme çarpan özellik ise;

[Built-in Sysmon] New! Windows now brings System Monitor (Sysmon) functionality natively to Windows. Sysmon helps you capture System events for threat detection, and you can use Custom Configuration files to filter the events you want to monitor. Windows writes captured events to Windows Event Log, which allows Security Tools and other applications to use them.

Kısaca Sysmon yazılımı Windows'a entegre şekilde gelecek. Bu tarz gelişmiş kaynak izleme yazılımları genelde zararlı yazılım tespiti için kullanılır. Çünkü biliyorsunuz standart "Görev Yöneticisi" bunun için berbat. Tehdit tespiti için kullanılamaz. Güvenlik için faydalı olan yazılımları sisteme entegre etmeleri de iyi bir olay bence.

Tabii, tek bunlar değil. Birçok başka özellik eklenecek. Bunlara siz ayrıntılı şekilde göz atabilirsiniz. Aşağıya resmî kaynak bırakıyorum;

Son düzenleyen: Moderatör: