Liguori

Yetkin
Makaleler
1
@Majdev böyle bir kart bulabildiniz mi? Böyle bir şey mümkün mü?

Yakın zamana kadar Keenetic Hero ile kullanıyordum. Memnundum. Ama Hero'nun iki çekirdeğini 1000 Mbps hızda QoS ve SQM performansını yeterli bulmuyorum. O yüzden Hero'yu router olarak kullanmaktan vazgeçtim. AP moduna alacağım.

OpenWrt X86 sistem topluyorum. Bileşenler şöyle:
  • CPU - Intel i3-10100
  • Anakart - ASRock B560M-HDV/M.2 (Bir adet Intel I219V Gigabit port)
  • RAM - G.Skill 16 GB DDR4 3200MHz CL16 (2x8GB)
  • SSD - Samsung 970 EVO 250GB
  • PSU - Seasonic Focus Plus Platinum 650W
  • Ethernet - Intel I350-T4 (Dört adet Gigabit port)
  • Ethernet - TP-Link TX201 (Bir adet 2.5G port)
Anakartın iki adet PCI-e slotu var. Şu an TurkNet'in verdiği ZTE ONT'yi kullanıyorum. ONT'den çıkan kablo anakartın Gigabit portuna giriyor. Bu port WAN portu olarak kurulu. TP-Link TX201 ise Keenetic Hero'nun 2.5G kırmızı portuna giriyor ve AP olarak çalışıyor. Intel I350-T4 Gigabit portları ise belirli cihazlara kablolu bağlantı sunuyor.

Burada feda edebileceğim tek şey Intel I350-T4. Beş ve sekiz portlu TP-Link Switch'im var.

Huawei MA5671A GPON SFP uyumlu bir PCI-e SFP+ kart arıyorum. Böyle bir kart var mı? Tek SFP port olması yeterli. Hem daha ucuz olur. Bu mesela çalışır mı? Intel X520-DA1.

Gerekirse pfSense veya OPNsense kullanmaya da hazırım. Yeter ki Huawei GPON SFP'yi takabileceğim bir PCI-e kart bulabileyim. Muhtemelen sadece 1G ve 10G desteklediği için sıkıntı çıkacak. O yüzden 2.5G destekleyen PCI-e SFP kart bulmak lazım. Aynı zamanda PON altyapısını desteklemeli. Böyle bir kart bulabilen var mı?

Son düzenleyen: Moderatör:

Yakın zamana kadar Keenetic Hero ile kullanıyordum. Memnundum. Ama Hero'nun iki çekirdeğini 1000 Mbps hızda QoS ve SQM performansını yeterli bulmuyorum. O yüzden Hero'yu router olarak kullanmaktan vazgeçtim. AP moduna alacağım.

• CPU - Intel i3-10100
  • Anakart - ASRock B560M-HDV/M.2 (bir adet Intel I219v gigabit port)
  • SSD - Samsung 970 EVO 250GB.
  • PSU - Seasonic Focus Plus Platinum 650W.
  • Ethernet - Intel I350-T4 (dört adet gigabit port)
  • Ethernet - TP-Link TX201 (bir adet 2.5G port)
Anakartın iki adet PCI-e slotu var. Şu an TurkNet'in verdiği ZTE ONT'yi kullanıyorum. ONT'den çıkan kablo anakartın gigabit portuna giriyor. Bu port WAN portu olarak kurulu. TP-Link TX201 ise Keenetic Hero'nun 2.5G kırmızı portuna giriyor ve AP olarak çalışıyor. Intel I350-T4 gigabit portları ise belirli cihazlara kablolu bağlantı sunuyor.

Burada feda edebileceğim tek şey Intel I350-T4. beş ve sekiz portlu TP-Link Switch'im var.

Huawei MA5671a GPON SFP uyumlu bir PCI-e SFP+ kart arıyorum. Böyle bir kart var mı? Tek SFP port olması yeterli. Hem daha ucuz olur. Bu mesela çalışır mı? Intel X520-DA1.

Gerekirse pfSense veya opnsense kullanmaya da hazırım. Yeter ki Huawei GPON SFP'yi takabileceğim bir PCI-e kart bulabileyim. Muhtemelen sadece 1G ve 10G desteklediği için sıkıntı çıkacak. O yüzden 2.5G destekleyen PCI-e SFP kart bulmak lazım. Aynı zamanda PON altyapısını desteklemeli. Böyle bir kart bulabilen var mı?

O sistem elinde var mı yoksa satın mı alacaksın eğer satın alacaksan bence alma AliExpress'de Intel 8505 işlemcili mini PC routerlar var onu alabilirsin sana rahat 2.5 gbit simetrik bağlantıda Full performans SQM performansı verecektir.

O sistem elinde var mı yoksa satın mı alacaksın
Elimde var, yukarıda yazdığım gibi kurulu. Amacım tekrar ONT'yi yok etmek. Aynı Hero'daki gibi.

Ayrıca hocam attığınız ürün Türkiye'ye gönderilmiyor. Gönderilse bile 350 dolar. Bir tane kendime, üç tane gümrük müşavirine, sekiz tane de devlete almam gerekir. 100 bin TL'yi bulur bu ürün. Değmez. AliExpress'e de baktım ama hiçbir sonuç çıkmıyor. Türkiye'ye gönderilen ücret limitini aşıyor hepsi maalesef.

Intel I350-T4 kartı ben 1000 TL'ye aldım mesela. TP-Link TX201'i ise 650 TL'ye. Sistemdeki her şey bütçe ama son seviye performans ürünleri.

İki SFP portlu Intel X520-DA2 kartlar ise gene çok daha ucuz.

Son düzenleme:
Elimde var, yukarıda yazdığım gibi kurulu. Amacım tekrar ONT'yi yok etmek. Aynı Hero'daki gibi.

Ayrıca hocam attığınız ürün Türkiye'ye gönderilmiyor. Gönderilse bile 350 dolar. Bir tane kendime, üç tane gümrük müşarivine, sekiz tane de devlete almam gerekir. 100 bin TL'yi bulur bu ürün. Değmez.

Intel I350-T4 kartı ben 1.000 TL'ye aldım mesela. TP-Link TX201'i ise 650 TL'ye. Sistemdeki her şey bütçe ama son seviye performans ürünleri.

İki SFP portlu Intel X520-DA2 kartlar ise gene çok daha ucuz.

Bunu örnek vermek için attım AliExpress'ya da alibaba üzerinden aynı donanıma sahip routerlar satan farklı satıcılar var onlarla konuşsan ürünü 30 dolar gösterip alabilirdin ama elinde var mış sistem o yüzden gerek yok.

Son düzenleme:
Bunu örnek vermek için attım AliExpress'ya da alibaba üzerinden aynı donanıma sahip routerlar satan farklı satıcılar var onlarla konuşsan ürünü 30 dolar gösterip albilirdin ama elinde var mış sistem o yüzden gerek yok.
Hiç o işlere girmek istemem şahsen hocam. Hem ben mini PC yerine Mini ITX veya Micro ATX daha çok tercih ediyorum. Böyle daha iyi oldu. İstediğim zaman parça güncellemesi yapabilirim.

ONT'yi ortadan kaldırmak istiyorum. 6 soketli priz var. TV, AVR, PS5, Apple TV, Router PC, ONT ve Keenetic Hero toplam 7 cihaz ediyor. Burada feda edilebilecek tek şey ONT. Zaten Hero'da çok güzeldi. Fiber kablosu direkt GPON'a giriyordu. Özledim.

• CPU - Intel i3-10100
  • Anakart - ASRock B560M-HDV/M.2 (Bir adet Intel I219V Gigabit port)
  • SSD - Samsung 970 EVO 250GB
  • PSU - Seasonic Focus Plus Platinum 650W
  • Ethernet - Intel I350-T4 (Dört adet Gigabit port)
  • Ethernet - TP-Link TX201 (Bir adet 2.5G port)
Anakartın iki adet PCI-e slotu var. Şu an TurkNet'in verdiği ZTE ONT'yi kullanıyorum. ONT'den çıkan kablo anakartın Gigabit portuna giriyor. Bu port WAN portu olarak kurulu. TP-Link TX201 ise Keenetic Hero'nun 2.5G kırmızı portuna giriyor ve AP olarak çalışıyor. Intel I350-T4 Gigabit portları ise belirli cihazlara kablolu bağlantı sunuyor.

Burada feda edebileceğim tek şey Intel I350-T4. Beş ve sekiz portlu TP-Link Switch'im var.

Huawei MA5671A GPON SFP uyumlu bir PCI-e SFP+ kart arıyorum. Böyle bir kart var mı? Tek SFP port olması yeterli. Hem daha ucuz olur. Bu mesela çalışır mı? Intel X520-DA1.

Gerekirse pfSense veya OPNsense kullanmaya da hazırım. Yeter ki Huawei GPON SFP'yi takabileceğim bir PCI-e kart bulabileyim. Muhtemelen sadece 1G ve 10G desteklediği için sıkıntı çıkacak. O yüzden 2.5G destekleyen PCI-e SFP kart bulmak lazım. Aynı zamanda PON altyapısını desteklemeli. Böyle bir kart bulabilen var mı?
Merhaba, zamanında denemelerimde Intel X520-DA2 ile bağlantı sağlayamadım. Hevesinizi kırmak istemem lakin böyle bir sistem toparlayacağınıza güzel bir router almanızı öneririm.

Merhaba, zamanında denemelerimde Intel X520-DA2 ile bağlantı sağlayamadım. Hevesinizi kırmak istemem lakin böyle bir sistem toparlayacağınıza güzel bir router almanızı öneririm.
Sistemi zaten topladım. Diğer mesajımda dediğim gibi ONT ile kullanıyorum. Keenetic Hero ise sadece AP görevi görüyor. 4 çekirdek / 8 thread işlemci çok iyi iş görüyor QoS ve SQM konusunda. Şahsen bu fiyata daha iyi bir hazır router alabileceğimi sanmıyorum. Ayrıca ileride parça yükseltme imkanlarım da var. Güç tüketimi çok umrumda değil şahsen.

X502-DA2 ile olmaması üzdü. DA1 ile de olmaz muhtemelen.

Araştırmalarım sonucu SFP portunun özellikle PON teknolojisine de desteklemesi lazım. Mesela örnek, Mikrotik router'ların bazılarında SFP portlarının PON teknolojisini desteklemediği yazıyor. RB2011iLS gibi.

1760734199954.webp

Yani benzer bir şey muhtemelen PCI-e SFP ve SFP+ kartları da için geçerli muhtemelen. Ki zaten Intel X520, X540 kartları sadece 10G Ethernet çiplerine sahip. Intel® 82599 Ethernet Controller diye yazıyor. PON çipleri farklı oluyor. Bu PDF'i bulabildim tek. Ama bu çipli PCI-e kart var mı bilmiyorum.

Eminim bu aradığım kart bir yerde var, ama nerede...

Olmadı ya ONT ile kullanacağım ya da 8/16 portlu bir rackmount/desktop router bulmaya çalışacağım. İşlemci gücü de çok önemli benim için.

Son düzenleme:
Selamlar, ben yıllardır Proxmox üzerinde sanal firewall host ediyorum. Güncel olarak Lenovo ThinkCentre M920q ile birlikte Broadcom 57810S kartını 01AJ940 PCI riser ile bağlı olarak kullanıyorum. Bendeki versiyon internette DELL N20KJ olarak da geçiyor. Bu kartı özellikle tercih etmemin sebebi, kartı 1G/2.5G/10G olarak çalıştırabilmek. Modlanıp XGMII, HSGMII ve SGMII destekliyor. Eğer GPON ONU stick ile kullanacaksanız, Intel SFP NIC tavsiye etmem.

İkinci bir setup daha var, farklı bir lokasyonda. Orada ise Horaco üretimi 4x2.5GBe 2xSFP+ managed switch ve Intel N100 işlemcili firewall cihazı çalıştırıyorum.

Client tarafında ben Mellanox ConnectX 3 Pro EN tercih ettim. Biraz eski ama ucuz ve bolca bulunuyor.

Son olarak, SFP olarak elimde Huawei MA5671A, Nokia G-010S-P, Nokia G-010S-A var. Hepsi donanım olarak aynı. Konfigürasyonları doğru yaparsanız, hepsi çalışır. Ben herhangi bir sorun yaşamadım.

İki kurulumu kıyaslarsak, GPON ONU'yu direkt host'a bağlamak ile managed switch kullanmak arasında performans farkı hissedilmiyor. TR'de hangisini daha kolay/ucuz bulabiliyorsanız, onu alabilirsiniz. Mutlaka PCI kart almak şart değil. Hatta switch ile beraber kullanmak daha iyi bile diyebilirim.

Selamlar, ben yıllardır Proxmox üzerinde sanal firewall host ediyorum. Güncel olarak Lenovo ThinkCentre M920q ile birlikte Broadcom 57810S kartını 01AJ940 PCI riser ile bağlı olarak kullanıyorum. Bendeki versiyon internette DELL N20KJ olarak da geçiyor. Bu kartı özellikle tercih etmemin sebebi, kartı 1G/2.5G/10G olarak çalıştırabilmek. Modlanıp XGMII, HSGMII ve SGMII destekliyor. Eğer GPON ONU stick ile kullanacaksanız, Intel SFP NIC tavsiye etmem.

İkinci bir setup daha var, farklı bir lokasyonda. Orada ise Horaco üretimi 4x2.5GBe 2xSFP+ managed switch ve Intel N100 işlemcili firewall cihazı çalıştırıyorum.

Client tarafında ben Mellanox ConnectX 3 Pro EN tercih ettim. Biraz eski ama ucuz ve bolca bulunuyor.

Son olarak, SFP olarak elimde Huawei MA5671A, Nokia G-010S-P, Nokia G-010S-A var. Hepsi donanım olarak aynı. Konfigürasyonları doğru yaparsanız, hepsi çalışır. Ben herhangi bir sorun yaşamadım.

İki kurulumu kıyaslarsak, GPON ONU'yu direkt host'a bağlamak ile managed switch kullanmak arasında performans farkı hissedilmiyor. TR'de hangisini daha kolay/ucuz bulabiliyorsanız, onu alabilirsiniz. Mutlaka PCI kart almak şart değil. Hatta switch ile beraber kullanmak daha iyi bile diyebilirim.
Sfp lerden birini satmayı düşünür müsünüz?

Öncellikle detaylı cevabınız için teşekkürler. Ben de artık bu plandan vazgeçtim. Micro ATX kasa çok yer kaplıyor ve şahsen dikey olmasını sevmedim. Sizin dediğiniz gibi ThinkCentre veya benzeri bir çözüme yöneleceğim. Yatay olması ve daha da minik olmasını istiyorum.

Sizce bu uygun ürün mü? https://www.mayabilgisayar.com/product-page/broadcom-bcm57810s

Veya sitede başka uygun ürün var mı sizce? Huawei MA5671A GPON SFP ile kullanacağım.

Modlamadan bahsetmişsiniz. Bu zor mu? Lehimleme gerektiriyor mu?
Bu çok güzel bir çözüm olmuş. Managed switch demişsiniz. Bu router görevi mi görüyor? Yoksa sadece GPON SFP'yi çalıştırma görevi mi görüyor? Bu ikinci setup'ı daha detaylı anlatabilir misiniz? 4 adet 2.5G portu ne işlevi görüyor sizin setup'ta?
Şimdilik client tarafında optik fiber kullanmayı planlamıyorum ama durum değişebilir. Buna karar verirsem zaten istediğim SFP NIC'i alabilirim anladığım kadarıyla? Bunun gibi? https://www.mayabilgisayar.com/product-page/digitus-dn-10161
Bu switch konusu daha detaylı anlatırsanız sevinirim, ilgimi çekti.

@NYTMARE
Normal PC kullanmaktan vazgeçtim. Senin 1000 Mbps'de hem WireGuard yapabilecek hem de QoS SQM yapabilecek tavsiye ettiğin en az üç 2.5G portlu bir cihaz var mı? Mevcut işlemcim i3-10100 olduğunu unutmayalım. 4/8 çekirdekli ve tek çekirdek gücü harika şahsen. O yüzden bundan kötü olmasın.

Veya iki 2.5G portlu bir cihaz ve TP-Link 5-8 portlu 2.5G switch almak daha mı mantıklı olur?