519

Başarılı
Makaleler
8
Bugün telefonumun marifetini öğrenmek için dışarı çıktım, her şey çektiğim ilk fotoğraftaki tuhaf koyumsu lekeyi görmemle başladı.

1722209775166.webp

1722209788140.webp

Başta lens hatası olduğunu düşündüm ama hayır, içinde bulunduğumuz Samanyolu Galaksisi'nin çubuklu sarmal kolunun bir kısmıymış. Sonradan çektiğim fotoğraflarla da pekişmiş oldu.

Saatler sonra yeniden dışarı çıktım ve iki çekim daha yaptım, şok oldum. Galaksinin sarmal kolu kabak gibi görünüyordu, hem de orta-yüksek ışık kirliliği altında. Diyecek söz bulamadım. Açıkçası hiçbir iddiam olmadan sadece deneme amacıyla çekime çıkmıştım.

1722209938423.webp

3. resimde çok daha iyi belli oluyor, elinize sağlık.

Bu arada cihaz nedir hocam merak ettim.

Bugün telefonumun marifetini öğrenmek için dışarı çıktım, her şey çektiğim ilk fotoğraftaki tuhaf koyumsu lekeyi görmemle başladı.

Eki Görüntüle 69615

Eki Görüntüle 69616

Başta lens hatası olduğunu düşündüm ama hayır, içinde bulunduğumuz samanyolu Galaksisi'nin çubuklu sarmal kolunun bir kısmıymış. Sonradan çektiğim fotoğraflarla da pekişmiş oldu.

Saatler sonra yeniden dışarı çıktım ve iki çekim daha yaptım, şok oldum. Galaksinin sarmal kolu kabak gibi görünüyordu, hem de orta-yüksek ışık kirliliği altında. Diyecek söz bulamadım. Açıkçası hiçbir iddiam olmadan sadece deneme amacıyla çekime çıkmıştım.

Eki Görüntüle 69617

Hiçbir şey anlamadım ama çok güzel fotoğraflar.

Işık kirliliğine rağmen çok başarılı fotoğraflar Astronomi fotoğrafçılığı yapmayı çok istiyorum ben de ama hayatın onca zorluğu arasında buna ayırabileceğim tatlı bir vakit bulamıyorum.

Yıldız gökyüzünde nokta olarak görünen ve ışık saçan plazma küresidir. Çekim nedeniyle bu yıldızlar bir araya gelerek galaksileri oluşturur. Sarmal, eliptik, çubuklu sarmal ve düzensiz olmak üzere dört ana tip galaksi bulunur ve Dünya'nın ve Güneş Sistemi'nin içinde bulunduğu galaksi çubuklu sarmal şeklindedir. En azından öyle kabul ediliyor.

Dünya'dan çıplak gözle Samanyolu Galaksisi'nin avcı kolunu görebiliyoruz ama bilinçsizce kullanılan ışıklar ve yarattıkları kirlilik sağ olsun, bu yapıyı Türkiye'de bin kişiden birkaç kişi belki görmüştür.

1722241927583.webp

1722241963982.webp

Üçüncü fotoğraf boyunca uzanan puslu yapı Samanyolu Galaksisi'nin sarmal kollarından birisi. Bu yapıyı şehirlerden fotoğraflamak imkansıza yakın. Sanırım yerleşim yerine birkaç kilometre uzakta şehir-kırsal alan geçiş bölgesinde olduğum için fotoğraflayabildim.

Samsung Galaxy S10.

Işık kirliliğine rağmen çok başarılı fotoğraflar

Teşekkür ederim. Odaklamada sorun var ama yeniden fotoğrafladığımda çözeceğim, çekimde aklıma gelmedi. Her gün Ay çekimine çıkıyorum ve sabit odak ayarım var, kurcalamamak istemememin sonucu bu oluyor 😀