"Osmanlı da bizim, Atatürk de." diyen biri hakkında ne düşünürsünüz?

Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Bu sözün önemini kişisel düşüncelerimce şöyle anlatırım:
Osmanlı, bir dönem gerçekten Dünya'nın en önemli güçlerinden birisiydi. Bunda eğitimli padişahların, yöneticilerin de katkısı büyüktür illaki. Fakat sonra her büyük devlet gibi o da yavaş yavaş çöküşe doğru gitti ve en sonunda da yıkıldı. Lakin bu yıkılan devletin küllerinden de birçok imkansızlıklara rağmen bir Cumhuriyet kuruldu. Ve bu Cumhuriyetinde elbet bir önderi olmalıydı ve o da Gazi Mustafa Kemal idi. Atatürk'ün yeri bende her zaman ayrıdır. Yaptığı inkılaplar, kurduğu fabrikalar bir yana adam, resmen bataklıkta olan bir milleti çıkardı.

Benim düşüncelerim özetle bunlar. Peki ya sizler ne düşünüyorsunuz? Sizce bu söz, çok anlamlı bir söz mü?

Osmanli halkin devleti değil sulale devletidir. Turklere de hic iyi davranmamistir. O yüzden bu sozu soyleyen kendini Turk degil "tebaa" olarak goruyordur.

Osmanli tarihine iyice bir bakarsaniz hakimi oldugu akdeniz cografyasi disinda asla etkili guc olmamis. 1299 'da kurulup 1453 yilinda topraklarinin ortasinda yer alan bir sehir devletini ancak ele gecirebilmis. Timur gelip yikmis gitmis. 1450 - 1650 arasi Akdeniz ve D. Avrupa icin etkin guc. Ama Avrupa icine ilerleyememis. Afrika'yi ele gecirememis. Asya'da hic etkisi yok. 1600'ler duraklama devri. Gucu ancak 150 yil surmus hakimiyet bolgesinde. Yani 600 yil dunyayi yonetmisligi yok ki zaten Amerika, Afrika ya da Asya'da etkisi hic yok. 1700 sonrasi zaten gerileme devri. Tek bir savas dahi kazanamamis o tarihten sonra.

Son düzenleme:
Benim için Türkiye, tıpkı Balkan devletleri gibi Osmanlı işgali altından kurtulmuş ve bağımsızlığını ilan etmiş bir devlettir. Osmanlı dediğimiz hanedancık devletimsi, Anadolu için hiçbir şey yapmamış, koca coğrafyayı sefil bırakmıştır.

Bu nedenle "Osmanlı da bizim, Atatürk de bizim." diyen birisi olursa saçma bulurum.

Ben şöyle düşünüyorum. Osmanlı'yı değerlendirecek olursak dönem dönemdir. Tabii ki gerileme dönemi de vardır kötü olduğu zamanlar da vardır her karar tek bir kişinin ağzından veriliyor. Fakat her yönetim şeklini o dönemdeki yıla göre değerlendirmek gerekiyor o zaman daha adil olabiliriz. Ben tarihi ve geçmişi seviyorum Osmanlı'yı çıkartıp atamayız. Son zamanlardaki gerici Osmanlı'cı tipleri günümüzde dahil şeriat Osmanlı isteyenleri göz ardı ederek bakmak lazım. O dönem krallıklar Orta Çağ dönemleriydi dönemine göre Osmanlı gayet normaldir. İngiltere, Fransa gibi ülkelerde o tarz yönetimlerden dönemden geçtiler. Bence olunabilir normal bir şey. Her milletin kendi geçmişi ile barışık olması her zaman iyidir. Atatürk bolşevikler gibi hepsini ipe dizebilirdi ancak gemi ile İngiltere'ye kaçmasına izin verdiler. Ama hala Atatürk'e düşmanlar bu düşmanlık da Osmanlı konusunda bazı kişilerin tarafsız bakmasını zorlaştıran bir durumdur.

Çok anlamlı bir söz mü?

Değil. Osmanlı sülalesinden değilim sonuçta. Senin benim atam padişahın malıydı. Aralarında başarılı yöneticiler vs elbette var. Sayarsınız zaten. Böyle sahiplenme vs hissetmiyorum Osmanlı'ya karşı.

Atatürk, bir Osmanlı subayı ve Osmanlı okullarında okudu ve daha da önemlisi çökmüş bir devletten cumhuriyet kurdu. Dolayısıyla Atatürk konu başlığı altında bütün Türk devletleri benimdir.
Osmanlı'ya ya da cumhuriyete düşmanlık ile elimize hiçbir şey geçmez. Utku92 hocamın dediği gibi kendini bilmez aptalları bir kenara bırakıp geçmişimizi kabul edeceğiz ve dersler çıkaracağız.

Milletle uğraşmamak için fikrimmiş gibi sunduğum bi' düşüncedir. Artık bu tarz konularda insanlarla tartışmaktan yoruldum. Zaman kaybı ve boş yere edinilecek bir baş ağrısı gibi gelmeye başladı.

"Her kafadan farklı bir ses."diyorsunuz yani
"Sadece Atatürk bizim." ya da "Sadece Osmanlı bizim." diyen bir adam zaten kararını çoktan vermiştir tartarak. Dolayısıyla fikrini tartışarak değiştirmek de çok güçtür. Sizin sorduğunuz kesim ise daha çok kararsız ya da etliye sütlüye karışmak istemeyen kesim diye düşünüyorum. Bir ihtimal daha var ki o da kişinin tarihinde olanları bir yere kadar umursayarak iki tarafı da sahiplenmesi. Bilemeyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…