Osmanlı İmparatorluğu'nun hataları

GladosFedaisi

Becerikli
Makaleler
1
Selam!

Son yıllarda müfredat göz gezdirmesi yaptığımda Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun, yükselişinin detaylı, ancak duraklama, gerileme ve yıkılış döneminde yapılan çok kötü hataların üstünde kuruluş ve yükseliş kadar durulmadığının farkına vardım. İşlense bile anlatılmayan bir sürü olay var.

Sizce Osmanlı yıkılışını körükleyen en büyük 3 hata neydi?

Selam!

Son yıllarda müfredat göz gezdirmesi yaptığımda Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun, yükselişinin detaylı, ancak duraklama, gerileme ve yıkılış döneminde yapılan çok kötü hataların üstünde kuruluş ve yükseliş kadar durulmadığının farkına vardım. İşlense bile anlatılmayan bir sürü olay var.

Sizce Osmanlı yıkılışını körükleyen en büyük 3 hata neydi?
Cahillik ve buna bağlı geride kalmışlık.

Bana kalırsa en büyük üç hata;

Merkeziyetçilikten Vazgeçememek: Zaten çok uluslu, çok geniş toprakları yöneten bir imparatorluk olarak 17. yüzyıl itibariyle çöken bir sistemi kullanmakta diretip, en sonunda bu sistemden vazgeçip daha merkezi bir otorite anlayışı benimseyerek o bölgelerde nefret politikası doğurdu.

Bilim ve Teknolojiye Gerekli Önemin Verilmemesi: Bu zaten benim kanayan yaram. Matbaa gibi basit ama çok önemli bir şey bile ülkeye sokulmadı, hâlâ sinirlenirim bu durumu hatırlayıp. Avrupa Rönesans'ın başlangıcıyla aydınlanırken, orta doğunun bilgeliklerini parşömenlerden çevirirken...

Islahatların halk ile yönetim ve elit kesimin arasını tamamen açması: Elit zümreler tarafından dayatılan bu düzeni halk tabanı benimseyemedi. Bu da yapılan tüm bu reformların tutarsız, yüzeysel ve etkisiz kalmasına yol açtı. En sonunda ne modernleşebildik ne de geleneği tam koruyabildik; arada sıkışıp kaldık. Zaten sonunda da tüm bu çabaların anlamsız kaldığı garip etkinliklerden öteye gidemediler, tabii bir kaçı hariç.

Geri
Yukarı Alt