Selam!

Son yıllarda müfredat göz gezdirmesi yaptığımda Osmanlı imparatorluğunun kuruluşunun, yükselişinin detaylı, ancak duraklama, gerileme ve yıkılış döneminde yapılan çok kötü hataların üstünde kuruluş ve yükseliş kadar durulmadığının farkına vardım. İşlense bile anlatılmayan bir sürü olay var.

Sizce Osmanlı yıkılışını körükleyen en büyük 3 hata neydi?

Çok uluslu olması ve teknolojik anlamda geri kalması.

Ayrıca gücünün zirvesinde bir devlet. Yeni yer aramasına gerek yok çünkü genişleme sahası yanında ve o sahada karşı çıkabilen bir devlet yok ona.

Dostum yapma ya, coğrafi keşifler sadece toprak genişletmesi için mi yapılıyor? Sende olmayan ilim orada vardır, sende olmayan ticari bir fırsat/fikir orada vardır, elin avrupalısı orta doğudan Arapça, Farsça parşömenleri getirip, çevirtip kendilerine kullandılar. İlim sahibi insanları ülkelerine kattılar, yeni kaynaklar keşfedip kullandılar. Ya bir dönem Osmanlı o kadar dünyadan bir haberdi ki gümüşü altından daha değerli sayıyordu.
Coğrafi keşifleri bu kısma indirgemene kesinlikle katılmıyorum.

Eğitimiz, güçsüz padişahlar ve bu durumu fırsata çeviren güçlü vezirler, bölge ayanları ve padişahın ailesi ile haremi.

Bunlara katılıyorum.

Selam!

Son yıllarda müfredat göz gezdirmesi yaptığımda Osmanlı İmparatorluğunun kuruluşunun, yükselişinin detaylı, ancak duraklama, gerileme ve yıkılış döneminde yapılan çok kötü hataların üstünde kuruluş ve yükseliş kadar durulmadığının farkına vardım. İşlense bile anlatılmayan bir sürü olay var.

Sizce Osmanlı yıkılışını körükleyen en büyük 3 hata neydi?
Her imparatorluk kurılur yükselir duraklar yıkılır tarihin akışında. Zaman içinde kendi içinde bir düzen kurar imparatorluk ve çağ değişince bu düzenden devam etmek zorunda kalır(Muasırlaşmak çağdaşlaşmak için büyük bir kıvılcım gerekir ve imparatorluklar ahenk ve nizam üstüne kuruludur bunu engeller) ve diğer genç imparatorluklar tarafından yıkılır.

Her imparatorluk kurılur yükselir duraklar yıkılır tarihin akışında. Zaman içinde kendi içinde bir düzen kurar imparatorluk ve çağ değişince bu düzenden devam etmek zorunda kalır(Muasırlaşmak çağdaşlaşmak için büyük bir kıvılcım gerekir ve imparatorluklar ahenk ve nizam üstüne kuruludur bunu engeller) ve diğer genç imparatorluklar tarafından yıkılır.
Tabii, zaten bizde bunun nedenlerini konuşmak için buradayız.

Osmanlı yaptığı tüm yenilikleri, kullandığı kaynağı Balkanlara kullandığı için Anadolu geride kaldı. Hani Anadolu için aynı şeyi söylesen katılırım da balkanlar için tam tersi, dediğim gibi altı dolu düşünceler değil bunlar.
Balkanları sömürmedi diyorsun ama
Sadece İstanbul'un yıllık GSYİH oranı 340 milyar dolar. Yunanistan, Bulgaristan Sırbistan ve Karadağın toplam GSYİH oranı 464 Milyar dolar. İstanbul'un yanına İzmir'i de eklersek neredeyse bu 4 ülke ile GSYİH oranı denk oluyor. Türkiye'nin iki ili 4 ülkeye bedel.

Balkanları sömürmedi diyorsun ama
Sadece İstanbul'un yıllık GSYİH oranı 340 milyar dolar. Yunanistan, Bulgaristan Sırbistan ve Karadağın toplam GSYİH oranı 464 Milyar dolar. İstanbul'un yanına İzmir'i de eklersek neredeyse bu 4 ülke ile GSYİH oranı denk oluyor. Türkiye'nin iki ili 4 ülkeye bedel.
Peki? Biz miyiz bunun suçlusu ne anlatıyorsun sen ya?

Bu saydığın yerlerde hâlâ Osmanlı'nın eserleri var, yaptırdığı yollar, köprüler var, binalar var. Osmanlı kendi halkına değil Balkanlara önem veren bir imparatorluktu, ne dinlerine dokundular, ne köklerine. İstanbul gibi mega bir kenti, bir ticaret merkezini ve dünyanın en önemli şehirlerinden birisi tabii ki de yüksek olacak. New York piyasası bizim kaç katımız, onlar da mı bizi sömürdü?

Sen hayatında ya sömürü görmemişsin ya da genel anlamda bir nefret besliyorsun. Yazdığımız, belirttiğimiz hiçbir şeye cevap veremedin ve en son gelip 2025 yılı GSYİH hesabı atıyorsun buraya. Bu saydığın ülkeler bizden çıkmak için gayet bağımsızlık savaşı verdiler ve 100 YILDIR, YÜZ KOCA yıldır bizden ayrılar. Daha kötüsünü yaşayan Singapur şuan Asya'da top 3'lere oynuyor.

Tekrar söylüyorum, Osmanlı'yı "aşırı sömürgeci" bir imparatorluk ilan etmenin bir mantığını buraya yaz. Osmanlı da sömürgecilik yapmıştır, ama aşırı sömürgeci deyimi güneşi batmayan ülke için kullanılır.