Vardı da seslendirme dediğiniz şey sadece bütçe değil, bir tercih meselesidir.
Mesela Outlast'ın varlığını borçlu olduğu oyuna bir bakalım:
Bu oyun çıktığı yıla göre, ki hala gelmiş geçmiş en başarılı korku oyunlarından birisi. Bu oyun sayesinde batmakta olan korku sektörü tekrar hayat bulabildi ancak bu oyunda da Daniel hiç konuşmuyor. Oyun boyunca tek bir kelime dahi etmiyor. Normalde Daniel'ın bir seslendirmeni var. Sadece anılarını hatırlarken konuşuyor ve oyunun toplamının %0.1'i anca yapıyordur. Onun dışında korkarken ve gerilirken çıkardığı sesler haricinde karakterdeki ses sıfır.
Bunun sebebi çaresizlik atmosferi içinde kendini o karakterin yerine koyabilmek, yine aynı firmanın yapımı olan başka bir başyapıt:
Bu oyunda da Simon tüm oyun boyunca konuşuyor ama ben bunu oynarken kendi adıma bir çaresizlik hissetmedim. Yani Amnesia oynarken "Buradan kaçmalıyım." dediysem Soma oynarken "Simon buradan kurtulmalı." dedim.
Çünkü Simon kişiliği ve sesi olan, bir karakter. Oyun boyunca Simon'a bir kişilik yüklemeye çalışmanıza gerek yok. Onun tek ihtiyacı olan kişiliğinin adım adım gelişmesi ve oyuncuya gelişim hissiyatını vermesi. Oyunda da bu vardı.
Amnesia'da öyle bir şey yok. Uyanıyorsunuz, bir yerdesiniz ve amacınız oradan kaçmak. Karakter hakkında bir bilginiz yok, ilerledikçe yavaş yavaş öğreniyorsunuz ama burada bir karakter gelişimi de söz konusu değil. Çünkü Daniel, Simon'un aksine karakteri olan bir kişilik değil. Daniel'ın karakteri = sizin karakteriniz.
Outlast için de aynısını yapmaya çalışmışlar. Ortada bir gazeteci var, geçmişi hakkında bir şey bilinmiyor, karakteri hakkında bildiğimiz tek şey cesur olduğu. Bunun sebebi de gazeteci olması zaten. Miles hiçbir zaman bir karaktere sahip olması için tasarlanmadı, karakter gelişimi diye bir şey de yoktu oyun boyunca. Daniel ile aynı mantık. Bu bilerek yapılmış bir tercihtir ancak başarılı yapıp yapamadığı apayrı bir konu.
Aynı şeyi zamanında Half-Life serisi de yaptı, Gordon hiçbir zaman konuşmuyordu ve herkes Gordon'a buna rağmen bayılıyordu. Neden? Çünkü o da Daniel gibi ikonik bir karakterdi de o yüzden. İnsanlar kendi karakterlerini Gordon üzerinde sentezlediler. Halbuki Gordon'ı sade bir şekilde kime sorsan alacağınız cevap: "Eee.. yani iyi karakter..."
Cesur mu? Bilmiyoruz. Sadık, sevecen, öfkeli, kızgın, cesur, korkak... Hiçbirini bilmiyoruz. Aynısı burada da geçerli.