Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Doge

Yetkin
Makaleler
1
Oyunların belirli anlarında veya durduk yere bilgisayar kapanıyor. Bilgisayarın kapanması ise kendini korumaya alması diye düşünüyorum çünkü PSU şalterini kapatıp 5-10 saniye beklemeden sistem açılmıyor. Defalarca bu durumu yaşadım, sistemi hâlâ arızasız kullanıyorum.
  • En net yaşadığım durum, Crysis 3'te şu videodaki kapı açma sahnesinde F tuşuna bastığım salisede sistem kendini kapatıyordu. Bu sorunu V-Sync ayarıyla çözmüştüm ama yine de sadece o anda sistemin kapanması saçma.
  • AC Origins ve Odyssey oyunlarında, oyun içinde gezerken durduk yere veya nadiren ALT+Tab attığım anda sistem kapanıyor. Bu oyunlarda V-Sync açık/kapalı fark etmedi. Bir keresinde menüde bile kapanmıştı.
  • RDR 2'de kapanma sorununu çok nadir yaşadığımdan ötürü ne gibi durumlarda kapandığını kestiremedim.
  • FurMark testinde de nadiren kapanıyor ama uzun dakikalarca testin devam ettiği de oluyor.
Ekran kartı çok güç tükettiğinden ötürü PSU yeteli gücü veremiyor diye şüphelenmiştim ama CPU Stress test ve GPU FurMark testinde O.C modunda her iki bileşeni de tam yük altına sokarak dakikalarca çalıştırdım. Wattmeter'dan sistemin toplam tüketilen Watt değeri 600W civarıydı ve kesinlikle kapanmadı. Oyunlarda bu Watt değerine hiçbir zaman ulaşmadım, oyunlarda genelde 500W'a zor ulaşıyorlar. Yani sorun PSU'da "olmayabilir".

Bu oyunlarda ve testlerde ekran kartım tek başına 380W-400W tüketip sistemin kapanmadığı da oldu, 250W civarı tüketip kapandığı da. Tüm oyunları 60-130 FPS aralığında da oynadım, 60 FPS'e sabitleyip V-Sync ayarını açık/kapalı yaparak da oynadım. Oyunlar 60 FPS'e sabitken ekran kartı tek başına 200W-300W, toplam sistem ise 400W civarı tüketiyor. Genelde grafik ayarlarını en yüksekte tuttuğumda kapanmalar yaşanabiliyor zaten ama bu sorunun sebebi veya çözümü grafik ayarı değil malum.

Yabancı forumlarda bu tip bir durumun ekran kartı kullanımının örneğin %65'ten anlık %100'e vurması olabilirmiş. AC Odyssey oyununda da bu durumu gözlemledim ve ekran kartı kullanımı %50-60 civarındayken saliselik %80'e fırlayıp geri düştüğünü gördüm.
Tüm sürücüler güncel, BIOS güncel, temiz format atıldı, DDU ile sürücüler yenilendi, ısınma sorunu yok, kablo bağlantılarında ve bileşen montajlarında sorun yok, sistem 1920x1080P çözünürlük ayarında ve 60 FPS'te kullanıldı, sistemde virüs yok, oyunlarda sorun yok, oyunlar orijinal ve güncel,
Konuda yazdıklarım kendi gözlemlerim ve varsayımlarım üzerine tabii ki.
  • Anakart: ASUS ROG B550-E
  • CPU: R7 5700X
  • GPU: ASUS ROG RTX 3080
  • PSU: ASUS ROG 650G
  • RAM: Kingston Fury 2x8 3600 MHz
Önerileriniz ve fikirleriniz varsa nedenleriyle beraber paylaşabilir misiniz?

Son düzenleme:
Çözüm
Nihayet çok yakında yeni bir 850W PSU elime geçecek. Sistemi yeni PSU ile test ettiğimde sonuçları paylaşacağım.

ASUS ROG 650G sistemimde son yaptığım testlerde; Car Mechanic Simulator 2021 oyununda, oyun içinde 4K çözünürlüğe yükseltip "Kaydet"e bastığım anda PC kapandı.

Diğer bir benzer durum, AC Origins oyununda yükleme ekranından menü ekranına geçtiği anda PC yine kapandı.

Bu iki durumla birlikte; sorunun hâlâ PSU'da değil, büyük oranda GPU veya düşük oranda anakartın şüpheli olduğunu düşünüyorum.

Bugün MSI MAG A850G güç kaynağı elime ulaştı ve hemen testleri yaptım.

Oyunlarda yaşadığım grafik yükseltmesi sonrası "menüde bile" kapanma sorunu dahil, oyun içinde herhangi bir sorun veya kapanma yaşamadım. Her şey olması gerektiği gibi. Sorunu daha güçlü bir PSU ile çözdüm.

Sonuç: Önceki PSU'nun sorunlu olması veya anlık Watt ihtiyacına cevap verememesi diye düşünüyorum.

Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler.
Öncelikle bu kadar açıklayıcı bir konu açtığınız için teşekkür ederim. Yazılımsal sorunları elimine ettiğinizi varsayarsak ben PSU'dan şüpheleniyorum. Garantisi varsa en azından emin olmak için garantiye yollayabilirsiniz. Ekran kartının macunları yeniletmeyi düşünebilirsiniz.

Öncelikle bu kadar açıklayıcı bir konu açtığınız için teşekkür ederim.
Olması gereken bu. Konuyu beynini vermeden okuyup saçma sapan yazılar yazan toplululuktan ayrı durduğunuz için ben teşekkür ederim.

Isınma sorunu olmadığını konuda belirtmiştim.
Garantiye yollamayı düşünmüyorum, bence bozuk değil çünkü kendini korumaya aldığını düşünüyorum. Bir sorun varsa o da GPU'da olabilir ama keşke başka bir muadil kartı takıp test edebilsem.

Yakın zamanda 750W bir PSU takıp sistemi yeniden test etme imkanım olabilir. Eğer olursa buraya deneyimlerimi paylaşacağım.

Olması gereken bu. Konuyu beynini vermeden okuyup saçma sapan yazılar yazan toplululuktan ayrı durduğunuz için ben teşekkür ederim.

Isınma sorunu olmadığını konuda belirtmiştim.
Garantiye yollamayı düşünmüyorum, bence bozuk değil çünkü kendini korumaya aldığını düşünüyorum. Bir sorun varsa o da GPU'da olabilir ama keşke başka bir muadil kartı takıp test edebilsem.

Yakın zamanda 750W bir PSU takıp sistemi yeniden test etme imkanım olabilir. Eğer olursa bu konuya deneyimlerimi paylaşacağım.
Isınma kısmını atlamışım sürprizbozanı hızlı okudum kusura bakmayın. Bu durumda ekran kartı ve PSU'yu test etmek lazım. Bahsettiğiniz PSU'yu denediğinizde lütfen konuyu güncelleyin. İyi Sosyaller.

Garip bir şekilde aynı durum dün bende de oldu. Donanımsal bir sorunun olduğunu düşünmüyorum. Çünkü en son sürücüye güncelledikten sonra yaşadım.

En son sürücüye güncelledikten 2 hafta boyunca bir sorun yaşamadım. RDR2, MK1 vs. oyunları rahat oynadım. Fakat dün yan etkisi mi ortaya çıktıysa oyunda donuyor sonra sistem kendini kapatıyor. Bunu 3 defa yaşadım dün. Biraz bekleyip açmam gerekiyor yoksa BIOS'a gidemiyorum.

Şu an yine normal kullanabiliyorum ama işimi sağlama almak için DDU ile sürücüyü silip yükleyeceğim. Sıcaklıklar normal ekran kartım GTX 1660Tİ. İşlemcim İ5 10400F (çok ısınan bir işlemci değil zaten.)

Ek bilgi olarak, PSU'dan gelen PCI-E kablolar 1 to 2 x2 şeklinde GPU'ya bağlı. Belki etkisi vardır, paylaşmak istedim.

@Oreki Konuyla ilgili sizin fikriniz nedir?

Son düzenleme:
Merhaba hocam,

Bu durum için şu bu demek biraz zor.

Tavsiyelerim;

• Başka bir PSU ile test gerçekleştirin.
  • Sisteminize başka bir GPU takarak deneyin ya da denettirin (elinizdekine denk bir GPU olursa daha iyi olur).
  • Komik gelebilir ama CPU'nuzun yerine başka bir CPU takın. Örneğin; 5600-5600X-5800X-5800X3D takıp deneyin. Arkadaşımın makinesindeki AMD CPU, bilgisayar kapatıldıktan sonra CS 2 (CS-GO) ve birkaç oyun ya da dosyayı kendi kendine siliyordu (CPU arızalı çıktı). Kendi makinemdeki 5800X3D CPU LoL'de ARAM haritasında 144 FPS'ten anlık 108 FPS'lere düşüyordu, CPU'nun arızalı olduğunun en son kanıtı olarak makine açılmamaya başladı ve bir kez açılmıştı. Açıldığındaysa Arctic Freezer 34 Duo Esport kule soğutucunun fanları neredeyse dönmüyordu. Garantiye gitti, arıza onaylandı ve sıfır 5800X3D CPU tarafıma gönderildi. AMD 5000 serisi işlemcilerde arıza ile karşılaşma oranlarının yüksek olduğunu öğrenmiştim.
  • Başka RAM'ler temin ederek şu an ki sistemle beraber test gerçekleştiriniz.
  • Kabloları o şekilde bağlamanız bir sorun değildir.
PSU ya da GPU kesin olarak arızalı da olabilir ya da olmayabilir.

Sentetik testler kesin olarak arızalı olduğunu belirtmeyebilir. Bir arkadaşımın ASUS 2080 (Turbo 2080 mi yoksa Turbo 2080 Ti mıydı hatırlamıyorum) çok garip bir arıza ile karşımıza çıkmıştı. PC açılırken ekranda yeşil çizgiler ortaya çıkıyordu ama bu nadiren oluyor ve performansa en ufak bir etkisi yoktu. 3 kez servise gitmesine rağmen hiç bir şekilde arızanın neyden kaynaklandığı asla bulunamadı.

Son düzenleyen: Moderatör:
@ADIWN İlginiz için teşekkür ederim.

Bazı bileşenlerde zaten değişiklik yapmıştım, ayrıca bazı bileşenlerde değişiklik yapamayacağımı belirtmiştim.

PSU değerlendirilirken yapılan en sık hata, sadece watt yetersizliğinden ötürü sorun olabileceğinin düşünülmesi.

İç yapısal bir problemi olabilir, milisaniyelik bile olsa güç aktarımında problem vardır, elinizdeki modelin geçici yanıt süresi kötüdür (ki ROG 650G'nin 12V kanalındaki transientleri başarılı) ve bu yüzden ekran kartı power spike durumunda PSU yeterince hızlı tepki veremediği için sistem kapanır. İhtimaller fazla.

ROG 3080'in güç tüketimi epey fazla. Neredeyse 500W'a yakın tek başına power spike'ı var.

Wattmeter'dan sistemin toplam tüketilen Watt değeri 600W civarıydı ve kesinlikle kapanmadı. Oyunlarda bu Watt değerine hiçbir zaman ulaşmadım, oyunlarda genelde 500W'a zor ulaşıyorlar.

Orada gördüğünüz 600W ortalama değer, milisaniyelik power spike'lar sonucu bu değer şu senaryoda 800-900W'a kadar fırlayabilir ve bu fırlamaları program ile veya wattmeter ile göremezsiniz. Çok hassas lab ekipmanları ile testleri yapılır. Techpowerup'ın ekipmanları 20 milisaniyede gerçekleşen spike'ları tespit edebilecek kadar hassas ekipmanlara sahip.

Yani tüketim hiçbir zaman 600 ile sabit kalmaz, siz 600 zannedersiniz,hele ki ROG 3080'in bu konuda sabıkası epey geniş. Standart 3080'e göre korkunç derecede daha fazla power spike'ı var.

Sorun tüm bu anlattıklarıma rağmen yine PSU olmayabilir ama okuduklarım bana sorunun PSU'da olma eğiliminin daha yüksek olduğunu gösteriyor.

Önerileri minimum 800W bir PSU kullanılması yönünde. Yalnız bu ROG 3080 özelinde geçerli, düz 3080 için 650W bir model yeterli olur.