Daha önce hiç Linux kullanmadım. Açık söylemek gerekirse Arch tabanlı Linux dağıtımlarının, diğer Linux dağıtımlarına göre farklarını bilmiyorum bile. İstediğim şey hem oyun oynamak, hem de Linux öğrenmek.

Daha önce hiç Linux kullanmadım. Açık söylemek gerekirse Arch tabanlı Linux dağıtımlarının, diğer Linux dağıtımlarına göre farklarını bilmiyorum bile. İstediğim şey hem oyun oynamak, hem de Linux öğrenmek.

Arch Linux tabanlı dağıtımlar genelde güncel sistemler için avantajlı olur. Çünkü en yeni sürüm çekirdek güncellemeleri Arch Linux'ta hızlıca alabilirler. Paketler hızlı bir şekilde son sürümlere güncellenir ve bu sayede "ana sürüm" gibi bir sürüm olması yerine, sistem daima güncel kullanılır. Bu güncelleme biçimine "rolling-release" denir.

Fedora gibi semi-rolling olan dağıtımlar da Arch Linux kadar hızlı vermese de yine güncel paketler kullanır.

Daha önce hiç Linux kullanmadım. Açık söylemek gerekirse Arch tabanlı linuxların, diğer linuxlara göre farklarını bilmiyorum bile. İstediğim şey hem oyun oynamak, hem de Linux öğrenmek.

Nobara kullanın o halde.

Distrolar Arch ve Debian tabanlı olarak ikiye ayrılır (daha çok seçenek de var ama genel olarak bu şekilde)

Arch rolling Release'dir yani bir pakete güncelleme geldiğinde hemen indirebilirsiniz. Arch user repository (AUR) gibi bir avantajı vardır hiçbir dağıtımda bulamayacağınız paketleri (uygulamaları) AUR'da bulabilirsiniz. Bunun yanında bozulma ihtimali de vardır fakat bu günümüzde eskisi gibi büyük bir sorun değil. Haftada bir güncelleme yaparsanız %99 sorun yaşamıyorsunuz.

Debian tabanlılar ise daha az güncellenen stabil varsayılan distrolardır. Bir paket (uygulama) uzun süre boyunca güncellenmez stabilite korunması istenir. Ama bir uygulamada bir bugla karşılaşırsanız ve düzeltilmişse Debian depolarına bu güncellemenin gelmesi uzun sürebilir. Oyun için asla tavsiye etmiyorum özellikle NVIDIA kullanıyorsanız asla Mint veya Ubuntu kullanmayın. Son çıkan driver güncellemeleri Linux'ta NVIDIA için inanılmaz önemli.

Fedora tabanlılar var bir de, Nobara da Fedora'nın üstüne gaming için yapılmış bir distrodur. Fedora'da 6 ayda bir major versiyon yayınlanır ve debiana göre daha günceldir. Arch ve Debian'ın ortasındadır ve son kullanıcı için en iyi seçeneklerden biridir bence. Saf Fedora'yı ben sevmiyorum kullanacaksanız kesinlikle Nobara kullanın özetle.

TL;DR: Nobara kullanın.

En onemli şey performans ise CachyOS veya Clear Linux olabilir. Biraz performanstan feragat edebilirim stabilite daha onemli diyorsan Fedora bazli bir gaming distro yukleyebilirsin. En nihayetinde bolca Windows oyunu oynayacagin icin stabilite biraz kafani kurcalayacaktir Linux uzerinde.

En onemli şey performans ise CachyOS veya Clear Linux olabilir. Biraz performanstan feragat edebilirim stabilite daha onemli diyorsan Fedora bazli bir gaming distro yukleyebilirsin. En nihayetinde bolca Windows oyunu oynayacagin icin stabilite biraz kafani kurcalayacaktir Linux uzerinde.
Clear Linux destek açısından problem olabilir.

Nobara üzerinde performans sorunu yaşayacağını sanmıyorum. Çünkü driver güncellemelerini alıyor. En iyi iki seçenek Nobara ve CachyOS kesinlikle.

Debian tabanlılar ise daha az güncellenen stabil varsayılan distrolardır.
Bu cumle icin tesekkur ederim, ancak Debian'in da Testing ve Unstable gibi branslari var. Bahsettigin stabilite sadece Debian Stable icin gecerli hatta Debian Unstable hayatimda kullandigim en cok sorun cikaran dagitim olabilir.

Clear Linux destek açısından problem olabilir.

Nobara üzerinde performans sorunu yaşayacağını sanmıyorum. Çünkü driver güncellemelerini alıyor. En iyi iki seçenek Nobara ve CachyOS kesinlikle.
CachyOS hizli gercekten performans sorunu yasayacagi icin degil de diger seceneklere gore karsilastirma yaptim.