Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

feanorel

Uzman
Selam dostlar, son 2-3 aydır bilgisayarım ara ara kendi kendine resetleniyor. 1 ay önce falan oyunları açıp 10-15 dakika oynadıktan sonra çok fazla reset atmaya başladı. FC26'da bile reset atıyordu. 1 ay önce problem çok yaşanmaya başlayınca sistemi testlere soktum. Ayrı ayrı tüm parçaları yük altında test ettim fakat PC hiçbir şekilde kapanmadı. Kasayı açıp ekran kartını söküp geri taktım ve bu problem ortadan kalktı. Fakat PC dün BF6 oynarken tekrar reset atmaya başladı. Acaba güç kaynağım mı yeterli değil çünkü pek kaliteli bir PSU değil. Ekran kartında sorun varsa ayvayı yedim gibi.

Sistem özelliklerim bunlar;
AMD Ryzen 5 2600
ASUS TUF B450M Plus-II
Sapphire Pulse Radeon RX 6700 XT 12 GB
XPG 4x8 GB 3200 MHz
Adata XPG 512 GB M.2 + Patriot Burst 480 GB
Thermaltake Litepower 650W

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
E o zaman cozuldu. 3000 MHz'ye dusurerek cozmek para harcamaktan iyidir sonucta. 😊
Evet şu anlık sıkıntı gözükmüyor ama zaten her oyuna girdiğimde olan bir sorun değil. Sanırım ani dalgalanmalarda bir sorun oluşuyor dün çünkü 4-5 saat BF6 oynadım 4-5 saatin sonunda bir kere reset attı. Bu sabah bir el girdim direkt reset attı. Birkaç gün daha test edeceğim bu sırada favoriye PSU ekleyeceğim zaten değiştirme düşüncem vardı.

Selam tekrardan herkese. Aşağıdaki PSU'yu satın aldım taktım ve sorun çözüldü arkadaşlar. Hepinize yardımları için teşekkür ederim.

Reset sorunlarının kaynağı yüksek ihtimalle PSU oluyor. Ekran kartı olması da ihtimaller arasında tabii. Bence ilk etapta farklı bir PSU ile dene. Elinde yoksa bir bilgisayarcı falan varsa o şekilde deneyebilirsin. Ekran kartına UV de denenebilir.

Kesin olmamakla birlikte guc kaynagi arizasi olmasi muhtemel. RAM arizasi ya da ekran karti arizasinda daha cok cokup mavi ekran verme ya da kilitlenme yasaniyor. Ama 4 RAM olmasi RAM'den olma ihtimali de doguruyor. RAM'leri Memtest ile test edip sadece 2'li olarak kullanmayi denedin mi?

Reset sorunlarının kaynağı yüksek ihtimalle PSU oluyor. Ekran kartı olması da ihtimaller arasında tabii. Bence ilk etapta farklı bir PSU ile dene. Elinde yoksa bir bilgisayarcı falan varsa o şekilde deneyebilirsin. Ekran kartına UV de denenebilir.

Bana da PSU gibi geliyor ama OCCT de hiçbirinde reset yaşanmadı.

Kesin olmamakla birlikte guc kaynagi arizasi olmasi muhtemel. RAM arizasi ya da ekran karti arizasinda daha cok cokup mavi ekran verme ya da kilitlenme yasaniyor. Ama 4 RAM olmasi RAM'den olma ihtimali de doguruyor. RAM'leri Memtest ile test edip sadece 2'li olarak kullanmayi denedin mi?

Ekran kartından dolayı olunca reset attığını bende hiç hatırlamıyorum. RAM'leri denemedim henüz onları bir ikili olarak deneyeyim. RAM'lerden biri 3000 MHz bu arada hocam ama CL değeri ve marka modelleri aynı bu da sorun yaratır mı?

Yazılım kaynaklı bir durumda olabilir önce format at sorun devam ederse daha sonra donanımlara bakmak lazım.
Formatı 2-3 gün önce attım zaten bu sorundan bağımsız.

Bana da PSU gibi geliyor ama OCCT de hiçbirinde reset yaşanmadı.
Testte her zaman reset atmayabiliyor hocam. Benim daha önceki sistemimde kullandığım Aerocool PSU da OCCT testinde reset atmıyordu ancak rastgele zamanlarda sistem resetleniyordu, en son eski PSU'yu taktığımda sorun çözüldü mesela.

UZUN LAFIN KISASI MUHTEMELEN PSU. Laptopta aynı sorunu yaşamıştım. Önce VRMlerin çok ısınmasından kaynaklanıyor sanıp onları soğutmaya odaklandım, sorunum azaldı. sonra aynı şeyi yaşamaya başlayınca farkettim. VRM ler fazla güç çekiyordu, güç kaynağım eskimeye başladığı için gücü karşılayamıyordu.

Testte her zaman reset atmayabiliyor hocam. Benim daha önceki sistemimde kullandığım Aerocool PSU da OCCT testinde reset atmıyordu ancak rastgele zamanlarda sistem resetleniyordu, en son eski PSU'yu taktığımda sorun çözüldü mesela.
Anladım hocam dediğiniz gibidir çünkü hiç bir testte reset atmadı. Hangi parça sıkıntılı kesin emin olsam yeni PSU falan alır denerim de bu halde sanırım bir bilgisayarcıya falan test ettirmem gerekiyor.

Uzun lafın kısası muhtemelen PSU. Laptopta aynı sorunu yaşamıştım. Önce vrmlerin çok ısınmasından kaynaklanıyor sanıp onları soğutmaya odaklandım, sorunum azaldı. Sonra aynı şeyi yaşamaya başlayınca fark ettim. VRM'ler fazla güç çekiyordu, güç kaynağım eskimeye başladığı için gücü karşılayamıyordu.

Öğrencilik zamanlarımda eski kasama aldığım bir PSU bu ya 300 liraya mı ne almıştım meğerse çok dandikmiş. Umarım PSU kaynaklıdır sorun çünkü ekran kartı alabilecek durumum yok şu an.

3000 Mhz RAM'leri 3200 Mhz ve 4 kanal calistirirken sorun yasama ihtimali var tabii. Ama denemek gerek. Guc kaynagi kac yillik bu arada. 5 yasi devirdi ise muhtemelen ondandir, tabii RAM'ler temiz cikarsa.

3000 Mhz RAM'leri 3200 Mhz ve 4 kanal calistirirken sorun yasama ihtimali var tabii. Ama denemek gerek. Guc kaynagi kac yillik bu arada. 5 yasi devirdi ise muhtemelen ondandir, tabii RAM'ler temiz cikarsa.
1763910441097.webp

5 yaşı geçmiş hocam 2019 da almışım :D