Easley

Uzman
Selamlar arkadaşlar. İleride bir sistem toplamayı düşünüyorum fakat işlemciye mi yoksa ekran kartına mı ağırlık vermem gerektiğine karar veremedim.

Genellikle oynadığım oyunlar online ağırlıklı: R6, Battlefield serisi, World War Z, CS2 ve MMORPG türü oyunlar. Nadir olarak yüksek grafikli AAA single player oyunlar da oynuyorum. 2K monitörüm var ve sistem tamamen oyun odaklı olacak. Hem işlemciyi hem ekran kartını üst seviye almak bütçemi aşacağından birinden kısmam gerekiyor.

Sizce hangi bileşene ağırlık vermeliyim?

Dediğiniz oyunlar için işlemci genel olarak daha önemli. Ekran kartı tarafında ise 12 GB VRAM'den fazla VRAM'e sahip bir kart alırsanız(3060 hariç) uzun ömürlü olur.
Rtx 5060 ti veya Rx 9060 xt düşünüyorum. İşlemci olaraksa Ryzen 7 7800x3d. İki ekran kartında da 16 gb versiyonlarını seçeceğim, Ama çok mu dengesiz bir sistem olur karar veremedim.

Her ikisi de önemli, ikisinin dengesini kurmak lazım, düşük çözünürlük rekabetçi oyunlar için önbellek avantajı olan işlemciler, ortalama bir kart, yüksek çözünürlük için ortalama işlemci, iyi bir kart gibi.

Rekabetçi oyunlar için işlemci, AAA oyunlar için ekran kartı daha önemli.

RTX 5060Ti veya RX 9060XT düşünüyorum. İşlemci olaraksa Ryzen 7 7800X3D. İki ekran kartında da 16GB versiyonlarını seçeceğim, Ama çok mu dengesiz bir sistem olur karar veremedim.
Dengesiz olduğunu düşünmüyorum, ekran kartı da işlemci de gayet güçlü ve dengeli.

Son düzenleme:
2k diyorsun reis senin min 12 alman lazım

Ben mesela en baba fivem oynuyorum bana 8 vram yetiyor 1080p

Simdi eğer rekabetçi oyunlarida oynarim diyorsan nvidia düşün ama tek hikayeli oynayacaksan AMD al.

2k diyorsun reis senin min 12 alman lazım

Ben mesela en baba fivem oynuyorum bana 8 vram yetiyor 1080p

Simdi eğer rekabetçi oyunlarida oynarim diyorsan nvidia düşün ama tek hikayeli oynayacaksan AMD al.
Genel olarak ağırlıklı rekabetçi oyun oynuyorum. 16 gb altında bir kart seçmeyi düşünmüyorum zaten. Yanında da 32 gb ram olacak.

Bazı benchmark testlerinde özellikle CS2'de Nvidia kartların daha yüksek kare ürettiğini görmüştüm bunu göz önünde bulundur. Ve ayrıyeten gelecek oyunların ışın izlemeye zorladığını yani ışın izlemenin kapatılamadığını da düşünürsek mesela çıkacak olan GTA6, Nvidia biraz daha avantajlı.

Genel olarak ağırlıklı rekabetçi oyun oynuyorum. 16 GB altında bir kart seçmeyi düşünmüyorum zaten. Yanında da 32 GB RAM olacak.

Bütçenizi 1-2K arttırıp 7800XT de alabilirsiniz FPS oyunlarına daha çok tatmin edecektir ayrıca RAM sorunu da ortadan kalkacaktır.
Yazmayı da unutmuşum 7800XT %35-40 kadar bir fark yaratıyor saf kas gücünde örneğin Cyberpunk 2077 ile 1080p de 80-90FPS fark açılıyorken 2K da 40-50FPS fark açıyor.

Bütçenizi 1-2K arttırıp 7800XT de alabilirsiniz FPS oyunlarına daha çok tatmin edecektir ayrıca RAM sorunu da ortadan kalkacaktır.
Yazmayı da unutmuşum 7800XT %35-40 kadar bir fark yaratıyor saf kas gücünde örneğin Cyberpunk 2077 ile 1080p de 80-90FPS fark açılıyorken 2K da 40-50FPS fark açıyor.
Bir ram sorunu mevcut değil. 7800 XT almak istemiyorum çünkü gta 6 da Ray tracing açmak istiyorum o yüzden muhtemelen rtx 5060 ti ye yöneleceğim.