Syntax

Üstün
İyi Sosyaller herkese. Genelde oyun programlamada yapılan basit ama önemli konulardan bahsetmek istedim. Genelde bu hataları yapanları çok gördüğüm için bu konuyu açmak istedim. Aşırı detaylı bir konu değil. Bu yüzden rehber sayılır mı emin olamadım. Fakat ilerde zaman bulursam böyle konular açacağım. Mümkünse daha detaylı.

• Sınırınızı bilin: Oyun yapmaya karar verdiniz fikir bulacaksınız. "ben GTA 6'ya rakip oyun yapacağım!" düşüncesiyle girişmeyin. 1 hafta sonra hayal kırıklığına uğrayıp projeye bir daha uğramazsınız. Gerçekçi olun. Ne kadar sermayeniz var? Ekip kaç kişilik? Kim neleri yapabiliyor bunları göz önünde bulundurun.

• Önce planlama: Oyunu en ince ayrıntısına kadar planlayın. Sadece hikayeli korku oyunu yapacağım deyip projeye başlamayın. Sonrasında oyuna şunu ekleyeyim bunu da ekleyeyim dersiniz işin içinden çıkamazsınız. Her şeyi planladıktan sonra projeye başlayın.

• Asset kullanın: Asset kullanmak size zaman kazandırır. Tabii ki her şey için asset kullanamazsınız. Ama diyelim ki uğraştırıcı bir mekanik yapacaksınız bununda assetini buldunuz. Alın, kullanın. Asseti inceleyin yapan kişi nasıl yapmış? Değişiklikler yapın assette.

• Asıl amacınız para kazanmak olmasın: İlk amacınız para kazanmak olmasın. Eğlenceli bir oyun yapmak olsun. Para kazanma amaçlı yapılan çoğu oyun başarısız oluyor. Düşünün siz böyle bir oyunu oynar mıydınız? Eğlenceli bir oyun yapınca zaten oynayacak oyuncular bulacaksınız. Bu da size zaten para kazandıracaktır.

• Sabırlı olun: Oyunu yaparken birçok sorunla karşılaşacaksınız. Belki bir gününüz hata düzeltmeye gidecek. Ama pes etmemeniz lazım. Hata yapmadan öğrenemezsiniz. Oyun yapmak zahmetli bir iştir. Bunu bilerek girişmeniz lazım böyle bir işe.

• Araştırma yapmayı bilmelisiniz: Oyun yaparken birçok sorunla karşılaşacaksınız. Bunları nasıl araştıracağınızı bilmeniz lazım. Doküman okumayı öğrenmelisiniz. Yazılım alanında bunları yapamıyorsanız çok fazla ilerleyemezsiniz.

• Küçük projelerle başlayın: Yılan oyunu ile başlayın. Oyun bitirdikçe bir üstünü yapın. Bitmiş bir oyun hazırlamak zordur. Bu yüzden başta küçük oyunlarla başlamak gerek. En basit oyunu yaparken bile eksiklerinizin olduğunu göreceksiniz. Ama bunların proje yaptıkça düzeldiğini göreceksiniz. Bu yüzden küçük projelerden büyük projelere doğru ilerleyin.

• Hangi oyun motorunu kullanacaksın: Oyun motorlarının farklı farklı avantajları olabiliyor. Fakat bu demek olmuyor ki Unity ile yaptığını Godot ile yapamazsın. Biraz araştırma ile size hangisi daha uygun geliyorsa onu kullanın. Benim önerim yeni başlıyorsanız kaynak bulabileceğiniz oyun motorları ile başlamanız. Mesela Cocos Engine da, Godot veya Gamemaker'a kıyasla kaynak bulmak daha zor. İlk defa oyun yapacaksanız Cocos Engine ile başlamanızı pek önermem. Rahat kaynak bulabileceğiniz bir oyun motoru ile başlamanız daha iyi olur. Sonrasında kendinizi geliştirdiğinizde Cocos Engine gibi kaynakları nispeten az bulunan oyun motorlarına bakabilirsiniz.

En önemlisi Unreal Engine kullanıyorsanız Default ayarlar ile oyun geliştirmeyin, optimize bu yüzden leş bu motorla yapılan oyunların. İnce ayar çekilmesi gerekiyor motora ben 1 günümü optimizeye harcamıştım projemde.

AT0M'dan almissiniz ama yine de guzel liste.

İlk kısımlar benzer olabilir çok normal. Her şeyi kendi düşünceme göre hazırladım. Bunlar basit şeyler olduğu için çoğu yerde yazıyor zaten. Fakat genelde uygulanmıyor.

Oyun yaparken illaki para harcamak zorunda mıyız?

Değilsin. Fakat yayınlayacaksan eğer oyunu harcamak zorunda kalacaksın.

Ayrıca oyun geliştirme platformunu seçmek de bence önemli bir husus, insanlara git şunu öğren bunu öğren denip öylece ortada kalma gibi bir durum olmasın. Oyunun ihtiyacına göre motor seçin.

Oyun yaparken illaki para harcamak zorunda mıyız?
Baslangicta belki hayir ancak sonradan proje buyudukce illaki belli bir sure sonra -kullandiginiz motor gerektiriyorsa- lisans ucreti odeyeceksiniz. Bunun disinda proje muhtemelen buyudugunde middleware yazilim almak da isteyeceksiniz, onlarin da kendine has lisans ucretleri var.

Kaldi ki kimse tamamen ucretsiz hazir assetlerle yapilmis bir oyunu oynamak istemez. Bu yuzden illaki asset yaparken/satin alirken para harcayacaksiniz.

Duzgun bir oyun gelistirme ortami icin gerekli olan bilgisayar donanimindan zaten bahsetmiyorum, o elinizde yoksa o da baslica bir masraf tabii.

Oyunu yayinlandiginizda bu oyun size gelir sunacak, bu yuzden bir zahmet gelistirirken de para harcayin, değil mi?
Rahat kaynak bulabileceğiniz bir oyun motoru ile başlamanız daha iyi olur.
Konudaki su cumlenin onemi cok yuksek bu arada...