abdulselambabaoyunda

Çalışkan
Merhaba dostlar. Benim aklıma anlık boyle bir şey geldi ve sureci, kazanclari merak ettim. Sorularim sunlar: Flash oyun yapmak hala kazandiriyor mu? Roblox'tan oyun yapmak nasıl kazandırır? Mobil-PC kendi oyununu üretmek nasıl bir süreçtir ve ne kadar sermaye gerekir bunlar için? Tecrübeli veya bilgili arkadaşlar yazarsa iyi olur.

Oyun yapmak çok zor bir süreç. Özellikle tecrüben yoksa ve para için yapacaksan. Robloxtan yapacağın oyunun aşırı mainstream olması lazım adam akıllı para kazanmak için. PC için oyun yapmak çok competitive bir alan her dakika steame yeni bir oyun yükleniyor. Para için giriyorsan bu işe hiç girme.

Flash oyun mu kaldı? Sektöre bu kadar uzak olmandan dolayı ya yaşının çok küçük olduğunu ya da oyun işinde çok para var mış diye duyduğunu düşünüyorum.

Flash değil ama mobil oyun sektörü para kazandırıyor. Özellikle başlıca gelir kaynakları reklamlar. Yani oyunu yaparken, reklamdan para kazanacağını ve oyuncuya reklamları gösterirken oyundan soğutmaman gerektiğini unutma.

Sürece gelecek olursak; gerekli programlarda giriş-orta seviye tecrübe edindikten sonra ilk denemelerini yapabilirsin. Zaten günümüzde alternatif kaynak çok fazla. Çalışma sürene, şansına ve özverine bağlı olarak 8-12 ay arasında ortaya ilk denemeni koyarsın diye düşünüyorum.

PC oyunları ise daha kapsamlı bir alan. Orada çok daha fazla zaman, bilgi, tecrübe ve sermaye gerekiyor. O yüzden önce mobilden başlaman daha iyi olur senin adına, iyi şanslar.

Oyun yapmak çok zor bir süreç. Özellikle tecrüben yoksa ve para için yapacaksan. Roblox'tan yapacağın oyunun aşırı mainstream olması lazım adamakıllı para kazanmak için. PC için oyun yapmak çok competitive bir alan her dakika Steam'e yeni bir oyun yükleniyor. Para için giriyorsan bu işe hiç girme.

Ek olarak Roblox için yapılacak oyunun mainstream olması isteniyorsa fazlaca reklam lazım, yeni güzel bir bütçe gerektirir.

Merhaba, öncelikle hangi platformlara ve hangi türde yapacağına karar vererek başlaman lazım sonrasında oyun motoru tercihi ile devam ediyor unreal engine veya unity gibi başlanabilir, ne kadar süreceği çok açık denebilir ilk olarak tecrüben varsa 3d modelleme kodlama gibi tabii bunlar için şuanda yapay zekadan yardım alınabilir süreçler kısalabilir. Sonrasında bireysel mi geliştirmeye çalışacaksın yoksa birkaç kişiyle birlikte mi gibi şeyleri belirledikten sonra kaba taslak bir sermaya ve nasıl bir tararım tür olacağı ortaya çıkacaktır. Yapay zekaya sorarak da daha detaylı ve aklındakilere odaklı yanıtlar alabilirsin.

Mobil-PC için konuşacağım. Nasıl bir oyun yapacağına göre sermaye değişir. Kaç kişi çalıştığınızda önemli. Eğer tek yapacaksan senin modelleme, animasyon, kodlama, level tasarımı, UI tasarımı, SFX tasarımları gibi yapman gereken birçok şey var. Bunların hepsini öğrenip yapmanda uzun süreceği için araya assetler giriyor. Ücretsiz assetler mevcut fakat çok da iyi olmuyorlar. Oyunu platforma koymak için belli bir ücret. Bunun reklamı da var. Kısaca sermaye yapacağın oyuna göre değişir fakat her türlü bütçen olması gerek. Ve oyun yapma süreci basit bir şey değil. Yapmaya başlayacaksın hatalarla karşılaşacaksın. Belki 1 haftan o hatayı düzeltmeye gidecek. Bu en basiti daha bir ton sorunla karşılaşacaksın süreç içinde. Sabır isteyen bir süreç oyun yapmak. Çok kişi gördüm oyun nasıl yapılır deyip. Araştırdıktan sonra kullanacağı programı kurmaya üşenenleri. Tek başına RDR3 veya GTA7 yapmak isteyenler mesela. Nasıl daha fazla para kazanırım odağında değil de oyuna ne eklersem oyuncu daha fazla eğlenir düşüncesi ile yapman lazım oyunu. Çünkü oyun eğlenceli olduğunda reklamını yapabilirsen oyun zaten tutar. Yayınlama süreci hakkında pek bir deneyimim yok. Fakat oyun yapma süreci hakkında deneyimim var. Sormak istediğin varsa etiketleyip sorabilirsin.

Merhaba dostlar. Benim aklıma anlık boyle bir şey geldi ve sureci, kazanclari merak ettim. Sorularim sunlar: Flash oyun yapmak hala kazandiriyor mu? Roblox'tan oyun yapmak nasıl kazandırır? Mobil-PC kendi oyununu üretmek nasıl bir süreçtir ve ne kadar sermaye gerekir bunlar için? Tecrübeli veya bilgili arkadaşlar yazarsa iyi olur.

Dostum biz 3 senedir, MMORPG tarzı bir oyun üzerin de çalışıyoruz sana şöyle söyleyim 3 senedir cepten bütün masraflar gidiyor Total'de 20 tane çalışma arkadaşımız var grafikcisi çizimi yapan, 3D animasyoncusu bunların maaşı sigortası yol yemek 1 kişinin maliyeti 100 bin TL' buluyor, hem PC hem de mobilden oynanayabilecek düzey de bir sistem geliştiriyoruz belki 2 senemizi daha alacak ama tamamen piyasaya çıktığımız zaman ciddi derece de bir kazanç getirecek Total de şu anda yaklaşık şirket bünyesinden tüm masraflar vb şeyler için 15 milyon TL'ye yakın bir para çıktı diyebilirim.

Dostum biz 3 senedir, MMORPG tarzı bir oyun üzerin de çalışıyoruz sana şöyle söyleyim 3 senedir cepten bütün masraflar gidiyor Total'de 20 tane çalışma arkadaşımız var grafikcisi çizimi yapan, 3D animasyoncusu bunların maaşı sigortası yol yemek 1 kişinin maliyeti 100 bin TL' buluyor, hem PC hem de mobilden oynanayabilecek düzey de bir sistem geliştiriyoruz belki 2 senemizi daha alacak ama tamamen piyasaya çıktığımız zaman ciddi derece de bir kazanç getirecek Total de şu anda yaklaşık şirket bünyesinden tüm masraflar vb şeyler için 15 milyon TL'ye yakın bir para çıktı diyebilirim.
Yani uzun süreli ve buyuk sermaye gerektiren bir is diyorsunuz. Bu oyunun capina gore degisebilir aslinda. Oyununuzun adi neydi?

Yani uzun süreli ve buyuk sermaye gerektiren bir is diyorsunuz. Bu oyunun capina gore degisebilir aslinda. Oyununuzun adi neydi?

:) biz Türkiye de büyük bir oyun firmasıyız zaten ancak daha çok mobil üzerine işler yaptık şimdi hem PC hem de mobil olarak. İnşallah 2026'in ilk çeyreğin de teaser videolarımız yayımlanacak.