Çözüldü Oyundayken cızırtı sesi geliyor ve bilgisayar siyah ekran verip donuyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

pedroz_1999

Becerikli
Yer
Ankara
Merhaba. Son zamanlarda yaşamakta olduğum rahatsız edici bir sorun mevcut. Oyun oynarken hoparlörden bir cızırtı sesi geliyor ve bilgisayar siyah vererek donuyor. Bilgisayarı kasanın tuşundan kapatmadan düzelmiyor. Bu sorunu yaklaşık 3 haftadır yaşıyorum ve neredeyse her gün mutlaka oluyor. Artık bilgisayarıma güvenerek oyun oynayamamaya başladım, çünkü beklenmedik anlarda bu sorunu yaşıyorum.

Oyunun ne kadar ağır olduğu fark etmiyor. Son zamanlarda aktif olarak oynadığım Garry's Mod, Counter-Strike 2 ve Euro Truck Simulator 2 oyunlarında bu sorunu yaşadım. Bu sorun yaşandıktan sonra Olay Görüntüleyicisi üzerinde detaylı bilgi edinebileceğim bir hata göremedim. Ek olarak sanırım bu bir mavi ekran olmadığı için olsa gerek, minidump dosyası oluşmuyor.

Sistem özellikleri​

İşlemci: AMD Ryzen 5 5600
Ekran kartı: RTX 4060 Ti 8 GB
RAM: 16 GB (2x8) G.Skill 3200 MHz
Anakart: MSI B550M PRO-VDH WIFI
SSD: Kioxia G2 1 TB
Güç kaynağı: MSI A750GL PCIE5 750W
İşletim sistemi: Windows 11 24H2 26100.4061

Denenen yöntemler​

1. Olay Görüntüleyicisi kısmında "nvlddmkm" adlı bir hata gördüm ve araştırınca NVIDIA ile ilgili olabildiğini gördüm. Ardından DDU ile NVIDIA ekran kartı sürücüsünü tamamen kaldırdım ve sıfırdan en güncel sürümü kurdum. Sonrasında sorun çözüme kavuşmayınca DDU ile tekrar sürücüyü kaldırıp, bu sefer Windows'un kurduğu güncel olmayan sürücüyü kullandım ancak sorun devam etti.
  2. Temiz kurulum yaptım. Son Windows güncellemelerinin hataya sebep olabileceği ihtimaline karşı bu temiz kurulum bittiği gibi güncellemeleri 5 hafta boyunca duraklattım. Sorun maalesef devam ediyor.
  3. Ekran kartından şüphelenip FurMark testi yaptım. Test sırasında hiçbir çöküntü olmadı, oyunlarda ise beklenmedik zamanlarda sorun devam ediyor.
  4. Windows Bellek Tanılama ile de test yaptım. Bellekler sorunsuz çıktı.
  5. sfc /scannow komutunu birçok defa kullandım. Maalesef işe yaramadı.
Acaba bu sorunu yaşayan tek ben miyim merak ediyorum. Farklı bir forumda da bu sorun ile ilgili konu oluşturdum, ancak orada çözüme kavuşturamadık. Daha fazla detay ile birlikte burada konu oluşturmak istedim. Umarım sorunu çözebiliriz .

Çözüm
GT 1030 da çok yeni bir kart değil. Benzer bir kaderi paylaşıyor olabilir.
Bu bilgisayarı sağlam ve çalışır durumda bırakmıştım birkaç hafta önce. İki bilgisayarın da yaklaşık aynı zamanda patlak vermesi beni şüphelendirdi.

Ayarlar üzerinden Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması adlı seçeneği kapatınca düzeldiğini belirten kişilere denk geldim. Bu seçeneği kapattım ama henüz test edecek kadar uzun süre oyun oynamaya vaktim olmadı.

Son durumu burada paylaşacağım, hem burada hem de bu sorunu ilk sorduğum forum sayfasında konuyu yakından takipteyim.

21.06.2025 Güncellemesi​

Çaresiz şekilde, bir gece yarısı yapmaya devam ettiğim araştırmalar sırasında Windows 10 2004 sürümü ile eklenen "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" adlı seçeneğin bu tür çökme sorunlarına sebep olabildiğine dair birkaç yazı okudum. Bunun üzerine ilgili seçeneği devre dışı bırakarak birkaç gündür bilgisayarlarımı kullanıyorum. Henüz çökme sorunu yaşanmadı. Az kalsın teker teker tüm parçaları garantiye yollayacaktım, iyi ki de şansa diğer bilgisayarım da çöktü ki sorunun ana bilgisayarımdan kaynaklı olmadığını anlayıp araştırmaya devam ettim.

Sorunu yaşayanlar Ayarlar > Sistem > Grafikler kısmındaki Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması adlı seçeneği geçici olarak devre dışı bırakarak kullanmayı deneyebilirler. Ara ara seçeneği aktif edip, sorunun düzeltilip düzeltilmediğini kontrol edeceğim.

Birkaç gün daha aktif kullandıktan sonra çökme sorunları devam etmez ise bu mesajı çözüm olarak sayabileceğim. Bu süreçte konuyu ilk açtığım forum sayfasındaki konuma da bilgiyi ekleyeceğim. Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler

29.06.2025​

Bahsettiğim ayarı kapattıktan sonra günlerdir iki bilgisayarımda da hiçbir çökme sorunu yaşamadım. Bu sorunun artık çözüldüğünü düşünüyorum ve çözüm olarak sayabilirim.
Kendimi tutamadım ve Memtest86 testi yapıp yaklaşık 2 saat civarı testin bitmesini bekledim. En azından aklımda o konuda bir şüphe kalmamış oldu, testte hiçbir sorun çıkmadı.

Birkaç ay önceye ait sürücüleri denedim ama çökme sorunu devam etmişti. Az önce DDU ile güvenli modda mevcut sürücüyü kaldırıp tekrardan temiz bir şekilde kurulumunu yaptım.

Elimde bu düzeyde başka ekran kartı ve PSU maalesef yok. En son ihtimal olarak GT 1030'u takıp deneyeceğim. Şimdilik oyunları dediğiniz gibi MSI Afterburner açık şekilde oynayacağım ve bu süreçte sıcaklık ve VRAM tüketimi takibi yapacağım. En son ETS 2'de çöktüğünde ekran kartından resmen uçak kalkıyordu, ne kadar OCCT testinde de ekran kartından uçak kalkıyor olsa da oyun içi senaryo muhtemelen daha farklıdır.

Son durumu paylaşacağım, aklınıza gelen farklı testler varsa belirtmekten lütfen çekinmeyin. Şu ana kadarki yardımlarınız için de teşekkür ederim

@Xbox 360E, az önce MSI Afterburner'ı ayarladım. Şu anda göstergeleri aşağıdaki gibidir.

Eklemem gereken başka göstergeler var mı, yoksa bunlar yeterli mi?

Son düzenleme:
Sorun yok gibi duruyor. Ne VRAM tüketimi sınırda ne de yüksek sıcaklıklar da çalışıyor. Kartın stabil duruyor. Diğer oyunlar da değerler nasıl? Bazı arkadaşlardan yardım isteyelim ben bile tıkandım @845 @Recep Baltaş @Mert

@utkuversus hocam sizde bakabilir misiniz?

Son düzenleme:
%99 ekran kartı kaynaklı bir problem maalesef. Aynı şekilde çöken bilgisayarların büyük birçoğunluğunda ekran kartı kaynaklı sıkıntılar çıkıyor. Hatta durum o kadar değişik ki bazı sistemlerde en ağır AAA oyunlarda çökme yaşanmazken LoL girince sistem çöküyor ve bu durum ne FurMark testine yansıyor ne de kartının değerlerine. Elbette %1'lik ihtimalleri de arka bahçeye atmamak lazım. Sistem parçalarının emsalleri ile testi sonrası durum daha net ortaya çıkacaktır.

Olası senaryolar:
1-) NVIDIA'nın son zamanlarda çıkar(ama)dığı AMD'den beter sürücüler.
2-) Kartın içinde GPU veya VRAM'lerin soğuk lehim yapmış olması, reballing gerektirir. Besleme bobinlerindeki arızalar vs...
3-) Çok çok düşük bir ihtimalle yetersiz güç kaynağı ancak sizin senaryonuzda biraz zor.

Ek olarak, kartınızın garantisi var mı?

Geçmiş olsun.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kartın marka modeli de önemli. NVIDIA’da sorunlar genelde alt markalarda oluyor.
MSI Ventus X2 RTX 4060 Ti 8 GB modeli.

@Xbox 360E, bu arada üstteki MSI Afterburner göstergesinde gözüken değerleri lütfen referans almayınız, sadece gerekli tüm göstergeleri aktif edip etmediğimi sormak için paylaştım o görseli. Bayram dolayısı ile henüz oyun oynayıp yük altında test gerçekleştirme şansım olmadı. O ekran görüntüsünü ana menü üzerindeyken aldım.

İkinci elden almıştım. İlk sahibi bir hazır sistem ile beraber almış, hazır sisteme ait fiziksel faturası kutunun içerisinde mevcuttu. 2 yıl civarı garantisi mevcut.

Garantisi devam ediyorsa yolla derim ben.
Ev şartlarında denenebilecek tüm çözümlerden olumlu sonuç alamazsam mecburen garantiye yollayacağım. Gelişmeleri buraya aktaracağım.

Herkese merhaba. Bugün i7 3770 işlemcili ve GT 1030 ekran kartlı eski bilgisayarımı kullanırken yine aynı sorunu yaşadım. Oyunun ortasında sistem dondu ve siyah ekran verdi. Anlaşılan bu sorun benim ana bilgisayarımdan kaynaklı değil.

Son düzenleme:
GT 1030 da çok yeni bir kart değil. Benzer bir kaderi paylaşıyor olabilir.
Bu bilgisayarı sağlam ve çalışır durumda bırakmıştım birkaç hafta önce. İki bilgisayarın da yaklaşık aynı zamanda patlak vermesi beni şüphelendirdi.

Ayarlar üzerinden Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması adlı seçeneği kapatınca düzeldiğini belirten kişilere denk geldim. Bu seçeneği kapattım ama henüz test edecek kadar uzun süre oyun oynamaya vaktim olmadı.

Son durumu burada paylaşacağım, hem burada hem de bu sorunu ilk sorduğum forum sayfasında konuyu yakından takipteyim.

21.06.2025 Güncellemesi​

Çaresiz şekilde, bir gece yarısı yapmaya devam ettiğim araştırmalar sırasında Windows 10 2004 sürümü ile eklenen "Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması" adlı seçeneğin bu tür çökme sorunlarına sebep olabildiğine dair birkaç yazı okudum. Bunun üzerine ilgili seçeneği devre dışı bırakarak birkaç gündür bilgisayarlarımı kullanıyorum. Henüz çökme sorunu yaşanmadı. Az kalsın teker teker tüm parçaları garantiye yollayacaktım, iyi ki de şansa diğer bilgisayarım da çöktü ki sorunun ana bilgisayarımdan kaynaklı olmadığını anlayıp araştırmaya devam ettim.

Sorunu yaşayanlar Ayarlar > Sistem > Grafikler kısmındaki Donanım hızlandırmalı GPU zamanlaması adlı seçeneği geçici olarak devre dışı bırakarak kullanmayı deneyebilirler. Ara ara seçeneği aktif edip, sorunun düzeltilip düzeltilmediğini kontrol edeceğim.

Birkaç gün daha aktif kullandıktan sonra çökme sorunları devam etmez ise bu mesajı çözüm olarak sayabileceğim. Bu süreçte konuyu ilk açtığım forum sayfasındaki konuma da bilgiyi ekleyeceğim. Yardımcı olmaya çalışan herkese teşekkürler

29.06.2025​

Bahsettiğim ayarı kapattıktan sonra günlerdir iki bilgisayarımda da hiçbir çökme sorunu yaşamadım. Bu sorunun artık çözüldüğünü düşünüyorum ve çözüm olarak sayabilirim.

Son düzenleme:
Çözüm
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…