İlk olarak HDD oyunları yüklemeyin. HDD depolama veya 2010 öncesi oyunlarda falan kullanın. Depolamanın yavaş olması oyunun FPS düşmesine yol açacağından, anlık kullanım değerleri düşecektir.
Benzer şekilde bellek miktarı da yetersiz kalıyorsa yine aynı sorunları yaşarsınız. Mesela Ark Survival bu sorunu yaşayabilir. Hayatta kalma oyunları genelde sunucuda 100 oyuncunun yaptığı yapılara göre ayarlanmıyor. Bu yapılar da en çok bellek ve VRAM yükleniyorlar.
Age of Empires 2 eğer yenilenmiş DE sürümlerse, bunların da 4K dokuları gereksiz VRAM ve bellek tüketiyor. Ben düz versiyonlara göre istikrarlı çalışan bir DE sürümü oynamadım.
Witcher 3 yenilenen grafikleri keza RT falan geldiyse biraz kurcalayın. AMD kartlarda son çıkan 90'lar da dahil RT için geliştirilmiş donanımlar yok. Yani RT bir oyunda açınca AMD 25 FPS veriyorsa Nvidia 45 FPS veriyor gibi düşünün. Elbette RT'yi DLSS, FSR ve FG gibi ayarlar yoksa asla iyi çalışmıyorlar.
Ben güncel oyunlarda artık 16 GB sınır olduğunu söyleyebilirim. Elbette oynadığınız oyunlardan, eğer arka plan uygulamaları çok fazla değilse Ark dışındaki oyunlar 0-12 GB arası bir kaynak tüketecektir. Herhalde Witcher 3 kullanır diye yazarken bir videoya baktım. Değeri iyi tutturmuşum. Kısaca bu sistemi 32 GB belleğe çıkarın. Gerçekten sistemin rahatlamasını sağlayacaksınız.
Wattman veya siyah ekran gibi AMD özel sürücü sorunları kullanıcılarının belirttiği üzere büyük oranda çözülmüş. Ama maalesef stutter(FPS düşmesi) sorunları tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Bu foruma Technopat göre çok daha az konu açılıyor. Ama her hafta rahat 2-3 tane AMD ekran kartı FPS düşüyor sorunuyla insanlar geliyor. Genelinde 60-70K kartlar oluyor. Elbette daha 90K çok kullanılmadığından sorunları var mı yok mu bilemiyoruz.
Bu sorunları genelde eski sürücü dönmek, AMD'nin reklam amaçlı getirdiği 5-10 tane saçma sapan FPS artıran ayarları kapatmak, Resizebarı BIOS'tan kapatmak gibi şeyler çözüyor. Yani net bir çözüm yok. AMD Reddit sayfası ve forumlarındaki tartışma yorumlarına göz atın. Garip garip çözüm önerileri var. Mümkünse oturup hepsini aynı anda yapmaya kalkmayın, sinirlenip sonunda karta söver geçersiniz.
Kısaca AMD güncel sürücü iyidir olayı pek yok. Doğru sürücüyü ve ayarı bulmak var.
Bu konuda da AMD kullanmadığımdan sana şunu şunu yap diyemiyorum. Ama kendi aldığım ilk bilgisayarda ATI HD4350 mi ne vardı. Sonra HD6570 yükseltmiştim. O dönem tamamen meraktan sürücü yüklerken o zamanlar Raedon yazılımı Catalyst olarak geçerdi. Sürücü yükleme ekranında sadece sürücüyü yükleyebildiğin ve Catalyst devredışı bıraktığın bir yer vardı. Arayüzü işime yaramadığından yüklemedim. Yüklemeyince sistemin aşırı akıcılaştığını fark etmiştim. Eğer video kaydı ve spesifik bir ayar yapmıyorsan, Raedon olmadan sadece sürücü yükleyip de deneyebilirsin.
Bu videodaki kanala abone olmanızı ve göz atmanızı öneririm. AMD için bayağı uğraşıyor gibi duruyor.