oshn4

Üyecik
Benzer konu başlıkları forumda mevcut ancak çözüm olarak işaretlenmiş hiçbir yanıt benim sorunumu gideremedi. Oyun oynarken belirsiz aralıklarla GPU ve CPU kullanımı %0'a düşmek suretiyle ekranda birkaç saniyelik donmalar yaşanıyor. Age of Empires 2, Witcher 3, Ark Survival ascended gibi oyunlarda oluyor. CS2, Rocket League, The Last of Us gibi oyunlarda işe bu bahsettiğim sorun yaşanmıyor.

Sorunu çözmek için denediğim şeyler işe şunlar: Tüm driverlar (CPU chipset güncellemeleri, BIOS güncel sürümü, oyuniçi güncellemeleri) güncellendi ancak değişme olmadı.
  • RAM MHz değerlerini değiştirdim
  • Ekran kartının driver sürümünü iki kez farklı sürümlere geçerek test ettim
  • CPU Core Performance Boost açık ve kapalı şekilde test yaptım
  • SAM(ReSize BAR) açık ve kapalı şekilde test yaptım
  • Hem Windows 10 hem de Windows 11'de test yaptım
  • Sıfırdan temiz kurulum format attım
  • Tüm kasa ve bileşenler temizlendi
  • PSU'yu farklı bir güç kablosu ile bağladım
  • monitörüm Hz değerlerini değiştirerek denedim
  • Zaruri olanlar dışında bütün arka plan uygulamalarını kapatarak denedim
  • 2 farklı SSD ve 2 farklı HDD'ye oyunları taşıyarak ayrı ayrı denedim
  • Oyunları silip yeniden kurarak ve dosya bütünlüğünü doğrulayarak denedim
Oyunların hepsi orijinal, Steam ve Epic Games üzerinden alınmış oyunlar. OCCT'yi indirerek hem bir parçaya ayrı ayrı stres testi yaptım 20-25'şer dakika boyunca hiçbirinde bir sorun çıkmadı. Ekran kartı yük altında 72 derece Max sıcaklık gördü, işlemci 66 derece Max sıcaklık gördü stres testi sırasında.

Sistem bileşenlerim ise şunlar:
  • Ryzen 5 5500
  • PowerColor RX 6700 XT
  • MSI A320M Pro-E
  • 16 GB 3000MHz
  • 650W 80+ PSU

Son düzenleyen: Moderatör:
İlk olarak HDD oyunları yüklemeyin. HDD depolama veya 2010 öncesi oyunlarda falan kullanın. Depolamanın yavaş olması oyunun FPS düşmesine yol açacağından, anlık kullanım değerleri düşecektir.

Benzer şekilde bellek miktarı da yetersiz kalıyorsa yine aynı sorunları yaşarsınız. Mesela Ark Survival bu sorunu yaşayabilir. Hayatta kalma oyunları genelde sunucuda 100 oyuncunun yaptığı yapılara göre ayarlanmıyor. Bu yapılar da en çok bellek ve VRAM yükleniyorlar.

Age of Empires 2 eğer yenilenmiş DE sürümlerse, bunların da 4K dokuları gereksiz VRAM ve bellek tüketiyor. Ben düz versiyonlara göre istikrarlı çalışan bir DE sürümü oynamadım.

Witcher 3 yenilenen grafikleri keza RT falan geldiyse biraz kurcalayın. AMD kartlarda son çıkan 90'lar da dahil RT için geliştirilmiş donanımlar yok. Yani RT bir oyunda açınca AMD 25 FPS veriyorsa Nvidia 45 FPS veriyor gibi düşünün. Elbette RT'yi DLSS, FSR ve FG gibi ayarlar yoksa asla iyi çalışmıyorlar.

Ben güncel oyunlarda artık 16 GB sınır olduğunu söyleyebilirim. Elbette oynadığınız oyunlardan, eğer arka plan uygulamaları çok fazla değilse Ark dışındaki oyunlar 0-12 GB arası bir kaynak tüketecektir. Herhalde Witcher 3 kullanır diye yazarken bir videoya baktım. Değeri iyi tutturmuşum. Kısaca bu sistemi 32 GB belleğe çıkarın. Gerçekten sistemin rahatlamasını sağlayacaksınız.

Wattman veya siyah ekran gibi AMD özel sürücü sorunları kullanıcılarının belirttiği üzere büyük oranda çözülmüş. Ama maalesef stutter(FPS düşmesi) sorunları tam anlamıyla çözülebilmiş değil. Bu foruma Technopat göre çok daha az konu açılıyor. Ama her hafta rahat 2-3 tane AMD ekran kartı FPS düşüyor sorunuyla insanlar geliyor. Genelinde 60-70K kartlar oluyor. Elbette daha 90K çok kullanılmadığından sorunları var mı yok mu bilemiyoruz.

Bu sorunları genelde eski sürücü dönmek, AMD'nin reklam amaçlı getirdiği 5-10 tane saçma sapan FPS artıran ayarları kapatmak, Resizebarı BIOS'tan kapatmak gibi şeyler çözüyor. Yani net bir çözüm yok. AMD Reddit sayfası ve forumlarındaki tartışma yorumlarına göz atın. Garip garip çözüm önerileri var. Mümkünse oturup hepsini aynı anda yapmaya kalkmayın, sinirlenip sonunda karta söver geçersiniz.

Kısaca AMD güncel sürücü iyidir olayı pek yok. Doğru sürücüyü ve ayarı bulmak var.

Bu konuda da AMD kullanmadığımdan sana şunu şunu yap diyemiyorum. Ama kendi aldığım ilk bilgisayarda ATI HD4350 mi ne vardı. Sonra HD6570 yükseltmiştim. O dönem tamamen meraktan sürücü yüklerken o zamanlar Raedon yazılımı Catalyst olarak geçerdi. Sürücü yükleme ekranında sadece sürücüyü yükleyebildiğin ve Catalyst devredışı bıraktığın bir yer vardı. Arayüzü işime yaramadığından yüklemedim. Yüklemeyince sistemin aşırı akıcılaştığını fark etmiştim. Eğer video kaydı ve spesifik bir ayar yapmıyorsan, Raedon olmadan sadece sürücü yükleyip de deneyebilirsin.

Bu videodaki kanala abone olmanızı ve göz atmanızı öneririm. AMD için bayağı uğraşıyor gibi duruyor.

Yanıtınız için teşekkür ederim. Gayet açıklayıcı yazmışsınız, bu oyunlardaki sorunların hepsi sonradan meydana gelmeye başladı öncesinde böyle sorunlar yaşamıyordum. Sistemi iki senedir kullanıyorum son birkaç aydır bu halde. Oyunlar normalde SSD'de kuruluydu ancak sorunları yaşadığımda önce farklı bir SSD'ye taşıdım devam ettiği için HDD'ye taşıdım ancak çözülmedi.

Bellek kullanımını kontrol ettiğimde her oyunda olmamakla birlikte bazı oyunlarda sınırda bir kullanım yapıyor ancak diğer birçok oyunda hem VRAM hem de bellek kullanımı yüksek olmadığı halde halen bu sorunu yaşıyorum.

Age of Empires için çözünürlük değiştirmeyi deneyebilirim bu şekilde bir değişiklik olursa ayrıca ekleyeceğim metne.

Witcher 3'te RT kapalı, NVIDIA hairworks gibi ayarlar da kapalı çoğu ayarı neredeyse Low ancak 2K'da da 4K'da da aynı sorun devam ediyor. 144FPS üstündeyken de 70FPS'deyken de durum aynı. FPS değerlerini değiştirip ekran kartına yük bindirmek için ayarları tamamen değiştiriyorum ancak sonuç değişmiyor.

Shutter ise şayet sanırım yapacak bir şey kalmadı. Bir kart satın almam gerekebilir ancak işlemcimin destek vereceği en yüksek yine 6700 XT'ye yakın bir ayarda olacağı için tüm sistemi değiştirmek zorunda kalabilirim.

Radeon sürücülerini yüklemeden yalnızca driver kurulumu da gerçekleştirdim birkaç farklı eski WHQL sürümü denedim ancak maalesef aynı.

Yanıtınız için tekrar teşekkür ederim bir güncelleme olursa paylaşacağım.

Farklı bir anakartta denediğimde takılma oldukça azaldı ancak halen devam ediyor.

Son düzenleyen: Moderatör: