@Raizen, mahrum bırakınca sonucun değişeceğini mi sanıyorsun? Türk oyuncuların gerçekten sektörde bir ağırlığı olduğuna mı inanıyorsun?

Evet. 2024'te Türkiye'deki oyun pazarı 810 milyon dolar civarındaydı. 2025 için güncel veri henüz elimizde yok ama yapay zekaya sorduğumda eldeki kaynakların 950 milyon ile 1 milyar dolar arasında bir rakam çıkacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Şunu iyi anlaman lazım, AAA oyun üreten firmaların Türkçe dil desteği konusunda kendilerini naza çekmelerin sebebi tamamen politik. Doğu firmalarının çıkardıkları popüler oyunlar ve iyi performans yakalayan indie oyunların Türkçe çıktığı gerçeği de ortadayken bu durum kör göze uzatılan parmağa dönüşüyor.

Türk oyuncu olarak kendimizi aşağıda görmeyi çok seviyoruz. Her birimiz bu AAA yapımları çıktığı ilk gün alıyor ve herhangi bir Avrupalı oyuncunun aldığı hizmeti aynı şekilde alamadığımızı nedense farkedemiyoruz. Aramızdan sıyrılıp bunu farkedenleri de paçalarından tutup aşağı çekmeye çalışıyoruz.

Hocam biz bir süre daha buradan devam ya. Nedense benim hoşuma gidiyor çok takmıyorum böyle şeyleri ama saygı duyarım.
RDR2_UZcBz4tS56.webp

Hayatimda hiç Türkçe yama kullanmadim. Türkçe olsa bile İngilizce kullanıyorum. Sebebi kendi dilimi basit, ucuzca cevrilmis, hatali sekilde gormeye sinir olmam. İngilizceden devam.

Bu nasıl bakış açısı? Oyun firmaları Türkçe destek vermiyor, bir kar amacı gütmeden insanlar yama hazırlıyor. Kalkıp basit ve ucuz yazıyorsunuz. Burada eleştrimeniz gereken yama yapan emektar arkadaşlar değil, oyun firmaları. Uganda dilini bile koyuyorlar neredeyse, Türkçeyi koymaktan acizler.

Bu nasıl bakış açısı? Oyun firmaları Türkçe destek vermiyor, bir kar amacı gütmeden insanlar yama hazırlıyor. Kalkıp basit ve ucuz yazıyorsunuz. Burada eleştrimeniz gereken yama yapan emektar arkadaşlar değil, oyun firmaları. Uganda dilini bile koyuyorlar neredeyse, Türkçeyi koymaktan acizler.
Zaten sorun da o ya. Koyan firmalar dogru duzgun koymaya bile tenezzul etmiyor ve bu beni rahatsiz ediyor. Bahsettigim sey bu. Turkcenin konmasi gerektigi yonune tamamen destek veriyorum. Yama ekipleri ile zaten sorunum yok.

Kullan ya da kullanma bunun niye konusunu açtın anlamadım, içini mi dökmek istedin?
Evet oyle denebilir.

Tamamen gönüllü şekilde, herhangi bir çıkar gözetmeyen insanların yaptıkları işleri teknik sebeplerle eleştirmek çok büyük haksızlık. İmkansızlıktan ötürü oluşan sorunları öne sürüp yaptıkları işi küçümsemek ve bu işin tüketilmemesi için insanları pasif de olsa teşvik etmekten bahsetmiyorum bile.

Eğer bir tavır takınmak istiyorsan Türkçe yama yapan insanların işlerinin, kendilerinden kaynaklanmayan sebeplerle yetersiz olmalarından ötürü onlara mesafe koymak yerine biz Türk oyuncularının üzerinden para kazanan firmaların Türkçe dil desteğini politik sebeplerle eklememelerini boykot edip ilke olarak Türkçe dil desteği olmayan oyunları almamayı tercih etmelisin.

Firmaların anladığı tek dil paradır. Onlara parayı sunduğumuz sürece istediğimizi elde edemeyiz.
O kisimda kendimi iyi anlatamamisim. Demek istedigim ben oyunu orijinal sekilde deneyimlemeyi seviyorum. Konuda kimseye benim gibi yama kullanmayi birakin demedim ayrica. Kimsenin emegini kucumsemiyorum fakat yapilan islerin buyuk cogunlugu sirf yama olsun diye yapiliyor. İstisnalar haric.

@Raizen, oyuncu çok ama harcama yok. Avrupadaki az nüfuslu ülkeler bile daha çok harcama yapıyorlar. Bunu da sorsana yapay zekana. Hem publisher parasına bakar diyorsun, hem de satın almayın diyorsun. Satın almayınca firma seni neden ciddiye alsın? EU5 ne güzel Türkçe çıktı, Paradox talebi gördü. Ondan sonra firmalar paracı diyorsun sonra kalkıp politik diyorsun. Herkes seni beni sevmek zorunda değil zaten, bu gayet tabii bir şey ama ticari kuruluşlar duygusal kararlar alacak düzeyde değiller. Korelasyon yok aralarında.

Son düzenleme:
İngilizceyi anlayana kadar oyunu kaçırmaktansa Türkçe yama kurup oyunumu oynarım. Ana diliniz İngilizceyse bilemem. Hem bu zamana kadar kullandığım 1-2 yama hariç kalanları gayet iyiydi sorunsuzdu.