SunseTTime

Uzman
Makaleler
1
Yer
Fethiye
Herkese iyi akşamlar,

Aylardır dile getirdiğim ''görüntü bozulması , frame pacing sorunu'' ile ilgili ilk defa akıcı bir video çekebildim. Yazılarla sorunları ifade etmek oldukça zordu, hatta algısal olabileceğini düşünen arkadaşlar da olmuştu ama artık bunu sizlere gösterebileceğim.

R6 videosunda videonun yarısına kadar V-Sync/FPS sınırlama olmadan oynuyorum ve gördüğünüz üzere sağ sol dönüşlerde ekran sanki takılarak geliyormuş gibi oluyor. Teknik ismini bilmediğim için sizlere ''frame pacing tarzı görüntü bozulması'' diyordum. Videonun yarıdan sonrasında V-Sync açıyorum ve oyun yağ gibi akıyor. Bu süre zarfında monitörde Adaptive sync, NVDIA Denetim Masasında ise G-Sync hep açıktı. Dolayısı ile V-Sync'e gerek olması bile enteresan bir durum. Her şeyi geçtim V-Sync ile bu sorunu sadece R6 ve Starwars BF2 ile çözebiliyorum. Yüklediğim diğer videoda BF5 gameplay videosunu göreceksiniz. V-Sync açmışsın açmamışsın bir şey değişmiyor, sağ sol dönüşlerde görüntü bozulması inanılmaz derecede var. BF5 hikaye yükleme ekranını göstermedim ama orada da bildiğin ekran yırtılması oluyordu. Oyunlardaki sorunları iki oyun özelinde toparlayarak sizinle paylaşmak istedim. Diğer oyunlarda da benzer sorunlar mevcut.

Video Linkleri:

Oyundaki sorunlar harici bilgisayarda gözlemlediğim bir diğer sorun açılış kısmının garip işlemesi. Bilgisayara güç veriyorum, ekranda ''DP, No Signal'' yazısı geliyor sonrasında 15-20 saniye siyah ekranda beklettikten sonra Windows yükleme ekranı anca geliyor. Ya da ne bileyim BIOS'da mouse takılarak ilerliyor. Ayrıca yeni aldığım AOC monitörde HDMI ile direkt görüntü gelirken, DP ile bağlayabilmek için bir kereliğine HDMI ile bağlantı sağlayıp masaüstüne gelip monitör ayarlarından DP seçip kasayı güç tuşu ile kapatmam gerekiyor. Ancak bundan sonra DP kablosunu takarak DP ile görüntü alabiliyorum. Buna benzer bir durumu bundan önceki XG259CS monitörde de yaşamıştım. Onda da HDMI hiçbir şekilde görüntü vermiyordu, DP ile direkt görüntü alabiliyordum. Tabii onu iade edebildim ve monitör arızalı dendi. O yüzden bağlantı kurmak saçma olabilir. Yine de bilgi vermek istedim.

Sorunun Çözümüne Yönelik Yapılanlar:

1- W10/W11 24H2/ W11 25H2 denendi
2- NVDIA 526.28/577/580.xx/581.xx denendi
3- BIOS FA4, FA5, FA6g
3- FPS Cap, V-Sync, G-Sync, HAGS, DLSS, Reflex vs. kombinasyonları
3- Farklı oyun motorlarıyla test edildi (R6, BF1, BF5, Dying Light, DbD, CS2, Titanfall2)
4- EXPO açık/kapalı
5- İki farklı monitör (Asus Rog Strix XG259CS 1080p 180hz ve AOC Q27G4ZR 2K 240 hz)
6- Sistemin ilk hali 5600 Mhz CL36 RAM ve RX 9060 XT ile gelmişti ve ciddi bir mikro tekleme&FPS drop sorunu vardı. Şu an kullanmakta olduğum 6000 Mhz CL30 RAM ve 5060 Ti ekran kartına geçerek bu sorunu çözdüm. Aktif sorunum videolarda görüldüğü üzere görüntü bozulması.
7- Sistemde 5600 Mhz ram ve RX 9060 XT varken kasayı başka bir evde test ettim, yine fark yoktu. -> Ev elektriği testi amacı ile yapıldı
8- FSP Vpro Serisi 1100 VA Line-Interactive UPS alındı.
9- @Ayhan Dönmez @LH44 ile iki gün uğraştık ZenTimings paylaşımı ile ince ince BIOS voltaj, nitro ayarları yapıldı gram fark olmadı.
10- Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denendi.
11- GIGABYTE B650M S2H AMD Soket AM5 DDR5 7200MHz (OC) Micro ATX Anakart ve CORSAIR CX650 650W 80 Plus Bronze PSU sökülüp yerine Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart ve High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU takıldı. Fakat Bu da bir çözüm getirmedi. (18.11.2025)

Güncel Sistem Bilgisi:

• Gigabyte B850M Force WiFi 6E Anakart
  • AMD Ryzen 5 7600X Soket AM5 4.7 GHz 32MB 105W 5nm Tray Kutusuz-Fansız İşlemci
  • LEXAR LNM610 1TB M.2 NVMe Okuma 3300MB / Yazma 2600MB SDD
  • XPG Caster RGB 32 GB (2x16 GB) 6000 MHz CL30 DDR5 EXPO/XMP RAM
  • Kasa: ANTEC NX290
  • FSP NC5 120mm ARGB Fanlı LGA1700/1851/AM5 6xBakır Borulu Hava Soğutma
  • ASUS Dual GeForce RTX 5060 Ti 16GB GDDR7 OC Edition
  • High Power 850W ATX 3.1 Gold PSU

@LH44 @Ayhan Dönmez

Son düzenleyen: Moderatör:
@SunseTTime, farenin Hz değeri bunu yapabilir, yıllar önce böyle bir sorun yaşamıştım, 1000 hz yaptığımda sistem akıcılığını kaybediyordu, düşürünce düzeliyordu.

Animation error olarak geçiyor dediğiniz problem. Teknik açıklaması çok zor. Tamamen %0.1 ile alakalı değil. Ama %0.1 ve frame time düzgünse animation error olma olasılığı azalıyor.

Bu olay BF6'da da var.
%1 Low'u arttırarak sorunu minimize edebildiğimi gözlemlediğim durumlar olmuştu. Örnek olarak Spider-Man Remastered'ı verebilirim. Defaults ayarlar ile rezaletti sonrasında şunları yaptım;

DLSS quality + G-Sync - MFG - 180FPS cap (eski monitörün hertz değeri) --> MFG sayesinde sabit 180 FPS alırken %1 Lowu da çoğu zaman 180 veya 180'e çok yakın alabilmiştim. Yağ gibi akıcı oynamıştım böyle. Ancak YouTube'da birçok gameplay videosu izliyorum insanlar 90-150 FPS alırken bile akıcı oynuyor, bendeki gibi görüntü bozulması olmuyor. Her şeyi geçtim her oyunda DLSS, MFG yok. Haliyle onları hiç oynayamıyorum.
@SunseTTime, farenin Hz değeri bunu yapabilir, yıllar önce böyle bir sorun yaşamıştım, 1000 hz yaptığımda sistem akıcılığını kaybediyordu, düşürünce düzeliyordu.
Mouse polling rate (4000- 2000 - 1000 - 500 - 250 Hz) denedim zaten. Çözüm getirmedi.

@SunseTTime, şimdi bu sorun aynı şekilde 9060XT ile de oluyordu değil mi?
Ondayken stuttering, FPS düşmesi sorunu yaşıyordum. Mesela şu an V-Sync ile R6 akıcı oynayabiliyorum, RX 9060 XT ile onu bile oynayamıyordum. İkide bir drop stutter yapardı hep. Bu görüntü bozulmasına gelene kadar daha büyük sorunlar vardı. Ama dönüşlerden hiçbir zaman memnun kalmadım, kesin yine onda da olmuştur.

@20424 İş yerine tanıdık bir bilgisayarcı abi geldi, forumdaki konuyu ve videoları incelettim. Dedi ki bunu 100 kişiye göstersen 90'ı görmez ama haklısın bir sorun var. En kısa sürede kasayı kendisine teslim edeceğim, farklı bir PSU/Anakart ile sistemi test edecek. İlerleyen süreçte sizleri bilgilendireceğim. Arıza tespit edilirse yeni bir PSU/Anakart siparişi için tekrardan sizlere danışırım. Arıza yok denirse ev elektriği kaynaklı deyip geçmek durumunda kalabilirim. Hayırlısı bakalım.

@Ayhan Dönmez @LH44

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kasayı bilgisayarcı tanıdığa verdim, sorunun büyük ihtimalle anakarttan kaynaklandığını (sinyal kararsızlığı), benzer bir vakada anakart değişimi ile sorunun tamamen çözüldüğünü belirtti. Ayrıca mevcut 650W PSU'nun da yük altında sınırda kaldığını, onu da yükseltmenin mantıklı olabileceğini söyledi. Yani yeni bir anakart ve PSU almamız gerekecek. @20424

Hatırlarsanız eski RAM ve ekran kartı mikro tekleme, FPS düşmesi gibi sorunlar yaşatmıştı. Ücret farkını ödeyerek Tebilon'dan yeni RAM ve ekran kartı almıştım böylece sorunlar çözülmüştü. Geriye kalan görüntü bozulması sorununun kaynağı ise artık direkt anakart gibi duruyor. Bu noktada Tebilon'dan yeni anakart ve PSU noktasında destek bekleyeceğim. Az sonra bir mail gönderirim, duruma göre pazartesi önerdiğiniz ürünleri sipariş geçerim. O yüzden önerdiğiniz ürünler Tebilon'da satılıyor olması önemli.

@LH44 @Ayhan Dönmez Önceden konuştuğumuzda not almıştım anakart olarak şu ürünü önermiştiniz: https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6 Eğer fikriniz değişmediyse Tebilon'da bulunuyor, bunu alabiliriz.

@LH44 850W güç kaynağı da önermiştin hocam ama o Tebilon'da var mı bilmiyorum. Muadil bir şey bakabilirsek iyi olur: https://www.teknobiyotik.com/high-p...agi-hp1-n2850br-h12s.html?ref=akakce&v=1.31.2

NOT: Bütçeyi gerekirse arttırırız fakat sorunu çözecek parçalar 10K'yı çok geçmeden bulunabiliyorsa iyi olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
@LH44 @Ayhan Dönmez Önceden konuştuğumuzda not almıştım anakart olarak şu ürünü önermiştiniz: https://www.tebilon.com/gigabyte-b8...r5-9600mt-s-matx-anakart/?ref=akakce&v=1.34.6 Eğer fikriniz değişmediyse Tebilon'da bulunuyor, bunu alabiliriz.

@LH44 850W güç kaynağı da önermiştin hocam ama o Tebilon'da var mı bilmiyorum. Muadil bir şey bakabilirsek iyi olur: https://www.teknobiyotik.com/high-p...agi-hp1-n2850br-h12s.html?ref=akakce&v=1.31.2

NOT: Bütçeyi gerekirse arttırırız fakat sorunu çözecek parçalar 10k'yı çok geçmeden bulunabiliyorsa iyi olur.

Tebilon olucaksa illa: https://share.google/iU3jzEwFT1d7j4fJK

Şart değilse önerim hala High Power'dan yana. Çünkü daha iyi bir model.

Son düzenleme:
Ondayken stuttering, FPS drop sorunu yaşıyordum. Mesela şu an V-Sync ile R6 akıcı oynayabiliyorum, RX 9060 XT ile onu bile oynayamıyordum. İkide bir drop stutter yapardı hep. Bu görüntü bozulmasına gelene kadar daha büyük sorunlar vardı. Ama dönüşlerden hiçbir zaman memnun kalmadım, kesin yine onda da olmuştur.

@20424 İş yerine tanıdık bir bilgisayarcı abi geldi, forumdaki konuyu ve videoları incelettim. Dedi ki bunu 100 kişiye göstersen 90'ı görmez ama haklısın bir sorun var. En kısa sürede kasayı kendisine teslim edeceğim, farklı bir PSU/Anakart ile sistemi test edecek. İlerleyen süreçte sizleri bilgilendireceğim. Arıza tespit edilirse yeni bir PSU/Anakart siparişi için tekrardan sizlere danışırım. Arıza yok denirse ev elektriği kaynaklı deyip geçmek durumunda kalabilirim. Hayırlısı bakalım.

@Ayhan Dönmez @LH44

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kasayı bilgisayarcı tanıdığa verdim, sorunun büyük ihtimalle anakarttan kaynaklandığını (sinyal kararsızlığı), benzer bir vakada anakart değişimi ile sorunun tamamen çözüldüğünü belirtti. Ayrıca mevcut 650W PSU'nun da yük altında sınırda kaldığını, onu da yükseltmenin mantıklı olabileceğini söyledi. Yani yeni bir anakart ve PSU almamız gerekecek. @20424

Hatırlarsanız eski ram ve ekran kartı mikro tekleme, FPS drop gibi sorunlar yaşatmıştı. Ücret farkını ödeyerek Tebilon'dan yeni ram ve ekran kartı almıştım böylece sorunlar çözülmüştü. Geriye kalan görüntü bozulması sorununun kaynağı ise artık direkt anakart gibi duruyor. Bu noktada Tebilon'dan yeni anakart ve PSU noktasında destek bekleyeceğim. Az sonra bir mail gönderirim, duruma göre pazartesi önerdiğiniz ürünleri sipariş geçerim. O yüzden önerdiğiniz ürünler Tebilon'da satılıyor olması önemli.

NOT: Bütçeyi gerekirse arttırırız fakat sorunu çözecek parçalar 10k'yı çok geçmeden bulunabiliyorsa iyi olur.
@SunseTTime High power gold 850w ATX 3.1 GEN 5.1 PSU al alabiliyorsan, kart olarak da Force olsun evet. Sorunlar ortadan kalkması lazım böylece. Bu tarz sıkıntılar yaşıyorken eski sistemdeki parçaları da değişmen lazım ki senin kart ve PSU zaten ortalama altı modellerdi.

Tebilon olucaksa illa: https://share.google/iU3jzEwFT1d7j4fJK

Şart değilse önerim hala High Power'dan yana. Çünkü dahA iyi bir model.
Bence 850 alsın ileriye dönük olsun 850w gold high power alırdım.

@LH44 @Ayhan Dönmez Evet benim şu anki PSU zaten 650W, bunun üstünde bir şey olmalı yeni alacak olduğumuz. Anakart netleşti belirttiğiniz üzere Gigabyte B850M Force DDR5 9600MT/s mATX alınacak.

NOT: Bilgisayarcı abi şey dedi 650W zaten sınırda, bir video kayıt yapmaya kalksan sıkıntı olabilir dedi, hem uzun vadede iyi olur diye mantıklı geliyor 850W'a geçmek.

Kasayı bilgisayarcı tanıdığa verdim, sorunun büyük ihtimalle anakarttan kaynaklandığını (sinyal kararsızlığı), benzer bir vakada anakart değişimi ile sorunun tamamen çözüldüğünü belirtti. Ayrıca mevcut 650W PSU'nun da yük altında sınırda kaldığını, onu da yükseltmenin mantıklı olabileceğini söyledi. Yani yeni bir anakart ve PSU almamız gerekecek. @Marix

PSU sınırda kısmını anlamadım, o sistemin canını çıkarın 350W bile çekmez.

Anakartta sorun olduğunu da düşünmüyorum.

@LH44 @Ayhan Dönmez Evet benim şu anki PSU zaten 650W, bunun üstünde bir şey olmalı yeni alacak olduğumuz. Anakart netleşti belirttiğiniz üzere GIGABYTE B850M FORCE DDR5 9600MT/s mATX alınacak.

NOT: Bilgisayarcı abi şey dedi 650W zaten sınırda, bir video kayıt yapmaya kalksan sıkıntı olabilir dedi, hem uzun vadede iyi olur diye mantıklı geliyor 850W'a geçmek.
Fiyatından dolayı mantıklı 850w high power, yoksa diğer modeller değmez. Belki rajintek cratos falan olabilir ben yine de high power gold alıp geçerdim, en mantıklısı o duruyor o segmentte, yeterli işini görür. 5080 takıp kullanırsın mesela o tarzda bir kartı bile.

@LH44 @Ayhan Dönmez Evet benim şu anki PSU zaten 650W, bunun üstünde bir şey olmalı yeni alacak olduğumuz. Anakart netleşti belirttiğiniz üzere Gigabyte B850M Force DDR5 9600MT/s mATX alınacak.

Bu arada senin ev elektriği problemse istediğin kadar parça değiş online ups almadıktan sonra sabit sinüs verdiremezsin. Testler sonucu başka ortamda da sorun tekrarladı yani değil mi.

PSU sınırda kısmını anlamadım, o sistemin canını çıkarın 350W bile çekmez.

Anakartta sorun olduğunu da düşünmüyorum.
Bilgisayarcı tanıdık abi kasayı aldıktan sonra arkadaşına geçmiş o da bilgisayarcı, birlikte stres testi yapıp videoları incelemişler. Arkadaşı şey demiş benim benzer bir müşterim oldu, aynı böyle görüntü bozulması yaşıyordu anakart değiştirdik çözüldü demiş. Giriş segment anakartlarda sinyal kararsızlığı vesaire oluyor demiş. O yüzden hiç anakartı söküp başka biriyle denemeyelim çizilmesin boş yere demiş. PSU noktasını ben de anlamadım ama böyle dediler.

Fiyatından dolayı mantıklı 850w high power, yoksa diğer modeller değmez. Belki rajintek cratos falan olabilir ben yine de high power gold alıp geçerdim, en mantıklısı o duruyor o segmentte, yeterli işini görür. 5080 takıp kullanırsın mesela o tarzda bir kartı bile.

Bu arada senin ev elektriği problemse istediğin kadar parça değiş online ups almadıktan sonra sabit sinüs verdiremezsin. Testler sonucu başka ortamda da sorun tekrarladı yani değil mi.
Ne yazık ki başka bir anakart takıp denememişler, eski deneyimlerine istinaden bir analiz yapmışlar. Ama evet sorunlar orada da devam etmiş.