Blackss

Uzman
Arkadaşlar merhaba.

Normalde dizüstü bilgisayarım düzgün çalışıyor ama ola ki bir oyun açıp gireyim biraz oynayayım sonrasında sürekli anlık donmalar yaşıyorum özellikle webde gezinirken YouTube, Twitter vs. üzerinde.

Oyun açtığımda Nvidia denetim masası otomatik olarak optimus moddan çıkıp ekran kartını devreye sokuyor. Oyunu kapattıktan sonra da ekran kartını devreden çıkartıp yine Optimus modu açıyor ve dahili ekran kartı devreye giriyor. Sadece bu olay oluyor oyunu açıp kapattıktan sonra. Ama neden donmaya sebep olsun anlamıyorum.

PC'ye reset atınca düzeliyor. Oyun açmayınca da hiç sorun yok şu an mesela bu cümleleri yazarken bir kere bile donmadı. Ama oyundan sonra yazıyor olsaydım en az 5-6 kere anlık donmalar yaşamış olacaktım. Donduğunda ses gitmiyor bu arada sadece görüntü donuyor ve yazdıklarımı geç işliyor. Bir anda hızlı hızlı yazıyor mesela. Yani algılıyor klavyede bastığım tuşları ve yazmaya devam ediyor ama görüntüyü donduruyor sonra hızlı hızlı yazdırıyor.

Son düzenleme:
Arkadaşlar merhaba.

Normalde dizüstü bilgisayarım düzgün çalışıyor ama ola ki bir oyun açıp gireyim biraz oynayayım sonrasında sürekli anlık donmalar yaşıyorum özellikle webde gezinirken YouTube, Twitter vs. üzerinde.

Oyun açtığımda Nvidia denetim masası otomatik olarak optimus moddan çıkıp ekran kartını devreye sokuyor. Oyunu kapattıktan sonra da ekran kartını devreden çıkartıp yine Optimus modu açıyor ve dahili ekran kartı devreye giriyor. Sadece bu olay oluyor oyunu açıp kapattıktan sonra. Ama neden donmaya sebep olsun anlamıyorum.

PC'ye reset atınca düzeliyor. Oyun açmayınca da hiç sorun yok şu an mesela bu cümleleri yazarken bir kere bile donmadı. Ama oyundan sonra yazıyor olsaydım en az 5-6 kere anlık donmalar yaşamış olacaktım. Donduğunda ses gitmiyor bu arada sadece görüntü donuyor ve yazdıklarımı geç işliyor. Bir anda hızlı hızlı yazıyor mesela. Yani algılıyor klavyede bastığım tuşları ve yazmaya devam ediyor ama görüntüyü donduruyor sonra hızlı hızlı yazdırıyor.
1. Sürücü Güncellemelerini Kontrol Et:
- Nvidia ekran kartı sürücünüzün en güncel olup olmadığını kontrol edin.
- Nvidia’nın resmi web sitesinden veya GeForce Experience uygulamasından sürücü güncellemelerini kontrol edin ve gerekiyorsa güncelleyin.

2. Ekran Kartı Ayarlarını Gözden Geçirin:
- Nvidia Denetim Masası'nı açın.
- "Oyun Ayarları" bölümünden oyun için özel ayarlar yapın.
- "Güç Yönetimi Modu"nu "Performans Öncelikli" olarak ayarlayın.

3. Güç Yönetimi Ayarlarını Ayarlayın:
- Denetim Masası'nda "Güç Seçenekleri" bölümüne gidin.
- "Yüksek Performans" modunu seçin.
- Gelişmiş ayarlara gidin ve "PCI Express" altında "Güç Tasarrufu Modunu" "Kapalı" yapın.

4. Arka Plan Uygulamalarını Kontrol Edin:
- Görev Yöneticisi’ni açın ve arka planda çalışan uygulamaları kontrol edin.
- Oyun sonrası donma anında CPU veya RAM kullanımını gözlemleyin. Yüksek kullanım görülen uygulamaları kapatın.

5. Isı Yönetimini Kontrol Edin:
- Bilgisayarınızın sıcaklık değerlerini kontrol edin. Oyun sırasında aşırı ısınma donmaya sebep olabilir.
- Temizlik yapmayı düşünün. Soğutma sisteminin çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

6. Güvenli Modda Başlatmayı Deneyin:
- Bilgisayarı güvenli modda başlatın ve oyun oynayıp oynayamayacağınızı kontrol edin. Eğer bu modda sorun yoksa, bazı yazılımlar etkili olabilir.

7. Donanım Testi Yapın:
- RAM ve HDD/SSD sağlığını kontrol etmek için test yazılımları kullanın. (Örnek: MemTest86, CrystalDiskInfo)

8. Oyun Ayarlarını Düşürün:
- Oynadığınız oyunun grafik ayarlarını düşürmek, sistem üzerindeki yükü azaltabilir.

9. Güncellemeleri Kontrol Edin:
- İşletim sisteminizin güncel olduğundan emin olun. Windows güncellemeleri kontrol edin.

Bu adımları izledikten sonra sorunun devam edip etmediğini kontrol edin. Eğer hala sorun yaşıyorsanız daha fazla detay gerekebilir.