Ömer_Yeter

Yetkin
Yer
Trabzon/Şalpazarı
Şahsen ben her ne kadar RAM kullanımı daha az olsa da veya birçok gereksiz servislerin devre dışı olsa da çok da güvenemiyorum. Üstelik bir de galiba çoğunda Defender yüklü gelmiyormuş. Bu da benim için önemli bir şey. Özellikle güvenlik söz konusuysa. Ama tüm bunlara rağmen bir ara Sanal makine ile deneyimlemek isterim yani.

İnan bana çok büyük bir artısı yok, deneyimlemek istediğin noktaları anlamadım ama neyse. Ayrıca kendine ait Windows sürümü de yapabilirsin, sosyal üzerinde de rehberi olması lazım. Fakat gerçekten pek faydası yok, telemetrileri blokluyorlar, birkaç regedit performans ayarı falan. Takıntılı insanlar için gibi geliyor bana, iyi bir donanıma sahipsen ve telemetri gibi konularda takıntılı değilsen bunların hiç birine ihtiyacın yok.

Açıkçası ben gerekli görmüyorum. Normal kurduğunuz Windows'u da debloat edip gereksiz hizmetleri devre dışı bırakıp, kapatılabilir telemetrileri kapatabilirsiniz. Çok da zor değil.

RAM kullanımının çok düşmesini sağlıyorlar ama bu pratikte ne yapacak? Sistemin ömrünü mü uzatacak, daha performanslı mı olacak? İkisi de değil. Windows zaten sistemde ne kadar RAM olduğuna bağlı olarak bellek kullanımını kendisi ayarlıyor. RAM öyle fazla boyutta kullanıldığı için yıpranacak, bozulacak, performansı düşürecek bir bileşen değil. Yanlış OC, aşırı sıcaklık, voltaj dengesizliği, PSU spike gibi şeylerle bozulur.

Kısacası RAM kullanımını o kadar düşürmek tamamiyle gereksiz.

Son düzenleme:
Şahsen ben her ne kadar RAM kullanımı daha az olsa da veya birçok gereksiz servislerin devre dışı olsa da çok da güvenemiyorum. Üstelik bir de galiba çoğunda Defender yüklü gelmiyormuş. Bu da benim için önemli bir şey. Özellikle güvenlik söz konusuysa. Ama tüm bunlara rağmen bir ara Sanal makine ile deneyimlemek isterim yani.
Güvenilir olmadığını düşünüyorum.

Günlük kullanım için hafif bir işletim sistemi istiyorsanız Linux distrolarını kullanın, illa da Windows olsun derseniz Windows 11 IoT Eterprise LTSC düşünebilirsiniz. Bütün bunlar bir kenara ben olsam böyle arayışlar içine girmezdim, getirisi 3-5 FPS bile olmayacak bir eziyetten farksız, eziyet diyorum çünkü sistemden bir ton servis, hizmet ve gerekebilecek işlevi çıkarıyorsunuz.

İlgili:

Copilot gibi birkaç istenmeyen özelliği devre dışı bırakmak yeterli.
ISO'ya dokunmayıp sonradan değişiklik yapmak daha sağlıklı okuyor.
Bu projeyi incelemenizi tavsiye ederim;
ChrisTitus optimizasyonlarını yaptıktan sonra WhatsApp'ı açamaz oldum. Bilgilendirmek istedim.

Chris Titus yapılacaksa dökümandan yaptığı ayarları tek tek incelemeniz gerekir. Standard seçeneği bile bir şeyleri bozabiliyor.

LTSC kur geç en basitinden.