Makaleler
5
Palworldun-Sunucu-Maliyetleri-Sasirtici-Ancak-Canli-Hizmet-Deneyimi-Kritik-Pokemon.jpg

Palworld oyuncu sayısıyla ağızları açık bıraksa da, oyunun geliştiricisi Pocketpair sunucuların bakım masraflarının devasa boyutlarda olduğunu açıkladı. Bu, kulağa endişe verici geliyor. CEO Takuro Mizobe, Palworld’ün sunucularını aktif ve sorunsuz tutmanın oldukça maliyetli hâle geldiğini söylediği bir gönderisinde, rakamları paylaştı. X’te attığı bir tweette, sunucuların bakımının firmaya 70 milyon yen, yani yaklaşık 14 milyon TL’ye…

Devamını Oku: Palworld Geliştiricisi Sunucu Maliyetlerini Açıkladı
Kaynak: Techolay

Böyle şeyler görünce hesaplamadan duramıyorum, Cem Yılmaz'ın dalga geçtiği hesaplayan izleyici ben oluyorum. Basitçe sadece Steam gelirleri üstünden hesaplayalım. :D

Palworld'ün yapım maliyeti 6.75 milyon dolar civarıymış. İlk ayın sonunda Steam satış miktarı 216 milyon dolar civarında. Steam'in 50 milyon dolar üstündeki ödemelerdeki komisyonu %20, yani şirkete 172.8 milyon dolarlık ödeme yapılacak. Unreal Engine'in de sanırım %5'lik brüt satıştan bir komisyonu var mış, 10.8 milyon dolar oyun motoru için verilecek. Yapım maliyetini düştüğünde oyundan elde ettikleri brüt kâr 155.25 milyon dolar. 56-57 milyon dolar civarı bir vergi ödemeleri var hesaplarıma göre, her durumda net kâr en az 98 milyon doları buluyor.

Yarısını sonraki oyunun geliştirme bütçesi olarak ayırsalar bile kalan para şimdiki sunucu maliyetini bu şirket bundan sonra hiç oyun satmasa da en az 8.5 yıl karşılayabiliyor. Oyun bundan sonra düşen bir satış eğrisiyle satmaya devam etse de çok uzun bir süre şirketin endişelenmesini gerektiren bir şey yok. Kısacası yayılmış önemsiz bir söylem. Üstelik bu hesaba Game Pass için aldıkları ücretler ve sonraki satış gelirleri dahil bile değil.

Hesabın kesin doğru olduğu iddiasında değilim. İnternetten gördüğüm komisyon oranları, satış gelirleri, yapım maliyeti ve vergi yüzdesine göre kabaca hesapladım.