Bugün bir hevesle papağan almak istedim fakat fiyatlar çok uçuk geldi.
Bir Petshop'a sorduğum fiyatlar.

Screenshot_20250618_211602_WhatsApp.webp

Bu fiyatlar normal mi daha uyguna nereden bulabilirim? Bursa/Mustafakemalpaşada ariyorum.

Kakadu papağanları biraz pahalı hocam çok akıllı ve zeki türdür. Daha uygun fiyatlı bir papağan sahiplenmek istersen Sultan Papağanı öneririm ama bütün kuşları küçüklüğünden al yoksa eğitmesi zor oluyor.

İlk defa papağan besleyecekseniz kakadu sizin için ağır gelebilir. Çok sosyal bir hayvandır, çok da seslidir. Eğitmesi çok kolay değildir. Sabır ve emek ister. Apartman'da pek beslemeye müsait bir hayvan değil. Sürekli ilgi ister. Stres olmaya meyilli bir yapısı vardır. Strese girmemesi gerekli. Fiyatlar maalesef artık çok yüksek. Portakal kafa, sultan tarzı alırsanız çok daha iyi olur. Hatta 1.önerim portakal kafa caique olur size. Hem çok sosyal, hem de çok oyuncudur. Hem de bakımı zor bir papağan türü değildir.

Hocam öncelikle bir hevesle evcil hayvan almanı önermem. Hayvanla bir süre ilgilendikten sonra hevesin geçince kafeste yalnızlığa mahkum edeceksen veya direkt başkasına vereceksen hiç alma daha iyi. Gerçekten yıllarca düzenli bakacaksan almaya karar ver. Ayrıca diğer arkadaşların dediği gibi o papağan biraz zahmetli olabilir. Fazla ilgi ve alaka ister. Hiç tecrüben yoksa öncesinde internette bol bol alacağın türle ilgili içeriklere bak. Hayvana nasıl yaklaşman gerektiğini, bakımının nasıl ve ne sıklıkla yapıldığını, bir rahatsızlığı olduğunda nasıl bir yol izleyeceğini iyice kavra. Bu sorumlulukları hayvanın ömrü boyunca yaparım diyorsan o zaman almayı düşün. Fiyatlara yapacak bir şey yok. Hayvanların sırtından sağlam ticaret döndürüyorlar maalesef. Kedi köpek gibi sokaktan bir tane alıp sahipleneyim diyeceğin bir hayvan da değil. Doğal yaşam ortamı burası değil sonuçta.

Kakaduların görüntüsü konusunda hepimiz aynı fikirdeyizdir, çok güzel canlılar. Beyazı, kükürt taçlısı, pembesi, galah kakadusu...
Ben de bir zamanlar hyacinth macaw beslemek çok istemiştim fakat bu canlıların bakımı gerçekten zor. Size bir Kakadu ile ilk temasımı anlatayım: Muhabbet kuşumu Florya'da veteriner kliniğine getirmiştim. İstanbul'da kuştan anlayan bir tek orası vardı. Orada ilk kez bir Kakadu ile iletişime geçme durumum oldu. Bakın sıfır abartı söylüyorum. İlgilenip geri çekildiğinizde öyle bir çığlık atıyor ki bir insanın ona uzun süre katlanması mümkün değil. Bir anlık hevesle alınacak canlılar değiller. Kaldı ki, bütün papağanlarda olduğu gibi gün içi sürekli taze meyve ve sebze vermeniz gerekiyor. Onun haricinde pelet yem ile besleme yapmanız gerekiyor. Beslemesi ve veteriner masrafları da pahalı. Bunları bilerek tercih yapmanız daha sağlıklı olur.

Daha öncesinde muhabbet kuşu ve sultan papağanı baktıydım tecrübem var. Kakadu papağanı çok pahalı olduğu için alamayacağım Pakistan papağanı belki. Cennet papağanı alacaktım ama çift almam gerekiyormuş sanırsam.
Öneriler için teşekkürler.

Bir de ara macaw sorar mısın hocam? :D

Hocam onlar kakadu papağanından pahalıdır.