Parafudr nasıl takılır?

• Konuyu başlatan Konuyu başlatan Uyuyan Sincap
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
  • Mesaj Mesaj 14
  • Görüntüleme Görüntüleme 227
  • Etiketler Etiketler
    nasıl

Uyuyan Sincap 59

Üstün
Arkadaşlar evimize düşen yıldırım sonucu çoğu cihazımız hasar aldı. Buna karşı sizce akım korumalı priz mi alalım, cata marka voltaj regülatörlü priz mi alalım yoksa eve parafudr mu takalım? Kombiler çok hasar veriyor bize. Yapay zekadan öğrendim bu parafudru. Elektrikçimiz böyle bir şeyi bilmediğiniz söyledi. Siz biliyor musunuz?

Binalara yıldırım düşmesi koruması için paratoner sistem kurulur. Parafudr ise direklerde bulunan bir yüksek gerilim sigortası diyebiliriz. Bir de endüstriyel panolarda içinde buşon olan sigorta türlerine de deniliyor diye hatırlıyorum. Ev içinse sigorta kutusunda yer varsa linkteki gibi bir röle kullanabilirsiniz.

O zaten var hocam. O zaman akım korumalı priz iş görür mü?

@Uyuyan Sincap, o varken gerek yok. Akım korumalı prizler de içinde bulunan varistör sayesinde yüksek voltaj koruması yaparlar.

Ama bizim kombi, televizyon, modem, monitör falan hep yandı hocam. Ayrıca alt kattaki kaçak akım rölesi korumadı, üst kattaki korudu. Ona rağmen alt kombi sağlam üst bozuk. Yani yapacağımız:
Buradaki kaçak akım rölesini değiştirebiliriz Siemens markayla (diğer röle Siemens hemen attı), prizlere akım korumalı, kombilere cata marka voltaj korumalı priz alacağız, evin topraklamasını ölçtüreceğiz (97'den beri değişmemiş bir de dedem 1000 TL'lik bakır yerine 300 TL civarı ucuz ve ince bakırlardan aldık dedi.)
Yani başımıza dert gelene kadar gözümüze batmadı, şimdi halledeceğiz.

Son düzenleyen: Moderatör:
@Uyuyan Sincap, benim attığım kaçak akım rölesi değil ki. Voltaj korumalı röle. Muhtemelen ondan yoktur. Şahsen kombi için regülatör kullanıyorum. Bende Powerful marka 1000VA regülatör var.

@Uyuyan Sincap, bunlar ayarlı düşük ve yüksek voltajdan korur. Takması ise aynı kaçak akım rölesi gibi.
Fiyatı da ucuzmuş, şimdi bunu alırsak 2 eve 2500 civarına geliyor. Akım korumalı prize gerek yok değil mi bu hallediyor?

63A olanı yeter mi hocam? Bunun değerlendirmesi de fazla.

Bizim üst kat 25A alt kat 32A. Üstünde bu değerler yazıyor sanırım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…