Peter
Deneyimli
Hiçbir şey olmaz. Olay priz adedinde değil, çekilen güç ve kablo kesitiyle alakalı.
Ama o kablosuz üçlü zımbırtı yerine var olan prizi şu üçlü zımbırtı ile değiştirin deyip fotoğraf paylaşacaktım ama adını bilmemenin de etkisiyle beraber kolayca bulamadım.
Kullanmayın dememin sebebi o zımbırtı çok kuvvetli tutunmuyor, bağlayacağınız kablolar nispeten ağır. Prizi açıp iyice sıkışık olacak şekilde eğseniz dahi riskli. Yarın biri gelip bir şey takar, çıkarırken alayı gelir, ya da daha kötüsü azıcık gelir ve fark edilmemesi sonucu zamanla yangın çıkarır.
Konuda biri yonca demiş, güzel isimmiş. Biz de öyle diyelim. Yonca prizi zemindeki prizlerde kullanabilirsiniz. Kablo asılı olmayan durumlarda, örneğin ONT cihazını tavana asan internet firması çalışanları eve geldiğinde kullanabilirsiniz.
Duvara takılan yonca bulamıyorsanız 1 metrelik çoğaltıcı alın, yerden dağıtım yapın.
Ana kablo duvarda gördüğünüz 2,5 mm^2 kablo. Ona iki şey bağlı.
Duvardakinin teki saç kurutma, elektrikli süpürge gibi şeyler için, diğeri de firmalar zahmet edip eve fiber getirirse ONT takmak için.
- 2400W fırın.
- Çöpten bulunan ve ışığını, anahtarını ve kablosunu değiştirdiğim bir süper ötesi akım korumalı çoklayıcı. Kablosu yanlış hatırlamıyorsam 1 mm^2, bir ihtimal 1,5 mm^2 olabilir. Yükü 1 mm^2 için yeterli. Orijinal kablosu 0,75 mm^2 idi. Ona soldan sağa 4 şey bağlı.
- 12v 1, 5A isteyen ama 12v 1A adaptör takılı Huawei HG8245x6-50 router. Kendisi duvardaki başka bir buata 2x0, 75 mm^2 kablo ile topraksız elektrik götürüyor, adaptör de o prize bağlı. Hatta onun da fotoğrafını ekleyeyim.
Adaptörün dibinde ikiye ayrılan kablo diğer çoğaltıcıdaki kablo. Kendisi o topraksız prize dışarıdan giriyor. Diğer kablo ise DSL kablosu. O da mandal ile tutturulan kablo. Gri olan Router'a giden CAT6 kablo. Router yan odada.
- Keenetic KN-2111 router. Sanırım 12v 1, 5A çıkışı var. 2A olmadığına eminim.
- Başka bir çoklayıcı 1 mm^2 kablosu var. Masanın üstüne çıkıyor.
- Çıkışı 135W olan laptop adaptörü.
- Gücü maksimum 30W olan monitör.
- Duruma göre takılan, taş çatlasa 100W kullanan telefon adaptörü, başka laptop adaptörü, masa lambası vb. zımbırtılar takılan normalde boş duran yuva.
- Dijital masa saati. 12-13 güç önce elektrik kesilmiş ama ona rağmen saatini ayarlamamışım. Sabah 9.36 gösteriyor. Çünkü asıl baktığım şey sıcaklık sensörü.
- Boştakine genelde çoğaltıcı takıp bu masanın karşısındaki masada lehim yapıyorum. Havya ve masa lambası dışında tamiri gerçekleşen ürün de takılıyor. Yeri geliyor 2000W'lık cihaz takıyorum.
Fırın sayısını iki katına çıkarsam hiçbir şey olmaz. Prizdeki 16a güvenli olduğu seviye. 20a çekseniz alev almaz. Tabii 24 saat çalıştırsanız alev alabilir.
Viko olması bir şey değiştirmiyor. Ben de o fırına yıllar önce viko diye duvardan ayrı priz çekmiştim çünkü diğeri 1,5 mm^2 idi. Maalesef enayi gibi okumamışım ya da yanlış hatırlamışım. 1 mm^2 imiş. O fırın yıllarda 1 mm^2 prizde çalıştı. Diğer uzatma da elektrik bantlı ekliymiş, 2+2 metre civarı. Fiş kısmı 1,5 mm^2, kalan kısım 1 mm^2. çöpten varistör gelmese böyle yangınsız devam edecektik.
Ha viko kötü mü? Kesinlikle değil. Viko'nun anahtarları (benim içini açıp baktıklarım) hem faz hem nötr'de bağlantıyı kesiyor. Diğer firmalar ve neredeyse her elektrikli alet tekini kesiyor. Buna benim koyduğum şu tip Blender anahtarı dahil. Ama ben fazı kesecek şekilde ayarladım. Viko'nun genel malzeme kalitesi ve raylar arası mesafesi güzel.
Prizlerin üzerinde yazan 16a minimum sınır. Yoksa o gördüğünüz siyah olanın içi çok güzel tasarlanmış. 25a taşımaması için hiçbir sebep yok. Bağlı şeyleri ölçüp biçemeyeceğim ama atölyedeki sigorta 25a ve 4 mm^2 kablo geliyor. Onda bunlardan var. Toplasanız belki 7 uzatma ile çalışan eşya/aydınlatma vardır.
Teşekkür ederim cevap için açıklayıcı olmuş. Bir denerim, yonca olan sarkma vs. yaparsa dediğiniz çözümlerden birini uygularım.
Hatta mesajınızı tekrar okuyunca aklıma geldi, prize bir tane 3'lü prizi takayım, yoncayı o prize, diğer 3'lüyü de yoncaya takarım.