Şu iki resim XFCE sürümünü temsil ediyor.
Acınası ifadesi biraz garip açıkçası. Pardus'un Debian tabanına geçmesini savunmak neden "acınası"?
Sorun Debian'a geçmesi değil, sorun orijinal ekibin saçma sapan bir sebeple dağıtılıp ÇOMAR, PiSi, Kaptan ve Müdür gibi cidden yerli ve milli olan Pardus yazılımlarının terk edilip sıradan bir Debian dağıtımına dönüştürülmesi. Kısacası gücünü tarihinden alamayan, sıradan bir dağıtım şu anki.
Ubuntu ve Mint son kullanıcıya hitap eden dağıtımlar. Fakat Pardus da öyle.
Diğer dağıtımların iyi olması Pardus'u nasıl kötü yapıyor anlamadım.
Diğer dağıtımların daha popüler ve Pardus'tan daha iyi oldukları da sizin söylediğiniz bir gerçek olmakla birlikte asıl sorun Pardus'un diğerlerinden çok da bir farkı olmaması. Eğer Pardus kendi tabanıyla devam edebilseydi çok daha ilgi çekici ve popüler olabilirdi. Pardus'un diğerlerinden ayıran özelliği ise herhalde Yazılım Mağazası sadece.
Ayrıca Pardus forum oldukça yardımsever, bilgili ve deneyimli kullanıcılara sahip.
İstenilen desteği bulamama konusundaki görüş ön yargıdan ibaret.
1 günden az önce açtığınız konuyu buldum, dual-boot'ta yaşanan sorunu bahsetmişsiniz. Kullanıcının isminin "Caner Kösedağ" olmasından ve imzanızdaki Medium yazarıyla aynı ismi taşımasından dolayı bunu varsayıyorum. Ben de bu ismin tanıdık geldiğini düşünüyordum zaten.
Win 11 ve Pardus dual boot kullanıyorum. Grub gelmiyor Daha doğrusu direkt ekran gelmiyor. BIOS bile açılmıyor. BIOS ‘a girdiğimi biliyorum ama siyah ekran. Sonrasında Windows 11 geç açılıyor Grub’ ta seçtikten sonra. Az önce pardus kendi kendine 360p falan oldu.
Sıradan bir şekilde kurduğunuzu söylemenize rağmen "yanlış kurulum", "konfigürasyonda hata" gibi soruna çözüm olmayacak genel cevaplar alıyorsunuz. Ve sonra gelen cevap acınası: Adam size Linux'la uğraşmamanızı ve bir Apple cihazı alıp iOS/macOS ile geçinmenizi istiyor. Size "enteresan şekilde sürekli Pardus'u provoke ettiğinizi" söylüyor.
Sonrasındaki mesajda os-prober ile GRUB'a Windows'u ekleme aşamasını atan arkadaşa alıntı yapıp analizin hatalı olduğunu söylüyorsunuz. Pop!_OS, Ubuntu, Linux Mint ve Fedora gibi dağıtımlarda sıkıntı yaşamayıp en çok hatayı Pardus'ta aldığınızı söylüyorsunuz. En sonda kendiliğinden açılıyor -1 saat önceki mesaj- ve sorun çözülmüş (?) gibi duruyor.
Bunlar 2-3 saat önce yaşanmış durumlar. Ben olsam böyle bir foruma soru sormazdım.
İkinci bir örnek vereyim, 77 yaşındaki emekli bir öğretmenin açtığı bir konu bu sefer.
Uçbirimde geçmişten kalan komutlar silinmiyor. Ne yapabilirim?
İlk verilen cevaplar mantıklı, ama sonrasında konu sahibi komut çıktısını paylaşıyor, çıktıda kullandığı komutun bulunamadığı ile alakalı.
[CODE highlight="15"]‘kur’ Komutu bulunamadı, şunu mu demek istiyorsunuz:
komut ‘kar’ deb sra-toolkit paketinden
komut ‘ur’ deb libur-perl paketinden
komut ‘sur’ deb subtle paketinden
komut ‘kup’ deb kup-client paketinden
Şunu deneyin: sudo apt install <deb adı>
‘upt’ Komutu bulunamadı, şunu mu demek istiyorsunuz:
komut ‘cupt’ deb cupt paketinden
komut ‘opt’ deb llvm paketinden
komut ‘apt’ deb apt paketinden
komut ‘pt’ deb tcllib paketinden
komut ‘gpt’ deb gpt paketinden
komut ‘dpt’ deb pkg-perl-tools paketinden
Şunu deneyin: sudo apt install <deb adı>
Komut ‘cls’ bulunamadı ama 17 benzeri komut mevcut. <<<<< CLS KOMUTU WINDOWS'TAN KALMA[/CODE]
Görülebiliyor ki bu öğretmen Windows'tan Pardus'a geçiş yapmış ve çıktıyı temizlemek için normalde "cls" kullanıyordu. Halbuki Linux'ta bunun karşılığı "clear". Bunun söylenmesini beklersiniz, değil mi?
Hayır. Adamı Nano'nun içine, ~/.bashrc dosyasını düzenlemeye gönderiyor. CLI yazı düzenleyiciyi anlayamıyor tabii ki 77 yaşındaki konu sahibi. Neden böyle bir şey yaparsın ki? GUI bir yazı düzenleyici varsayılan olarak kurulu geliyorsa onunla çalıştırmasın mı? Hani son kullanıcı odaklıydık? Adama manuel olarak yapacaklarını anlatınca sorun öyle çözülüyor.
Bellidir ki aslında bir Windows kullanıcısı olan adam Pardus kurmuş, alışkanlıklarından kurtulamamış. 77 yaşındaki birisinin Windows'u bırakmaması lazım çünkü son kullanıcı olması sebebiyle işlerini daha kolay halledebilir.
İronik mesele ise adamın 2005'ten beri kullandığını söylemesi. 2005'ten beri kullanıyorsan az terminal bilgisi vardır, değil mi? 19 yıla rağmen nasıl "clear" çekeceğini bilmiyor, "cls" yazıyor. Ben inanamadım açıkçası.
Makale gibi upuzun bu yanıtı yazmaya üşenmediğimi şaşırıyorum ama özetle Pardus yerine Ubuntu, Linux Mint, Pop!_OS gibi dağıtımları kullanmak çok daha mantıklı. Kendinizle çelişiyor gibiydiniz forum yanıtınızı okurken.