Nefs İlmi
Üstün
- Makaleler
- 81
Konu Başlıkları Gizle
Selamlar! Bu yazımda Garuda Linux'tan bahsedeceğim -spesifik olarak Dr460nized Gaming sürümünden.
Kısaca: Garuda Linux kutudan çıkma (out of box), kur kullan oyna deneyimi sunan özelleştirilmiş KDE ortamıyla oyunculara görsel olarak da hitap eden -işlevsel olarak hitap etmesinin yanında- Arch tabanlı bir dağıtım.
Zen kernel: Linux’un masaüstü ve multimedya/gaming odaklı bir çekirdek olan Zen varsayılan olarak gelir. Zen, gelişmiş CPU scheduler (PDS), preemptive patchler, disk ve ağ iyileştirmeleriyle düşük gecikmeli, üst düzey kaynak erişimi ve yüksek FPS sunmayı amaçlar.
ZRAM: RAM üzerinde sıkıştırılmış swap uygulaması ile, özellikle RAM’in düşük olduğu durumlarda bile sistemin takılmadan çalışmasını sağlar. Yani RAM belleğinizi daha verimli kullanmanızı mümkün kılar.
Oyun araçları ve yardımcılar: Steam, Heroic Launcher, Wine, Emülatörler önden kurulu gelir. Rani asistan ile ProtonUp-Qt'yi GUI ile kurabilirsiniz.
NVIDIA: Nvidia sürücüleri ön yüklü gelir. Eğer Nvidia ekran kartına sahipseniz ilk kurulum GRUB ekranından sahipli sürücüyü seçmeniz halinde Nvidia ekran kartı sürücüleriniz kurulacaktır.
Tema: Neon, siberpunk temasıyla şık bir görünüm sunar.
GNOME'da yaşadığım BT TWS kulaklığımı kullanırken kulaklık modunda mikrofonu kullanamama derdini bunda yaşamadım. Yani mikrofon ve kulaklığı aynı anda kullanabiliyorum. Ses kalitesinde bozulma yaşamıyorum. GNOME'da da bir ayarı vardır belki ama burada kutudan çıkma deneyim ile böyle.
Pano sunması ve Win + V butonuyla pano geçmişinin görüntülenmesi. Normalde sizin sonradan bu özelliği yüklemeniz gerekir. En azından ZorinOS'de böyleydi.
Win + . ile emoji seçicinin açılması. Buna sadece bu dağıtımda rast geldim.
İkincil HDD diskimi GUI üzerinden KDE Bölüntü Düzenleyicisi ile bağladım ve bu bağlamayı otomatikleştirdim.
Tepsi görünümünde çalan müziği kontrol edebilmek.
Bunlar basit şeyler gibi evet. Ama şimdiye kadar sadece Garuda'da kutudan çıkma bir şekilde rast geldim ve beni bağlayan bir yönü de bu oldu.
Windows’a mahkum değilsiniz; Garuda ile özgür, estetik ve güçlü bir masaüstü deneyimi mümkün.
Arch’ın gücünü terminale boğulmadan yaşamak isteyen herkes için ideal bir distro. GUI ile her şeyi yapabilirsiniz.
Taze dağıtımdır. Yani son çıkanı daimi olarak sunar.
Valorant gibi oyunların toksititesinden kurtulmak için çok iyi bir bahane niteliğinde bir distro.
Eğer Linux'a adım atmak istiyorsanız Garuda Linux'a bir bakmak isteyebilirsiniz. Başlangıç olarak dual boot ile kurup ihtiyacınıza göre ana sistem olarak kurabilir yahut dual boot olarak devam edebilirsiniz.
Ben şahsen ekstrem bir durum olmadıkça Windows'a dönmeyi düşünmüyorum. Çok büyük konuşmamak lazım ama şimdilik Garuda'dayım.
Garuda Linux diğer sürümleri için: https://garudalinux.org/editions
İyi akşamlar!
Anahtar Noktalar
- Windows'u sildim, esktrem durum olmadıkça dönmeyi düşünmüyorum
- Garuda Linux kutudan çıkma, kur kullan oyna Linux deneyimi sunuyor
- Garuda Linux'un öne çıkan yanları: Zen kerneli, ZRAM, Chaotic-AUR, grafik arayüz ile her şeyi halledebilmek mümkün
Garuda Linux Dr460nized Gaming | Kur Kullan Oyna Linux | Windows'u Sildim
Bilgisayarımdan Windows'u tamamen sildim. Şimdiye kadar komple Linux'a geçişi hep düşündüm ama oynadığım oyunları çalıştıramamak sebebiyle vazgeçiyordum. Ta ki düne kadar: Hunt: Showdown 1896 oyununu çalıştırdım kutudan çıkma bir şekilde, sıfır ayar ile. Bu durum benim Linux'a göç biletimdi.Peki neden Garuda Linux?
Kısaca: Garuda Linux kutudan çıkma (out of box), kur kullan oyna deneyimi sunan özelleştirilmiş KDE ortamıyla oyunculara görsel olarak da hitap eden -işlevsel olarak hitap etmesinin yanında- Arch tabanlı bir dağıtım.
Linux’a Geçişin Önündeki Engeller ve Garuda’nın Çözümleri
| Engel | Garuda'nın Çözümü |
|---|---|
| Zor kurulum | Calamares ile grafiksel, birkaç tıklamayla kurulum |
| Terminal zorunluluğu | Garuda Rani Asistan, Octopi gibi GUI çözümler |
| Oyun uyumsuzluğu | Steam, Heroic, Proton-GE GUI ile birkaç tık ile kurulumu |
| Sistem bozulması | BTRFS + Snapshot'lar |
| Paket yönetimi | Chaotic-AUR ile AUR paketleri kolaylıkla kurulabilir ve Flatpak ile çoğu yazılıma KDE Keşfet üzerinden erişilebilir |
| Windows yazılım uyumsuzluğu | Her şey olmasa da Bottles ile birçok yazılımı çalıştırmak mümkün ve ayrıca Winboat'a da bir bakılabilir |
Oyuncuları İlgilendiren Özellikleri
Dr460nized Gaming sürümü "kur ve oyna" yaklaşımına sahiptir. Sistemi kuruyorsunuz. Steam'den veya Heroic Games'ten oyununuzu indirip oynuyorsunuz. Ufak bir iki klik hariç ayarlama yapmanıza gerek yok.Zen kernel: Linux’un masaüstü ve multimedya/gaming odaklı bir çekirdek olan Zen varsayılan olarak gelir. Zen, gelişmiş CPU scheduler (PDS), preemptive patchler, disk ve ağ iyileştirmeleriyle düşük gecikmeli, üst düzey kaynak erişimi ve yüksek FPS sunmayı amaçlar.
ZRAM: RAM üzerinde sıkıştırılmış swap uygulaması ile, özellikle RAM’in düşük olduğu durumlarda bile sistemin takılmadan çalışmasını sağlar. Yani RAM belleğinizi daha verimli kullanmanızı mümkün kılar.
Oyun araçları ve yardımcılar: Steam, Heroic Launcher, Wine, Emülatörler önden kurulu gelir. Rani asistan ile ProtonUp-Qt'yi GUI ile kurabilirsiniz.
NVIDIA: Nvidia sürücüleri ön yüklü gelir. Eğer Nvidia ekran kartına sahipseniz ilk kurulum GRUB ekranından sahipli sürücüyü seçmeniz halinde Nvidia ekran kartı sürücüleriniz kurulacaktır.
Tema: Neon, siberpunk temasıyla şık bir görünüm sunar.
BTRFS + Snapper Tool
Çoğu Linux dağıtımının aksine Ext4 değil, BTRFS dosya sistemi ile gelmekte. NTFS, FAT32 gibi bir dosya sistemi olan bu BTRFS sayesinde anlık sistem görüntülerini saniyeler içinde alabiliyorsunuz. Her güncelleme öncesi sistem otomatik olarak snapshot almakta. Böylelikle eğer olur da sistem bir sebepten ötürü çökerse, yeniden başlatma sonrası GRUB ekranından önceki snapshot'a dönerek sistemi kurtarabilirsiniz.garuda-update
garuda-update komutu ile sistemi güncelleyebilirsiniz. Tek komut...Diğer
GNOME'da yaşadığım BT TWS kulaklığımı kullanırken kulaklık modunda mikrofonu kullanamama derdini bunda yaşamadım. Yani mikrofon ve kulaklığı aynı anda kullanabiliyorum. Ses kalitesinde bozulma yaşamıyorum. GNOME'da da bir ayarı vardır belki ama burada kutudan çıkma deneyim ile böyle.
Pano sunması ve Win + V butonuyla pano geçmişinin görüntülenmesi. Normalde sizin sonradan bu özelliği yüklemeniz gerekir. En azından ZorinOS'de böyleydi.
Win + . ile emoji seçicinin açılması. Buna sadece bu dağıtımda rast geldim.
İkincil HDD diskimi GUI üzerinden KDE Bölüntü Düzenleyicisi ile bağladım ve bu bağlamayı otomatikleştirdim.
Tepsi görünümünde çalan müziği kontrol edebilmek.
Bunlar basit şeyler gibi evet. Ama şimdiye kadar sadece Garuda'da kutudan çıkma bir şekilde rast geldim ve beni bağlayan bir yönü de bu oldu.
Sonuç
Windows’a mahkum değilsiniz; Garuda ile özgür, estetik ve güçlü bir masaüstü deneyimi mümkün.
Arch’ın gücünü terminale boğulmadan yaşamak isteyen herkes için ideal bir distro. GUI ile her şeyi yapabilirsiniz.
Taze dağıtımdır. Yani son çıkanı daimi olarak sunar.
Valorant gibi oyunların toksititesinden kurtulmak için çok iyi bir bahane niteliğinde bir distro.
Eğer Linux'a adım atmak istiyorsanız Garuda Linux'a bir bakmak isteyebilirsiniz. Başlangıç olarak dual boot ile kurup ihtiyacınıza göre ana sistem olarak kurabilir yahut dual boot olarak devam edebilirsiniz.
Ben şahsen ekstrem bir durum olmadıkça Windows'a dönmeyi düşünmüyorum. Çok büyük konuşmamak lazım ama şimdilik Garuda'dayım.
Garuda Linux diğer sürümleri için: https://garudalinux.org/editions
İyi akşamlar!