Quarit 4
Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Genelde PBO Curve Optimizer ayarları için neredeyse herkes bütün çekirdeklere -30 -25 gibi tüm çekirdeklere negatif uygulayın diyor, ama bundan daha iyisi var. Çünkü bazen kimilerin işlemci silikon yapısı pek iyi olmuyor; bu durumda -25 bile kabul etmiyor. Bundan dolayı daha detaylandırma yaparak en stabil ve negatif değerleri bulmanız için yardımcı olacağım. İşlemci model ne kullanıyorsanız kullanın, fark etmez. Öncelikle HWiNFO indirip kurun, açılım sırasında "Sadece Sensörler" diyerek başlatın uygulamayı. Daha sonra ekran görüntüsünde paylaştığım yerden işlemci çekirdeklerine ait tüm performans çekirdeklerinin sıralandırmasına bakın. Perf#1 genelde 2 tane olur. Çünkü AMD işlemcilerde genelde silikon yapısında 2 adet performans çekirdeği bulunur; 1. daha iyidir, 2. ondan bir tık daha düşüktür. Lakin bazı durumlarda performans çekirdekleri 3 tane olabiliyor.
Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi benim Core 7 yani 8. çekirdeğimin performansı çok kötü. Bu yüzden BIOS PBO ayarlarında tüm çekirdeklere -25 yapınca bilgisayar stabil olmuyor; oyunlar donup PC kitlenebiliyor. Bu yüzden yapacağımız işlem Per Core olacak. Yani her bir işlemci çekirdeğine ayrı Curve Optimizer ayarı yapacağız. Perf#1 olan 2 çekirdeğinize -30 ile başlayın, diğer çekirdekleriniz için de verdiği puana göre negatif curve uygulaması yapın. Basit bir örnek vermem gerekirse kendimden, eğer Perf#7 yani Core 7 çekirdeğim için ben BIOS curve negatif ayarını -10 yaptım. Kolay gelsin.
Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi benim Core 7 yani 8. çekirdeğimin performansı çok kötü. Bu yüzden BIOS PBO ayarlarında tüm çekirdeklere -25 yapınca bilgisayar stabil olmuyor; oyunlar donup PC kitlenebiliyor. Bu yüzden yapacağımız işlem Per Core olacak. Yani her bir işlemci çekirdeğine ayrı Curve Optimizer ayarı yapacağız. Perf#1 olan 2 çekirdeğinize -30 ile başlayın, diğer çekirdekleriniz için de verdiği puana göre negatif curve uygulaması yapın. Basit bir örnek vermem gerekirse kendimden, eğer Perf#7 yani Core 7 çekirdeğim için ben BIOS curve negatif ayarını -10 yaptım. Kolay gelsin.