Quarit 5

Çalışkan
Arkadaşlar merhaba. Genelde PBO Curve Optimizer ayarları için neredeyse herkes bütün çekirdeklere -30 -25 gibi tüm çekirdeklere negatif uygulayın diyor, ama bundan daha iyisi var. Çünkü bazen kimilerin işlemci silikon yapısı pek iyi olmuyor; bu durumda -25 bile kabul etmiyor. Bundan dolayı daha detaylandırma yaparak en stabil ve negatif değerleri bulmanız için yardımcı olacağım. İşlemci model ne kullanıyorsanız kullanın, fark etmez. Öncelikle HWiNFO indirip kurun, açılım sırasında "Sadece Sensörler" diyerek başlatın uygulamayı. Daha sonra ekran görüntüsünde paylaştığım yerden işlemci çekirdeklerine ait tüm performans çekirdeklerinin sıralandırmasına bakın. Perf#1 genelde 2 tane olur. Çünkü AMD işlemcilerde genelde silikon yapısında 2 adet performans çekirdeği bulunur; 1. daha iyidir, 2. ondan bir tık daha düşüktür. Lakin bazı durumlarda performans çekirdekleri 3 tane olabiliyor.

Adsız.webp

Ekran görüntüsünde gördüğünüz gibi benim Core 7 yani 8. çekirdeğimin performansı çok kötü. Bu yüzden BIOS PBO ayarlarında tüm çekirdeklere -25 yapınca bilgisayar stabil olmuyor; oyunlar donup PC kitlenebiliyor. Bu yüzden yapacağımız işlem Per Core olacak. Yani her bir işlemci çekirdeğine ayrı Curve Optimizer ayarı yapacağız. Perf#1 olan 2 çekirdeğinize -30 ile başlayın, diğer çekirdekleriniz için de verdiği puana göre negatif curve uygulaması yapın. Basit bir örnek vermem gerekirse kendimden, eğer Perf#7 yani Core 7 çekirdeğim için ben BIOS curve negatif ayarını -10 yaptım. Kolay gelsin.

Curve Shaper kullandırmayı da yaygınlaştırmak lazım.

Düz -CO çok yaygın, Per Core/Per CCD daha nadir, -CO+CS çok daha nadir(bende bu var kolaylık olsun diye sırf), Per Core -CO+CS yok gibi bir şey(iyi uğraştırır, yaz-kış patlamalar olursa tek tek uğraştırır).

Ben çok uğraşmak istemediğimden dolayı hepsine -20 verip bırakmıştım. R7 7800X3D işlemcide hiç sorun çıkmadı; daha da zorlamak ne gibi fayda sağlar?

Ben çok uğraşmak istemediğimden dolayı hepsine -20 verip bırakmıştım. R7 7800X3D işlemcide hiç sorun çıkmadı; daha da zorlamak ne gibi fayda sağlar?
Standart kullanıcıya yeterli. Sağlayacağı fayda suyunu sıkmak olur. Herkesin uğraşması gereken bir iş değil kısaca.

Arkadaşlar burada uğraşmaktan bahsetmiyorum, yani -30 yaparsınız daha kısa işlemdir, diğer türlü daha uzun hikayedir, insanın zamanını daha çok alabilir, gibi şeylerden bahsetmiyoruz. Bu yapacak olanın, yani meraklısı olanın, ilgilenecek kişinin, bilgi ve pratik deneyim sahip olmak isteyenleride ilgilendiriyor. Şu an konuyu dağıtmaya gerek yok. Çok basit şekilde anlattım. Biraz ünlü olan bir YouTuber arkadaşın video altında yaptığım yorumdan sonra bana kalkıp "bilgisizsin" en komiği "hurafesin" diye nitelendirdi beni. Bu ünlü kişiler almış başını gidiyor. 15 yaşında ki bir çocuğun bile genele göre kalibre mantığı olan PBO Curve Optimizer görüntülerini 45 dakika boyunca video çekip paylaşmış, bom boş bir video diyebilirim, ama bu tür insanlar aslında daha çok kendi aralarında ki video izlenme sayısı yarışlarını ilgilendiriyor, ama bu tür olayları pekiştirende malesef bodoslamasına hep aynı bilgileri paylaşıp en önemlisi onlara uyan kişiler, daha fazlasını merak etmeyip pratik deneyimleri zayıf kişiler oluyor nedenleri. Düşüsenize elaman bana herkesin içinde "hurafesin" dedi. Yaptığım yorumun bir haksız tarafı olsa, bilgi sahibi olan birisi bunu düzeltir, tartışmanın amacı nedir ? Bir insanı küçümseyici kelimeler kullanarak aşağı çekmek mi ? Yoksa gerçek neyse o konuyu irdelemek mi. Üstelik kesinlikle Per Core uygulaması All Core uygulama konusunda daha stabil sonuç verir, çünkü en ideal kalibrasyona bu şekilde varılır. Üstelik PBO Curve Optimizerden önce işlemcinin PPT, TDC, EDC değerleri. Özellikle TDC anakart'ın VRM yani Fazlarını ilgilendiren konu. Beni bir kelime ile uçuran arkadaş 9800x3D ve üst seviye bir anakart kullanıyor. Bu bilgili arkadaş kendi sistemine göre bodoslamasına herkese aynı benzer ayarları yapmasını sunuyor, neden ? Çünkü video başlığı şu; "Sıcak Havada İşlemcinize İşkence Etmeyin ! - (CPU Undervolt Rehberi)"

Allah'ım başlığa gel. Hayır bilgisiz dediği yorumda şunları yazdım. Voltaj düşürmek aksine performansı düşürür, çünkü FPS aynı olsa bile konu şu şekilde anlaşılır. Yorumda da belirttim, Windows görev yöneticisinde işlemci frekans hızına bakmak yerine C-States durumlarını direkt gözlemlemek için HWiNFO üzerinden çekirdek saat hızlarına bakabilirsiniz, burada performans çekirdekleri tavan yaparken diğer kötü performans çekirdeklerine ait frekans hız aralıkları daha çok olur, ve daha çok sıklaşmaya başlar, yani işlemci hiç anlamayacağımız şekilde drop yer. Bu daha çok oyunlarda patlama, ve fiziksel sahnelerinde ki oluşturma sürelerini ilgilendirir, yani FPS aynı olabilir, ama sahnelerin akıcılığı gider. Net bir şekilde anlamak için bunu Voltajı iyice düşürün, FPS düşecektir evet, ama şöyle bir yol izleyebilirsiniz anlamak için, örnek yüksek FPS oyunları olan Valorant ya da CS2 girin, düşürdünüz voltaj sonrası FPS misal 300 olacak, ve bakın bakalım görüntüde nasıl bir dalgalanma var. Öte yandan daha sonra voltajı normale çekin ve FPS kiliti siz 300 FPS'e sabitleyin, işte bu kısımda daha önce voltaj kısmasından sonra yaşanılan dalgalanma olmayacaktır. Neden ? Çünkü elektrik akımını ilgilendiren en büyük konu voltaj değeridir. Elektriğin kalitesi diyebiliriz. Kısacası 130Watt çekersin aynı FPS alabilirsin, ama öte yandan yine 130Watt çekip aynı FPS alsanda görüntüde dalgalanmalar, mouse hantallaşması, klavye gecikmeleri gibi problemler yaşanabilir. Bu yüzden sıcaklık sorunu yoksa voltaj arttırmak performans açısından daha çok stabil konusu daha iyileşecektir, her şey sıcaklığın üzerinden indirgenip sonuçlara varılıyor, ama nedense bu sonuçlar arasında bu tür diyaloglarda geçmiyor. Geçen konular "A FPS aynı" Tamam aynı FPS 45 dakika bir video yapacağına insanlara soğutucu almayı önerebilirler bunlar, ya da macun yenileme gibi bilgiler paylaşabilirler. Lakin ne yapsınlar onları çoğu kullanıcı öğrendi, şimdi bilmedikleri şeyler üzerinden prim kasma mevzuları devam ediyor. İşin tuhaf tarafı bu video yapan kişilerin çoğuda yaptıkları işleri anlamıyor. Ne demiştik TDC değeri. Örnek bir kullanıcı zayıf amper değerine ve sayı olarak az olan faz sahibi olan bir anakart modeli kullanabilir, bu durumda işlemci yine aynı Watt çekebilir, kimse burada elektrik akım değerini sorgulamıyor, ama bi lambada bile görüyoruz düşük voltaj sorunları olduğu zaman ışık yanmaya devam ediyor, ama tutarsızlık olduğu zaman o ışık git gel yapıyor. İşlemci bu konuda daha hassas unitelere sahip :D Lakin bunu test etmek bir oyunda ya da cinebenchmark üzerinde aldığın skorlara bakıyorsa bizim öğrenecek çok ama çok şeylerimiz var demektir, ama zaten öğrenmenin bir sonu yok, bizim sorunumuz tıkanıp kalma sorunudur.

Per Core uygulaması daha zorlamak değil, aksine senin yaptığın şey daha kötü şekilde zorlamaktır. Sanırım anlamadın beni. Canım benim bak senin işlemcinden örnek vereyim yine. Her 7800x3D model işlemci aynı performansa sahip değil. Yani bunun için silikon yapısı nedir araştır iyice. Yani genelde AMD işlemcilerde 2 performans çekirdeği bulunur, bundan sonra ki çekirdekler bu 2 çekirdeğe göre performansları bir tık zayıftır. Ve hatta bu 2 çekirdek içinde aynı olsa bile bu sefer bu çekirdeklerin sıralaması farkı girer devreye. Örnek senin işlemcinle aynı işlemci kullanıyorum ve ikimizde de sadece 2 performans çekirdeği var, diğer 6 çekirdekte aynı performans a sahip, ama burada ki ayrıntı bu sefer şu şekilde oluyor. Hangi çekirdekler performans çekirdeği ? Senin 4-6 olabilir. Benim 1 ve 2 olabilir. Bu durumda aynı model işlemciye sahip olsak bile benim işlemcim seninkinden daha iyidir. Üstelik sıcaklığı daha çok artacaktır bu durumda benim işlemci Olsun, ama konu sıcaklığı düşürmek değil, onun yöntemi soğutucu almaktır. Macun almaktır. Performans konusu sıcaklık konusunu asla ilgilendirmedi. Lakin şöyle anlama Intel bilmem ne kadar ısınıyor AMD şu kadar ısınıyor daha çok performans veriyor diye, işte bu tartışılır, ama konu mimari yapısıdır, 3D teknolojisidir fln fln, asla bir işlemciyi çok daha fazla ısınıyor diye daha serin çalışana göre performansı zayıf diyemeyiz, bu saçmalıktır, o yüzden under voltage uygulamaların geneli saçmadır. Ben burada bu konuları çok araştıran ve yapan kişilere göre hazırladım. Asıl fikrim PBO yapılması gerektiği, sıcaklık iyiyse offset + voltage yapılmalıdır. Bu Overclock anlayışı hiçbir zaman bitmeyecek, çünkü elektrik akımı, gücü ilgilendiriyor. Ha bir lamba için bile yüksek voltaj olursa patlama olasılığı var. Aynı şekilde işlemci bu konuda daha hassastır, kendini korurken sadece PC kapatmaz, frekans kısar fln fln. Lakin offset uygulamasında da vereceğin değerler çok küçük değerler olmalı. Bazı anakartlarda çekirdeklere göre yine Curve Optimizerde olduğu gibi çekirdek başına voltaj verme ayarları var. Bunlar tepe model anakartlarda oluyor. İşte böyle söz de bilgili ve bana bilgisiz diyen kişilerde bu konuları anlatmak yerine küçümseme yapıyorlar. İnsan sorar neden üst tepe modellerde özellikle işlemci başına voltaj ayarları var. Ne ilginç, sonra AMD PBO Curve Optimizer ile bunu çoğu giriş seviyesi anakartlarda bile sağladı. Çok ilginç bana kalkmış 15 senelik bilgiler diyor. Kendisine sorsam Curve Optimizer ne, bana der ki yeni teknoloji haha ! Bayıldım ya. Lan adı üzerinde Curve ya şaka gibi ! Şahsen kimseyle bireysel olarak kücümseme yapmam, her ne kadar bilgisiz olsa bile, ama böyle hazırladığım video'da kendini beğenmiş insanları direkt küçümseyen, ve özellikle haksız yere yapanlara karşı benimde alaycı teoremlerim vardır. Alın izleyin eğlenin siz de :)

Arkadaşlar burada uğraşmaktan bahsetmiyorum, yani -30 yaparsınız daha kısa işlemdir, diğer türlü daha uzun hikayedir, insanın zamanını daha çok alabilir, gibi şeylerden bahsetmiyoruz. Bu yapacak olanın, yani meraklısı olanın, ilgilenecek kişinin, bilgi ve pratik deneyim sahip olmak isteyenleride ilgilendiriyor. Şu an konuyu dağıtmaya gerek yok. Çok basit şekilde anlattım. Biraz ünlü olan bir YouTuber arkadaşın video altında yaptığım yorumdan sonra bana kalkıp "bilgisizsin" en komiği "hurafesin" diye nitelendirdi beni. Bu ünlü kişiler almış başını gidiyor. 15 yaşında ki bir çocuğun bile genele göre kalibre mantığı olan PBO Curve Optimizer görüntülerini 45 dakika boyunca video çekip paylaşmış, bom boş bir video diyebilirim ama bu tür insanlar aslında daha çok kendi aralarında ki video izlenme sayısı yarışlarını ilgilendiriyor ama bu tür olayları pekiştirende maalesef bodoslamasına hep aynı bilgileri paylaşıp en önemlisi onlara uyan kişiler, daha fazlasını merak etmeyip pratik deneyimleri zayıf kişiler oluyor nedenleri. Düşüsenize eleman bana herkesin içinde "hurafesin" dedi. Yaptığım yorumun bir haksız tarafı olsa, bilgi sahibi olan birisi bunu düzeltir, tartışmanın amacı nedir? Bir insanı küçümseyici kelimeler kullanarak aşağı çekmek mi? Yoksa gerçek neyse o konuyu irdelemek mi? Üstelik kesinlikle Per Core uygulaması All Core uygulama konusunda daha stabil sonuç verir, çünkü en ideal kalibrasyona bu şekilde varılır. Üstelik PBO Curve Optimizer'den önce işlemcinin PPT, TDC, EDC değerleri. Özellikle TDC anakartın VRM yani Fazlarını ilgilendiren konu. Beni bir kelime ile uçuran arkadaş 9800X3D ve üst seviye bir anakart kullanıyor. Bu bilgili arkadaş kendi sistemine göre bodoslamasına herkese aynı benzer ayarları yapmasını sunuyor, neden? Çünkü video başlığı şu; "sıcak Havada İşlemcinize İşkence Etmeyin! - (CPU Undervolt Rehberi)"

Allah'ım başlığa gel. Hayır bilgisiz dediği yorumda şunları yazdım. Voltaj düşürmek aksine performansı düşürür, çünkü FPS aynı olsa bile konu şu şekilde anlaşılır. Yorumda da belirttim, Windows görev yöneticisinde işlemci frekans hızına bakmak yerine C-States durumlarını direkt gözlemlemek için HWiNFO üzerinden çekirdek saat hızlarına bakabilirsiniz, burada performans çekirdekleri tavan yaparken diğer kötü performans çekirdeklerine ait frekans hız aralıkları daha çok olur, ve daha çok sıklaşmaya başlar, yani işlemci hiç anlamayacağımız şekilde drop yer. Bu daha çok oyunlarda patlama, ve fiziksel sahnelerinde ki oluşturma sürelerini ilgilendirir, yani FPS aynı olabilir ama sahnelerin akıcılığı gider. Net bir şekilde anlamak için bunu Voltajı iyice düşürün, FPS düşecektir evet ama şöyle bir yol izleyebilirsiniz anlamak için, örnek yüksek FPS oyunları olan Valorant ya da CS2 girin, düşürdünüz voltaj sonrası FPS misal 300 olacak, ve bakın bakalım görüntüde nasıl bir dalgalanma var. Öte yandan daha sonra voltajı normale çekin ve FPS kiliti siz 300 FPS'e sabitleyin, işte bu kısımda daha önce voltaj kısmasından sonra yaşanılan dalgalanma olmayacaktır. Neden? Çünkü elektrik akımını ilgilendiren en büyük konu voltaj değeridir. Elektriğin kalitesi diyebiliriz. Kısacası 130Watt çekersin aynı FPS alabilirsin ama öte yandan yine 130Watt çekip aynı FPS alsanda görüntüde dalgalanmalar, mouse hantallaşması, klavye gecikmeleri gibi problemler yaşanabilir. Bu yüzden sıcaklık sorunu yoksa voltaj arttırmak performans açısından daha çok stabil konusu daha iyileşecektir, her şey sıcaklığın üzerinden indirgenip sonuçlara varılıyor ama nedense bu sonuçlar arasında bu tür diyaloglarda geçmiyor. Geçen konular "A FPS aynı" Tamam aynı FPS 45 dakika bir video yapacağına insanlara soğutucu almayı önerebilirler bunlar, ya da macun yenileme gibi bilgiler paylaşabilirler. Lakin ne yapsınlar onları çoğu kullanıcı öğrendi, şimdi bilmedikleri şeyler üzerinden prim kasma mevzuları devam ediyor. İşin tuhaf tarafı bu video yapan kişilerin çoğuda yaptıkları işleri anlamıyor. Ne demiştik TDC değeri. Örnek bir kullanıcı zayıf amper değerine ve sayı olarak az olan faz sahibi olan bir anakart modeli kullanabilir, bu durumda işlemci yine aynı Watt çekebilir, kimse burada elektrik akım değerini sorgulamıyor ama bir lambada bile görüyoruz düşük voltaj sorunları olduğu zaman ışık yanmaya devam ediyor ama tutarsızlık olduğu zaman o ışık git gel yapıyor. İşlemci bu konuda daha hassas unitelere sahip :D Lakin bunu test etmek bir oyunda ya da cinebenchmark üzerinde aldığın skorlara bakıyorsa bizim öğrenecek çok ama çok şeylerimiz var demektir ama zaten öğrenmenin bir sonu yok, bizim sorunumuz tıkanıp kalma sorunudur.

Per Core uygulaması daha zorlamak değil, aksine senin yaptığın şey daha kötü şekilde zorlamaktır. Sanırım anlamadın beni. Canım benim bak senin işlemcinden örnek vereyim yine. Her 7800X3D model işlemci aynı performansa sahip değil. Yani bunun için silikon yapısı nedir araştır iyice. Yani genelde AMD işlemcilerde 2 performans çekirdeği bulunur, bundan sonra ki çekirdekler bu 2 çekirdeğe göre performansları bir tık zayıftır. Ve hatta bu 2 çekirdek içinde aynı olsa bile bu sefer bu çekirdeklerin sıralaması farkı girer devreye. Örnek senin işlemcinle aynı işlemci kullanıyorum ve ikimizde de sadece 2 performans çekirdeği var, diğer 6 çekirdekte aynı performans a sahip ama burada ki ayrıntı bu sefer şu şekilde oluyor. Hangi çekirdekler performans çekirdeği? Senin 4-6 olabilir. Benim 1 ve 2 olabilir. Bu durumda aynı model işlemciye sahip olsak bile benim işlemcim seninkinden daha iyidir. Üstelik sıcaklığı daha çok artacaktır bu durumda benim işlemci Olsun ama konu sıcaklığı düşürmek değil, onun yöntemi soğutucu almaktır. Macun almaktır. Performans konusu sıcaklık konusunu asla ilgilendirmedi. Lakin şöyle anlama Intel bilmem ne kadar ısınıyor AMD şu kadar ısınıyor daha çok performans veriyor diye, işte bu tartışılır ama konu mimari yapısıdır, 3D teknolojisidir falan falan, asla bir işlemciyi çok daha fazla ısınıyor diye daha serin çalışana göre performansı zayıf diyemeyiz, bu saçmalıktır, o yüzden under voltage uygulamaların geneli saçmadır. Ben burada bu konuları çok araştıran ve yapan kişilere göre hazırladım. Asıl fikrim PBO yapılması gerektiği, sıcaklık iyiyse offset + voltage yapılmalıdır. Bu Overclock anlayışı hiçbir zaman bitmeyecek, çünkü elektrik akımı, gücü ilgilendiriyor. Ha bir lamba için bile yüksek voltaj olursa patlama olasılığı var. Aynı şekilde işlemci bu konuda daha hassastır, kendini korurken sadece PC kapatmaz, frekans kısar falan falan. Lakin offset uygulamasında da vereceğin değerler çok küçük değerler olmalı. Bazı anakartlarda çekirdeklere göre yine Curve Optimizerde olduğu gibi çekirdek başına voltaj verme ayarları var. Bunlar tepe model anakartlarda oluyor. İşte böyle söz de bilgili ve bana bilgisiz diyen kişilerde bu konuları anlatmak yerine küçümseme yapıyorlar. İnsan sorar neden üst tepe modellerde özellikle işlemci başına voltaj ayarları var. Ne ilginç, sonra AMD PBO Curve Optimizer ile bunu çoğu giriş seviyesi anakartlarda bile sağladı. Çok ilginç bana kalkmış 15 senelik bilgiler diyor. Kendisine sorsam Curve Optimizer ne, bana der ki yeni teknoloji haha! Bayıldım ya. Lan adı üzerinde Curve ya şaka gibi! Şahsen kimseyle bireysel olarak kücümseme yapmam, her ne kadar bilgisiz olsa bile ama böyle hazırladığım Video'da kendini beğenmiş insanları direkt küçümseyen, ve özellikle haksız yere yapanlara karşı benim de alaycı teoremlerim vardır. Alın izleyin eğlenin siz de :)

CPU LLC sıkılaştırıp, CO+CS de basabilirsin overshoot/vdroop minimalize etmek istiyorsan.

İşlemciyi stres testine sokup all Core çekirdeklerin etkili saatlerinin hangi hızlarda tutunduğuna bakılması gerekiyor, ona göre LLC artırılır veya azaltılır veya dokunulmaz.

Orta ayarda tutunan Boost frekansı mesela yüksek ayarda da tutunuyorsa işlemci sadece daha çok strese girmiş ve enerji/ısı israf etmiş olur.

Her zaman çekirdek etkili saatlerine bakılması gerekiyor, bana ne kadar steady all Core frekans lazım soru bu?

Bu sorudan sonra voltaj düşürme ayarlarının ve üstüne eğrilerin çakılması ve etkili saatlerin izlenmesi gerek. Frekanslar all Core olarak birbirine çok yakınsa okey, iki çekirdek arasında all Core yükte mesela 300-500MHz fark varsa o zaman problem var denilebilir.

Undervolt ile silikon izin verirse harikalar yaratılabiliyor, hatta iyi UV olan silikonlar fabrikadan direktman çıkıp laptop'lara gönderiliyor CPU'da da böyle GPU'da da. Bize kalırsa işte arada derede şansına belki iyi silikon denk düşüyor.

Aynı all Core frekansı daha düşük voltajlar ile alabilmek bir nimettir, elektromigrasyon'u da azaltır işlemci yıpranmasını da geciktirir.

Çekirdek saatleri işlemcinin yüküne göre artar azalır, C-state denilen şey üstünde workload olmayan veya ihtiyaç duyulmayan çekirdeklerin uykuya alınmasından ibaret. Lüzum olduğunda uyandırması da ufak bir gecikme eklediği için iş geldi uyan iş bitti yat gibi hareketler oyunun veya programın fıtratında varsa o zaman kapatılabilir ki düşük çekirdekli işlemcilerde bu daha çok kullanılıyor, çekirdek sayısı yeterli ise ona bile gerek yok.

CPU LLC sıkılaştırıp, CO+CS de basabilirsin overshoot/vdroop minimalize etmek istiyorsan.

İşlemciyi stres testine sokup all Core çekirdeklerin etkili saatlerinin hangi hızlarda tutunduğuna bakılması gerekiyor, ona göre LLC artırılır veya azaltılır veya dokunulmaz.

Orta ayarda tutunan Boost frekansı mesela yüksek ayarda da tutunuyorsa işlemci sadece daha çok strese girmiş ve enerji/ısı israf etmiş olur.

Her zaman çekirdek etkili saatlerine bakılması gerekiyor, bana ne kadar steady all Core frekans lazım soru bu?

Bu sorudan sonra voltaj düşürme ayarlarının ve üstüne eğrilerin çakılması ve etkili saatlerin izlenmesi gerek. Frekanslar all Core olarak birbirine çok yakınsa okey, iki çekirdek arasında all Core yükte mesela 300-500MHz fark varsa o zaman problem var denilebilir.

Undervolt ile silikon izin verirse harikalar yaratılabiliyor, hatta iyi UV olan silikonlar fabrikadan direktman çıkıp laptop'lara gönderiliyor CPU'da da böyle GPU'da da. Bize kalırsa işte arada derede şansına belki iyi silikon denk düşüyor.

Aynı all Core frekansı daha düşük voltajlar ile alabilmek bir nimettir, elektromigrasyon'u da azaltır işlemci yıpranmasını da geciktirir.

Çekirdek saatleri işlemcinin yüküne göre artar azalır, C-state denilen şey üstünde workload olmayan veya ihtiyaç duyulmayan çekirdeklerin uykuya alınmasından ibaret. Lüzum olduğunda uyandırması da ufak bir gecikme eklediği için iş geldi uyan iş bitti yat gibi hareketler oyunun veya programın fıtratında varsa o zaman kapatılabilir ki düşük çekirdekli işlemcilerde bu daha çok kullanılıyor, çekirdek sayısı yeterli ise ona bile gerek yok.
Aynen vdroop olayı en azından PBO genel ayarlarda ki Scalar'den daha etkili. Yalnız şöyle bir şey var. C-States durumları özellikle Windows 11'de çok aşırı kullanılmaya yani gereksinim duymaya başladı. Sanırım bu donanım üreticileri dahil Microsoft'unda istediği bir şey. Bu yüzden hiç işimize yaramayan bir çok hizmet ve arka plan uygulamaları var. Neden mesela Microsoft oyunlara yönelik bir kernel sistemi tasarlamıyor, üstelik kurulumda yıllardan beridir saçma sapan bir geri bildirim tablosu çıkıyor "Bu bilgisayarı hangi amaçla kullanıyorsunuz" diye. Oyun yani oyun be anlayın daha çok oyun.

Bu sistem başka neye yarayabilir ki en fazla? Bu yüzden all core üzerine yoğunlaşmanın yöntemleri çok olsada BIOS arayüzünde özellikle tepe model gelişmiş modellerde, yine de Windows üzerinde kararsızlıklara neden oluyor özellikle gecikmeyi ilgilendiren oyunlarda. Ben şahsen hızlı rekabetçi oyunları oynuyorum ve önem veriyorum, hikayeli oyun tarafı olsaydı direkt her şeyi yapardım. UV ben hiçbir şekilde savunmuyorum. Çünkü işlemci ve ekran kartı denemelerinde kullandığım alanda performans hep kötü etkilendi. Ben öncelik olarak gecikmeye bakarım, kas gücünün verdiği sonuçtan daha çok. Yani uyumlu olmasına, direkt benim için performans anlayış karşılığı bu şekilde. Yani kullandığım mouse'un bile tepkisi benim için önemli. Çok kabaca örnek vereyim mesela PBO üzerinden +200 frekans boost yapmak mouse'umda hissedilebilir bir hız etkisi yaratıyor, ama bu hızın içinde ki tutarlılık kötüleşiyor, bu yüzden ben "performans kötü" diye nitelendiriyorum.

O yüzden bence şu perfromans iyi/kötü karşılaştırmalarını ayırmak gerekir. Ben o yüzden şu PBO performans diye nitelendiren videoları örnek verdim. Performans diye bir şey yok ortada sadece sıcaklığı etkileyen bir durum söz konusu bence daha çok. Bu da zaten başlıbaşına bir sorun demektir, bu sorunu düzeltmek içinde hava ile alakalı bir donanım gerekir. Demek istediğim bir işlemci 90w 1.3v diyelim bilmem kaç FPS bilmem kaç sıcaklıkla bir performans alıyorsa burada bu performansı iyi şekilde tetikleyen şey kesinlikle çekirdeklere giden voltaja eğri yapmak olmuyor, en mantıklısı saf bir şekilde sıcaklığı daha düşürmek performansı arttırır. Belki saf doğal yöntemle sıcaklığı düşürürsek 90w yerine 100w 1.3v yerine 1.4v çekerek daha performanslı olabilir. Ben bu ayrıntılara takılıyorum. Mesela bir yöntem ile tüm çekirdeklere performans verdik diyelim, ne olursa olsun temel yapıda bu çekirdeklerin birbirine göre ayrı çalışma bir moduna sahip, yani kabaca anlatmam gerekirse örnek 2. çekirdek ağır yük altında ki işlemlere yöneliktir, 4. çekirdek daha çok hafif çekirdeklere, yani aslında olay tam olarak uykuda ve uyanık olan çekirdekler değil, tamamen C-States. Bu durumda silikon yapısı nadir olan ürünleri örnek alırım. Zamanında 5600x kullandım ve toplam 4, 2 yıldız 2 yuvarlar performans çekirdeği vardı. Evet sıcaklıklarım bundan dolayı standart kullanıcılara göre iyiydi, hiçbir şekilde PBO yapmadım, gittim o işlemciye soğutucu aldım ve sıcaklığı bu şekilde kalibre edip daha performanslı şekilde kullandım.

vdroop olayını seviyorum çünkü sadece giden voltajın sürecini ilgilendirmiyor, düşme esnasında aynı seviyeyi koruma sürecinide ilgilendiriyor. Sıcaklığı düşürmek isteyenler vdroop ile ilgilenebilir mesela, bu insanların coğunun derdi sıcaklıksa eğer, madem soğutucu alarak çözmüyorlar :)

Kısacası şunlarıda diyim, AMD Curve Optimizer ve diğerleri daha çok anakart firmaların gelişmiş OC BIOS ayarlarında sunduğu ayarları ilgilendiriyor, yani extreme bir şey gibi popüler olmasının tek nedeni bu erişime sahip olmalarıdır AMD sayesinde. Ve neredeyse giriş seviyesinde ki anakartlarda bile PBO oluyor. Lakin ters tepkiler bile verebilir. Anakart Faz sayıları az ve kalitesiz olan modeller üzerinde üst seviye işlemciler kullananlar gördüm, bu başlıbaşına bir hata tablosudur zaten, çözüm donanımsal uyumu sağlamak öncelikle..Tıpkı sıcaklığı normal seviyeye getirmek için soğutucu almak. AMD ve Intel savaşları bitti şimdi performans PBO sıcaklık düşürmemi oldu. Tuhaf. İşte YouTuberlar özellikle bu firmalar arasında ki değerlerin sorunlarını alttan alttan giydirerek söz de performans katıyor diye video paylaşıyorlar, ama alakası yok, alaka sıcaklık. Bunuda işte yığınla AMD Intel arasında ki geçmiş sıcaklık ve performans kapışması yaptırdıkları videoların veri tabanları etkiliyor. Elle tutulur yönü yok Curve Optimizer performansın. Ancak çok düzgün bir şekilde yapılırsa en fazla kalibrasyon sağlanır default değerlere göre :D Ben onuda ellemiyorum aslında çünkü fabrikasyon çıkışı zaten C-States durumunu ilgilendiren bir yapıya sahip, silikon yapısı standart kullanıcılara göre kötü/iyi olsada.

Son düzenleme:
Aynen vdroop olayı en azından PBO genel ayarlarda ki Scalar'den daha etkili. Yalnız şöyle bir şey var. C-States durumları özellikle Windows 11'de çok aşırı kullanılmaya yani gereksinim duymaya başladı. Sanırım bu donanım üreticileri dahil Microsoft'unda istediği bir şey. Bu yüzden hiç işimize yaramayan bir çok hizmet ve arka plan uygulamaları var. Neden mesela Microsoft oyunlara yönelik bir kernel sistemi tasarlamıyor, üstelik kurulumda yıllardan beridir saçma sapan bir geri bildirim tablosu çıkıyor "Bu bilgisayarı hangi amaçla kullanıyorsunuz" diye. Oyun yani oyun be anlayın daha çok oyun.

Bu sistem başka neye yarayabilir ki en fazla? Bu yüzden all core üzerine yoğunlaşmanın yöntemleri çok olsada BIOS arayüzünde özellikle tepe model gelişmiş modellerde, yine de Windows üzerinde kararsızlıklara neden oluyor özellikle gecikmeyi ilgilendiren oyunlarda. Ben şahsen hızlı rekabetçi oyunları oynuyorum ve önem veriyorum, hikayeli oyun tarafı olsaydı direkt her şeyi yapardım. UV ben hiçbir şekilde savunmuyorum. Çünkü işlemci ve ekran kartı denemelerinde kullandığım alanda performans hep kötü etkilendi. Ben öncelik olarak gecikmeye bakarım, kas gücünün verdiği sonuçtan daha çok. Yani uyumlu olmasına, direkt benim için performans anlayış karşılığı bu şekilde. Yani kullandığım mouse'un bile tepkisi benim için önemli. Çok kabaca örnek vereyim mesela PBO üzerinden +200 frekans boost yapmak mouse'umda hissedilebilir bir hız etkisi yaratıyor, ama bu hızın içinde ki tutarlılık kötüleşiyor, bu yüzden ben "performans kötü" diye nitelendiriyorum.

O yüzden bence şu perfromans iyi/kötü karşılaştırmalarını ayırmak gerekir. Ben o yüzden şu PBO performans diye nitelendiren videoları örnek verdim. Performans diye bir şey yok ortada sadece sıcaklığı etkileyen bir durum söz konusu bence daha çok. Bu da zaten başlıbaşına bir sorun demektir, bu sorunu düzeltmek içinde hava ile alakalı bir donanım gerekir. Demek istediğim bir işlemci 90w 1.3v diyelim bilmem kaç FPS bilmem kaç sıcaklıkla bir performans alıyorsa burada bu performansı iyi şekilde tetikleyen şey kesinlikle çekirdeklere giden voltaja eğri yapmak olmuyor, en mantıklısı saf bir şekilde sıcaklığı daha düşürmek performansı arttırır. Belki saf doğal yöntemle sıcaklığı düşürürsek 90w yerine 100w 1.3v yerine 1.4v çekerek daha performanslı olabilir. Ben bu ayrıntılara takılıyorum. Mesela bir yöntem ile tüm çekirdeklere performans verdik diyelim, ne olursa olsun temel yapıda bu çekirdeklerin birbirine göre ayrı çalışma bir moduna sahip, yani kabaca anlatmam gerekirse örnek 2. çekirdek ağır yük altında ki işlemlere yöneliktir, 4. çekirdek daha çok hafif çekirdeklere, yani aslında olay tam olarak uykuda ve uyanık olan çekirdekler değil, tamamen C-States. Bu durumda silikon yapısı nadir olan ürünleri örnek alırım. Zamanında 5600x kullandım ve toplam 4, 2 yıldız 2 yuvarlar performans çekirdeği vardı. Evet sıcaklıklarım bundan dolayı standart kullanıcılara göre iyiydi, hiçbir şekilde PBO yapmadım, gittim o işlemciye soğutucu aldım ve sıcaklığı bu şekilde kalibre edip daha performanslı şekilde kullandım.

vdroop olayını seviyorum çünkü sadece giden voltajın sürecini ilgilendirmiyor, düşme esnasında aynı seviyeyi koruma sürecinide ilgilendiriyor. Sıcaklığı düşürmek isteyenler vdroop ile ilgilenebilir mesela, bu insanların coğunun derdi sıcaklıksa eğer, madem soğutucu alarak çözmüyorlar :)
Bunların hepsi işte 2020'lerin başında mid tier işlemci kullananların, oyunlar motor değişip güncelleme yediği zaman karşılaştıkları donanım yetersizliği ve yazılım kaynaklı darboğaz.

9950x3D ile Valorant falan oynarken mesela zero problem, Oyun sadece Cache olan 8 çekirdekte çalışıyor, windows'un bütün ıvır zıvırlarını da 32mb önbellekli işlemciye salladım araya kaynak yapmasın diye. Fare ve klavye inputları cache'dedir çünkü sistemi cache üstünden açtırıp gereksiz arka planda çalışan işleri 2. ccd'ye sallıyorum. 2 tane LAN var, birisi işte devre dışı. Faremin USB portu doğrudan CPU'ya bağlı olan portta, Klavye ise maalesef USB Type C girişli olmadığı için x870 Chipset'te(TypeC dönüştürücü alıp onu da CPU'ya bağlayacağım).

Sadece oyun bütün cache işlemcisine yayıldığı için çekirdek ortalama kullanımı 8 çekirdekte %50 civarlarında yani çekirdekler de strese girmiyor ve voltaj da düşmediği için boost frekansı korunuyor, tarayıcı 2. ccd'de, discord ıvır zıvır 2. ccd'de. Bunlar da işte işlemci interrupt olmadan çok daha stabil ve düzgün bir oyun keyfi sunuyor. Bu işlemcilerin amacı da bu zaten, çoklu iş performansı/sap ile samanı ayırmak. Donanım kuvveti her zaman önce gelir, sonrası yazılımdır.

Bunların hepsi işte 2020'lerin başında mid tier işlemci kullananların oyunlar motor değişip güncelleme yediğindeki donanım yetersizliği ve yazılım kaynaklı darboğaz.

9950x3D ile Valorant falan oynarken mesela zero problem, Oyun sadece Cache olan 8 çekirdekte çalışıyor, windows'un bütün ıvır zıvırlarını da 32mb önbellekli işlemciye salladım araya kaynak yapmasın diye. Fare ve klavye inputları cache'dedir çünkü sistemi cache üstünden açtırıp gereksiz arka planda çalışan işleri 2. ccd'ye sallıyorum. 2 tane LAN var, birisi işte devre dışı. Faremin USB portu doğrudan CPU'ya bağlı olan portta, Klavye ise maalesef USB Type C girişli olmadığı için x870 Chipsette(TypeC dönüştürücü alıp onu da CPU'ya bağlayacağım).

Sadece oyun bütün cache işlemcisine yayıldığı için çekirdek ortalama kullanımı 8 çekirdekte %50 civarlarında yani çekirdekler de strese girmiyor, tarayıcı 2. ccd'de, discord ıvır zıvır 2. ccd'de. Bunlar da işte işlemci interrupt olmadan çok daha stabil ve düzgün bir oyun keyfi sunuyor. Bu işlemcilerin amacı da bu zaten, çoklu iş performansı/sap ile samanı ayırmak. Donanım kuvveti her zaman önce gelir, sonrası yazılımdır.
Aynen öyle Intel bu konuda sabırsız davrandı, AMD bu konuda çoklu işlemciye başından beri önem verdiği gibi diğerleri içinde mantıklı davrandı, Intel ortama her zaman hakim olamayacağını bilmeliydi. Çünkü teknoloji sadece işlemci değil, bu parça her ne kadar en önemli donanım olsada ne olacağı belli olmaz, özellikle anakart teknolojisi dahil. Ne oldu L1 özellikle L2 yani çekirdeğe en yakın birimleri beslediler, L3 en uzak olan birimi önemsemediler. AMD şansına herkes pandemi döneminde 5600x ve o seri şov yaparken içerde tıkılı kalan her insan YouTube izlemeye başladı, ve yığınla videolar yapılmaya başladı. Dikkatini çekti mi sonradan fiyatlarıda düşürdü? Neden çünkü insanların en büyük eksikliği pratik deneyim. Bu deneyime sahip olunca izlenmeler feci arttı, paylaşımlarda, derken 3D yeni nesil işlemciler üretti ve Intel üzerine gitti, bunu kendisi resmi şekilde yapamaz, ama reklam yaptı bir şekilde.

Eskiden çoklu işlemci modunu yine sürdüren AMD işlemcileri feci şekilde ısınıyordu, herkes dalga geçiyordu, ama bunlar kullanıcı değil, bence çok bilimsel, çünkü amaç ilerisini düşünmek :) Sonuç ortada, istediklerine uzun zaman boyunca kavuştular, ve bence bu durum Intel'in uzun bi zaman tekli çekirdek ve L1 / L2 de birlikte olan eziciliğinden daha fazla tutarlı bir adım atmış oldular. Şimdi Intel ne yapabilir, inanılmaz bir masraf harcaması gerek, yapar yapmasına ama satışlar olması gerek. Milyon tane karşılaştırma videoları var herkes AMD kullanıyor nerdeyse, o yüzden büyük bir reklam altyapısıda olması gerek, bunun içinde extra masraf demek. 5600x'den sonra 8 ve 9. nesil Inteller kullandım.

Çünkü o dönem Intel'in dünyası geçerliydi, ama sonra 9800x3D geçme zamanı benim içinde geldi. 14900k ve 265K'dan sonra asla Intel almam dedim. Üstelik AMD L1 ve L2 cache değerlerinide arttırıyor frekanslar dahil..Belli bir yerden sonra L3'de olduğu gibi L2 seviyeside kağıt üzerinde kalacak, ve L1 derken artık işlemci yapıları bence komple değişek, bu konuda NVIDIA bence bir atılım yapacak diye düşünüyorum ben. Entegre bir donanım. CPU/GPU/RAM. Tamamen yeni teknolojiye ihtiyac duyacağız bunları tam anlamıyla tükettiğimiz zaman. Ekran kartıma mesela Curve voltaj yapabilirdim, ama ne yaptım 0.2mm (Araya pul koyarak) 10cm'nin 10/2 kadar bir boyut ile baskı yaparak Chip'e baskı uyguladım ve sıcaklıklar düştü. Yani yöntemler değişir riskli oldu ama curve voltajdan kat ve kat daha etkili oldu.

Aynen öyle Intel bu konuda sabırsız davrandı, AMD bu konuda çoklu işlemciye başından beri önem verdiği gibi diğerleri içinde mantıklı davrandı, Intel ortama her zaman hakim olamayacağını bilmeliydi. Çünkü teknoloji sadece işlemci değil, bu parça her ne kadar en önemli donanım olsa da ne olacağı belli olmaz, özellikle anakart teknolojisi dahil. Ne oldu L1 özellikle L2 yani çekirdeğe en yakın birimleri beslediler, L3 en uzak olan birimi önemsemediler. AMD şansına herkes pandemi döneminde 5600X ve o seri şov yaparken içerde tıkılı kalan her insan YouTube izlemeye başladı, ve yığınla videolar yapılmaya başladı. Dikkatini çekti mi sonradan fiyatları da düşürdü? Neden çünkü insanların en büyük eksikliği pratik deneyim. Bu deneyime sahip olunca izlenmeler feci arttı, paylaşımlarda, derken 3D yeni nesil işlemciler üretti ve Intel üzerine gitti, bunu kendisi resmi şekilde yapamaz ama reklam yaptı bir şekilde.

Eskiden çoklu işlemci modunu yine sürdüren AMD işlemcileri feci şekilde ısınıyordu, herkes dalga geçiyordu ama bunlar kullanıcı değil, bence çok bilimsel, çünkü amaç ilerisini düşünmek :) Sonuç ortada, istediklerine uzun zaman boyunca kavuştular, ve bence bu durum Intel'in uzun bir zaman tekli çekirdek ve L1 / L2 de birlikte olan eziciliğinden daha fazla tutarlı bir adım atmış oldular. Şimdi Intel ne yapabilir, inanılmaz bir masraf harcaması gerek, yapar yapmasına ama satışlar olması gerek. Milyon tane karşılaştırma videoları var herkes AMD kullanıyor neredeyse, o yüzden büyük bir reklam altyapısıda olması gerek, bunun içinde extra masraf demek. 5600X'den sonra 8 ve 9. nesil Intel'ler kullandım.

Çünkü o dönem Intel'in dünyası geçerliydi ama sonra 9800X3D geçme zamanı benim içinde geldi. 14900k ve 265K'den sonra asla Intel almam dedim. Üstelik AMD L1 ve L2 cache değerlerini de arttırıyor frekanslar dahil. Belli bir yerden sonra L3'te olduğu gibi L2 seviyeside kağıt üzerinde kalacak, ve L1 derken artık işlemci yapıları bence komple değişek, bu konuda NVIDIA bence bir atılım yapacak diye düşünüyorum ben. Entegre bir donanım. CPU/GPU/RAM. Tamamen yeni teknolojiye ihtiyac duyacağız bunları tam anlamıyla tükettiğimiz zaman. Ekran kartıma mesela Curve voltaj yapabilirdim ama ne yaptım 0.2mm (Araya pul koyarak) 10Cm'nin 10/2 kadar bir boyut ile baskı yaparak Chip'e baskı uyguladım ve sıcaklıklar düştü. Yani yöntemler değişir riskli oldu ama curve voltajdan kat ve kat daha etkili oldu.

RTX 5000 serisi özel bir statüte Co olarak, ucuz kartlar normal kullanımda hotspot duvarına çarpıp frekans kısıp duruyordu bunu daha hotspot göstergesi açığa çıkmadan fark edip GPU UV işini biraz forumlarda yaygınlaştırmaya çalıştım.

Frekans'ı stoktan daha iyi tutarak ve daha az ısındırarak RTX5000 serisinde performans artışı mümkün ama dediğim gibi bu seri çok istisnai bir seri. Normalde UV basacaksın takoz sınıfı bir seriye denk gelirsin UV basmak için frekans düşürmek zorunda kalırsın ya da çok az izin verir onun da bir esprisi olmaz.

Bu seride voltaj kısıp frekansı daha yüksekte tutabiliyorsun şaka gibi ama değil.