goi09 1

Çalışkan
PC açılışta kasılıyor, resetlemezsem düzelmiyor. Yeniden başlatma sonrası başta kasma yoksa sorun yok ama varsa sorun; driverı yeniden yükledim, format attım, CMOS yaptım. Arızalı olan parça sizce neresi?

CPU: AMD Ryzen 9 7900X3D
ANAKART: MSI MAG B850 Tomahawk Max WiFi
RAM: Lexar LD5AU016G-5600GA 64 GB DDR5-5600 DDR5 SDRAM
EKRAN KARTI: Gigabyte RTX 5080 WindForce OC SFF 16G (GV-N5080WF3OC-16GD)
SSD: Samsung SSD 990 PRO 4TB
SSD: MLD M700 NVMe SSD
HDD: Seagate BarraCuda ST8000DM004 SATA 3.0 5400 RPM 8 TB
PSU: Gigabyte Pg5 Gen 5.0 1000 W
İŞLEMCİ SOĞUTUCU: Deepcool Mystique 360

Son düzenleyen: Moderatör:
Öyle mi ç ben neden 24x2 48gb gibi ara ram olmasına rağmen çok stabil kullanabiliyorum genelde 16 32 diye gidiyor bırakın bu ayakları kardeşim msi çok kaliteli anakart üreten marka 3 5 kişinin a620 de yaşadıgı problemleri bana kronik gibi anlatmayın. Keza x870e mpg alıpta sorun yaşayan görmedim varsada her markada var fabrikasyon hata
bende bu kişi yüzünden am5 sistem toplamaya korkar hale geldim.yok mcron olacakmış da yok samsung olmazmış da micron ram nasıl bulacam hadi buldum diyelim satıcı o an micron falan bilmez ki random ram gönderir aynı marka samsung çıkarsa ne yapacam.sürekli ram mi göndericem satıcıya bana micron bul diye

bende bu kişi yüzünden am5 sistem toplamaya korkar hale geldim.yok mcron olacakmış da yok samsung olmazmış da micron ram nasıl bulacam hadi buldum diyelim satıcı o an micron falan bilmez ki random ram gönderir aynı marka samsung çıkarsa ne yapacam.sürekli ram mi göndericem satıcıya bana micron bul diye

Hangi kişi?

Nebi de aynılarını anlatıyor ya zaten. Micron uygunsuz AM5 sistemlerde. Training algoritması değişti, Normal ayarlaman lazım vs. gibi. AMD Beta tester olarak kullanıyor son kullanıcıları. Gözünüzü açık tutacaksınız. Satıcı ile işiniz yok, kararı bilinçli şekilde sen vereceksin.

@X99 Sen arkadaşlara AM5 sistemin inceliklerini tekrar anlat ki aynı hatalara tekrar tekrar düşüp durmasınlar. Ben demek ki vaktiyle bazı şeyleri öğretemedim ya da yanlış anlaşıldı. Herkes her dilden anlamaz malum. Bazıları zor yoldan öğreniyor.

Derdiniz bir sistem alıp sorunlarla boğuşmak mı yoksa tak çalıştır sıkıntısız kullanmak mı? Diğer arkadaş marka sevicisi de senin derdini tam olarak çözemedim. Parça seçimine dikkat etmezsen sonrasında uğraşırsın, bu net. Lafımıza itibar etmediğin vakit de yarın bir gün bu tarzda bir konu açacaksın. O vakit @ahmet.wint1 'den yardım talep edin lütfen. Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

Son düzenleme:
En arkadaşlara AM5 sistemin inceliklerini tekrar anlat ki aynı hatalara tekrar tekrar düşüp durmasınlar. Ben demek ki vaktiyle bazı şeyleri öğretemedim ya da yanlış anlaşıldı. Herkes her dilden anlamaz malum. Bazıları zor yoldan öğreniyor.

Kağıt üzerinden ezbere konuştuğunu falan sanıyorlar, perde arkasını görmediler, o elinden geçen sistemler, denemeler vs. ne diyeyim yani, algılar kapalı, anlatamayız. ASUS B850M-K satıp ta MSI B850 alan görmedim, ya da Gigabyte m-Force satıp ta MSI alan görmedim. Ama MSI satıp B850 ASUS ve Gigabyte alan çok gördüm söylenecek bir şey yok. Micron nedir, çip nedir, BIOS uyumluluğu nedir, öğretene kadar DDR7'ye geçeriz :rofl: daha sabah bir konuda gördüm, MacOS'tan girmiş sistem öneriyor vatandaşın birisi, en son masaüstünü DDR3'te kullanmış, hikaye bu kadar.

Kağıt üzerinden ezbere konuştuğunu falan sanıyorlar, perde arkasını görmediler, o elinden geçen sistemler, denemeler vs. ne diyeyim yani, algılar kapalı, anlatamayız. ASUS B850M-K satıp ta MSI B850 alan görmedim, ya da Gigabyte m-Force satıp ta MSI alan görmedim. Ama MSI satıp B850 ASUS ve Gigabyte alan çok gördüm söylenecek bir şey yok. Micron nedir, çip nedir, BIOS uyumluluğu nedir, öğretene kadar DDR7'ye geçeriz :rofl: daha sabah bir konuda gördüm, MacOS'tan girmiş sistem öneriyor vatandaşın birisi, en son masaüstünü DDR3'te kullanmış, hikaye bu kadar.

Cehalet çok kötü bir şey, sabır diliyorum. Anlatılanı ısrarla anlamama ve idrak edememe ise çok ayrı bir boyut. Şu anda bulunduğumuz konu neden açıldı mesela? O da ayrı bir ironi. Tepkilerin dile getirildiği konu da MSI anakart + Micron. At gözlüğüyle bakmak deyimi cuk oturuyor.

Kağıt üzerinden ezbere konuştuğunu falan sanıyorlar, perde arkasını görmediler, o elinden geçen sistemler

Kağıt üzerinden konuşmaya gerek yok ki. Bu açılan konular her şeyin ispatı niteliğinde. İstatistikler belli. Marka savunuculuğu da bir yere kadar yani. Ben bu inkarın mantığını bir türlü kavrayamadım.

Aynı sorun bende de vardı 2023 senesinde AM5'de Asrock anakart ve 7600X işlemci de yapıyordu. Bazen PC açılışta çok kasıyordu, reboot atmadan düzelmezdi. Sonraki açılışlarda normale dönüyordu. Tam düzeliyor derken ansızın tekrar başlıyordu. Ne yaptıysam çözememiştim. En son DDR4'e geri döndüm, hala DDR4 kullanıyorum. :D

Ek olarak USB kopmaları, Ethernet kopmaları hepsi mevcuttu.

Son düzenleme:
Aynı sorun bende de vardı 2023 senesinde AM5'de Asrock anakart ve 7600X işlemci de yapıyordu. Bazen PC açılışta çok kasıyordu, reboot atmadan düzelmezdi. Sonraki açılışlarda normale dönüyordu. Tam düzeliyor derken ansızın tekrar başlıyordu. Ne yaptıysam çözememiştim. En son DDR4'e geri döndüm, hala DDR4 kullanıyorum. :D

Ayhan amcayı tanısan çözerdi de işte diğer amca ve yaverleri yüzünden az uğraşmıyoruz gördüğün üzere. Yorum yapan tipler de görmüş geçirmişliği ve tecrübesi eksi seviyede. Neye dayanarak şu iyi ya da şu kötü dediklerini anlamak güç. 6. hissiyatları kuvvetli demek ki, olaya farklı bir boyuttan yaklaşıyorlar. Editörler sponsorlu içerik diye marka sevicisi de forumdakilere anlam veremiyorum. Körü körüne bir cehalet var burada.

Ek olarak USB kopmaları, Ethernet kopmaları hepsi mevcuttu.

Bunların hepsini biz uyduruyoruz bence, işkembeden sallıyoruz. Yoksa AMD ve AM5 platformu hata payı neredeyse yok. :) Bu konuları açanlar da muhtemelen hayal dünyasında yaşıyor. Gerçeklikten uzak olmalı.

Ayhan amcayı tanısan çözerdi de işte diğer amca ve yaverleri yüzünden az uğraşmıyoruz gördüğün üzere. Yorum yapan tipler de görmüş geçirmişliği ve tecrübesi eksi seviyede. Neye dayanarak şu iyi ya da şu kötü dediklerini anlamak güç. 6. hissiyatları kuvvetli demek ki, olaya farklı bir boyuttan yaklaşıyorlar. Editörler sponsorlu içerik diye marka sevicisi de forumdakilere anlam veremiyorum. Körü körüne bir cehalet var burada.

Bunların hepsini biz uyduruyoruz bence, işkembeden sallıyoruz. Yoksa AMD ve AM5 platformu hata payı neredeyse yok. :) Bu konuları açanlar da muhtemelen hayal dünyasında yaşıyor. Gerçeklikten uzak olmalı.
Şu ana kadar kullandığım anakart markaları arasında en sorunsuz bulduklarım ASUS, EVGA, Gigabyte ve DFI oldu. Bunlardan kolay kolay şaşmazdım. 😄

Köşede hâlâ 2012 çıkışlı MSI Z68 çipsetli bir anakartım var. RAM'im 1600 MHz DDR3 ve XMP destekliyor ama XMP'yi açtığımda 1333 MHz'in üzerine çıkabilmek için 3-5 ayar daha yapmam gerekiyor, onu da yapınca yine patlıyor. Aynı çipsetin Gigabyte modelinde ise tek tuşla 1600, hatta 1866 MHz bile açabiliyordu.

X58 döneminde de benzer bir durum vardı. DFI'ın RAM timing ayarları inanılmaz detaylıydı. Yanlış hatırlamıyorsam, o seviyedeki bellek ayarlarının birçoğu dönemin en üst seviye ASUS modellerinde bile yoktu.

Şu an Z690 tarafında MSI kullanıyorum, geçenlerde USB portundan mouse'u çıkarırken soket elimde kaldı. :D

Şu ana kadar kullandığım anakart markaları arasında en sorunsuz bulduklarım ASUS, EVGA, Gigabyte ve DFI oldu. Bunlardan kolay kolay şaşmazdım. 😄

Köşede hâlâ 2012 çıkışlı MSI Z68 çipsetli bir anakartım var. RAM'im 1600 MHz DDR3 ve XMP destekliyor ama XMP'yi açtığımda 1333 MHz'in üzerine çıkabilmek için 3-5 ayar daha yapmam gerekiyor, onu da yapınca yine patlıyor. Aynı çipsetin Gigabyte modelinde ise tek tuşla 1600, hatta 1866 MHz bile açabiliyordu.

X58 döneminde de benzer bir durum vardı. DFI'ın RAM timing ayarları inanılmaz detaylıydı. Yanlış hatırlamıyorsam, o seviyedeki bellek ayarlarının birçoğu dönemin en üst seviye ASUS modellerinde bile yoktu.

Şu an Z690 tarafında MSI kullanıyorum, geçenlerde USB portundan mouse'u çıkarırken soket elimde kaldı. :D

Son dönemlerde en iyi anakart MSI diyen adamın sözlerine kendilerini çok kaptırdılar... Kanıtlar eşliğinde gösteriyoruz, yine bizi yalancı çıkartıyorlar. X870E Carbon'da hiç sıkıntı yok diyor. Bilmiyor ki KC3000 ile bu kartta BIOS update yapılmıyor ve bu sorun hala düzeltilmedi. ASUS'un sunduğu birtakım inceliklerden, voltaj kontrolünden, ayarlardan noksan. Malzeme kalitesine zaten yorum yapmıyorum. Tayfanın yaş grubu zaten 15-20. Kimseyi küçümsemek haddime değil ama arada büyüklerin sözlerine de kulak verilmesi lazım. Bu açılan konular boşa değil. Son kullanıcı bu sorunlarla uğraşmak zorunda ise hiç değil.

AM5 sistemlerde ilk tercih 6000 CL30. Bunu idrak edemeyen biri gelip sana kafa tutabiliyor. Mantığına da gerek yok yani, Patriot 6000 CL30 alıp geçeceksin. Tak çalıştır, senin Micron ya da Samsung ile işin nedir ki AM5 sistem almaktan vazgeçtin?

5200 CL40 olan bir kit Nanya, Micron, Hynix, Samsung aklına ne gelirse tüm çipleri ihtiva eder. Bırakın da bunun da ayrımını biz yapalım.