Lathspell64

Çalışkan
Merhaba, başlıkta da belirttiğim üzere bilgisayarı ne zaman yeniden başlat seçeneği ile başlatmaya kalksam, restart atarken anakarttaki turuncu ışıkta kalıyor. Bildiğim kadarıyla bu, RAM ile alakası olduğunu gösteriyor. RAM'leri tak çıkart, silgi ile sil gibi işlemler yaptım fakat çözüme ulaşamadım. XMP'yi kapattığımda sorunun ortadan kalktığını fark ettim fakat 4800 MHz'ye düşüyor sistem o zaman da. XMP kapatmadan bu sorunu çözmenin bir yolu var mıdır?

Sistem özellikleri.
  • CPU: Ryzen 7 7800X3D.
  • RAM: DDR5 Kingston CL32 6200 MHz 2x16 kit Vengeance
  • GPU: RX 7900 XTX.
Şimdiden teşekkür ederim cevap veren herkese.

Anakart ASUS ROG Strix B650E-F Wi-Fi modeli. Ne yazık ki RAM'lerde sadece XMP modu var. Zamanında yanlış almışım fark etmeden ve BIOS'u güncellemeyeli 6 aydan fazla oldu ve RAM'ler 2. ve 4. slotta takılı.

Merhaba, başlıkta da belirttiğim üzere bilgisayarı ne zaman yeniden başlat seçeneği ile başlatmaya kalksam, restart atarken anakarttaki turuncu ışıkta kalıyor. Bildiğim kadarıyla bu, RAM ile alakası olduğunu gösteriyor. RAM'leri tak çıkart, silgi ile sil gibi işlemler yaptım fakat çözüme ulaşamadım. XMP'yi kapattığımda sorunun ortadan kalktığını fark ettim fakat 4800 MHz'ye düşüyor sistem o zaman da. XMP kapatmadan bu sorunu çözmenin bir yolu var mıdır?

Sistem özellikleri.
  • CPU: Ryzen 7 7800X3D.
  • RAM: DDR5 Kingston CL32 6200 MHz 2x16 kit Vengeance
  • GPU: RX 7900 XTX.
Şimdiden teşekkür ederim cevap veren herkese.

Yöntem bu rehberde yer alan ayarların harfiyen uygulanması. 6000 CL30 1:1 mod ayarlayın. Hynix için geçerlidir.

Kingston yeni Vengeance serisi hayırlı olsun hocam @Ayhan Dönmez DOCP profile açtırmaz mı?

1780523635103.webp

Açtırmaz, açabilen bir delikanlıya henüz rast gelemedik. İntikam serisi intikam peşinde. @X99

Anakart ASUS ROG Strix B650E-F Wi-Fi modeli. Ne yazık ki RAM'lerde sadece XMP modu var. Zamanında yanlış almışım fark etmeden ve BIOS'u güncellemeyeli 6 aydan fazla oldu ve RAM'ler 2. ve 4. slotta takılı.

AM5'te genel anlamda bu tarz sorunlar var. EXPO olmayan bir kit kullanıyorsanız Restart attığında sarı ışıkta kalıyor, BIOS ile çözüldüğüne de çok denk gelmedim. İnce ayar çekilip son duruma bakılması lazım ya da hayatın boyunca Restart atmaman lazım. AM5 affetmiyor, parça seçimi doğru olmalı. @Lathspell64

B850M Force'ta dahi XMP kitlerde bu sorun var. Kit özelinde var tabii, yazılımsal bir problem bu. BIOS ile düzelmesi için de firma ile iletişime geçmen lazım, durumu belirtmen lazım. Minimum 1 yıla düzelir o da, BIOS Update ile düzelecek bir sorun ama düzeldiğine şahit olmadım, nihayetinde ya anakart değişilecek ya da kit. Corsair intikam serisi önermiyoruz bu platformda, elden çıkartmanda fayda var. Ondan öncesinde ise manuel ayar deneyin, rehberi takip edin. Olmuyorsa da 2 seçenek var, ya Restart atılmayacak ya da sarı siteden bunları elden çıkartın. Patriot Viper Venom 6000 CL30 EXPO kit satın alın. @Lathspell64

BIOS güncelleyip son duruma bakarsın. ROG Forum üzerinden Silent_Scone ve Safedisk ile iletişime geç, sorununu çözerse onlar çözer. ASUS BIOS ekibinde onlar var.