Merhaba,

Asus Prime A620M-K 6400 Mhz OC DDR5 AM5 model anakartımda 1 adet Corsair Vangeance LPX 16 GB 6000 Mhz CL36 DDR5 RAM'im bulunuyordu, aynısından 1 tane daha sipariş geçmiştim. Bugün elime geçti ve montajını yaptım.

Bilgisayarı başlatırken bir problem yaşamıyorum ve RAM'im 32 GB olarak görünüyor, fakat yeniden başlat dediğimde klavyenin ışığı yanmıyor ve hiçbir ekran gelmiyor. Yalnızca fanlar dönüyor ve 10 dakika kadar beklememe rağmen herhangi bir tepki alamıyorum.

Daha sonra güç tuşu ile bilgisayarı kapatıp tekrar açmaya çalıştığımda da açamıyorum.

Desteğinizi rica ederim.

Peki yeni aldığım RAM'i iade etsem sadece nasıl olur ? Tek RAM ile 6000 Mhz'de sorunsuz çalışıyordu. Tadım kaçtı açıkçası bu durumlardan.

Öncelikle geçmiş olsun. Maalesef Corsair intikam serisi sizi de en çaresiz anınızda yakalamış. İntikam almak için kapı kapı dolaşıyor, uzak durmak lazım. 1 adet yetmemiş, bir de ikincisini sipariş etmişsiniz. Sorun çıkmama ihtimali %1 falandı zaten. Üzücü bir durum, Clear CMOS yapılıp denenmesi lazım. BIOS son sürüme güncellenmeli. Yeni AGESA 1.3.0.1 şu anda, 1.3.0.0'da olabilirsiniz. Bellek iyileştirmeleri içeriyor son AGESA. Onun haricinde Corsair intikam serisi için EXPO I açıldıktan sonra Bank Refresh Mode ayarı Normal çekilmeli, Memory Context Restore ve Power Down kapatılmalı. Integrated Graphics eğer işlemciniz 7500F vs. değilse kapalı konumda kalmalı. Tercihen Fast Boot da kapatın, POST Delay Time 1s kalabilir.

@X99 Bu Corsair intikam serisi öneren şahsiyetleri tespit etmemiz gerekiyor. Öteki türlü bu tarz sorunların ardı arkası kesilmez, insanlar parasıyla rezil oluyor. Böyle iş olmaz, iş bilmez adamlar türedi piyasada. Hangi akla hizmet bu Corsair intikam serisi öneriliyor şu anda?

RAM'in değeri CL 36 olduğu için sorun yaşıyorsun, iki tane CL 30 RAM alırsan Turbo açmış gibi olur sistem. Arada çip farkı var, CL36 RAM'ler Micron çip kullanıyor, Micron çip çok tutlmaz performansı iyi değil DDR5 olarak. CL 30 RAM'ler Hynix çip kullanıyor, en performanslı çiptir, yani RAM'lerde de çip muhabbeti var, elinizdeki RAM'leri iade edin ya da satın.
RAM'lerden kurtulmam yeterli mi? Anakartı da değiştirmeme gerek yok mu?

Öncelikle geçmiş olsun. Maalesef Corsair intikam serisi sizi de en çaresiz anınızda yakalamış. İntikam almak için kapı kapı dolaşıyor, uzak durmak lazım. 1 adet yetmemiş, bir de ikincisini sipariş etmişsiniz. Sorun çıkmama ihtimali %1 falandı zaten. Üzücü bir durum, Clear CMOS yapılıp denenmesi lazım. BIOS son sürüme güncellenmeli. Yeni AGESA 1.3.0.1 şu anda, 1.3.0.0'da olabilirsiniz. Bellek iyileştirmeleri içeriyor son AGESA. Onun haricinde Corsair intikam serisi için EXPO I açıldıktan sonra Bank Refresh Mode ayarı Normal çekilmeli, Memory Context Restore ve Power Down kapatılmalı. Integrated Graphics eğer işlemciniz 7500F vs. değilse kapalı konumda kalmalı. Tercihen Fast Boot da kapatın, POST Delay Time 1s kalabilir.

@X99 Bu Corsair intikam serisi öneren şahsiyetleri tespit etmemiz gerekiyor. Öteki türlü bu tarz sorunların ardı arkası kesilmez, insanlar parasıyla rezil oluyor. Böyle iş olmaz, iş bilmez adamlar türedi piyasada. Hangi akla hizmet bu Corsair intikam serisi öneriliyor şu anda?
Hocam açıkçası ilk sistemim olduğu için ve bir arkadaşım bilgisine çok güvendiği birisine yönlendirdiği için tavsiye ettiği sistemi birkaç farklı kanaldan kontrol ettirme ihtiyacı hissetmedim, ne diyelim ders oldu bana.

İşin kötü yani 2.rami satın aldığım yeri arayıp bana gönderdikleri RAM'in üzerinde hangi kodlar yazıyordu onu sormam gerekecek iade için çünkü 20 defa birini başka bir slota taktım ilk aldığımki ile ikincisi karıştı.

Dediğiniz ayarları uygulayacağım, 1.3.0.1 güncellemesini nasıl yükleyebilirim? Bellekleri 5600 Mhz'ye çektim burada durmalı mı? Clear CMOS'u dün yapmıştık. Sorunun düzelme ihtimali nedir? İşlemcim de R5 9600X bu arada.

Teşekkürler.

Son düzenleme:
Şimdi de bu hatayı aldım.

BIOS sürümüm Version 3278 yani ComboAM5 PI 1.2.0.3f. 2025/08/05 tarihli. En son sürüm Version 385 ComboAM5 PI 1.3.0.1.

Bu güncellemeyi de yapıp dediğiniz konfigürasyonları uygulayıp 5600 Mhz'de tekrar 1 gün gözlemleyeceğim.

Bir sıkıntı olursa 2.aldığım rami iadeye verip ilk ram için de her ne kadar tek ramde 6000 mhz'de bir sıkıntı yaşamasam da sistemin uzun vadeli selameti için 2.el ilanı açacağım.

Anakart için bir öneriniz var mıdır ? @X99 @Ayhan Dönmez

Dosya Ekleri

• 20260521_120800.webp
    20260521_120800.webp
    95,1 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Anakart için bir öneriniz var mıdır?

ASUS B850M-K modeline geçiş yapın. A620 ve B650 serilerini direkt eleyin. MSI marka A620 ve B650 B850 Pro ve Tomahawk modellerinden uzak durun, bu modellerin BIOS yazılımı sıkıntılı, ekran alamama gibi durumlar yaşarsınız. B850M-K modeli 1DPC olarak tavsiye ettiğimiz bir modeldir, iki tane RAM slotu bulunur, 4 slotlu anakartlara göre daha iyi çalışır, RAM sinyal yolu kısadır ve hızlı çalışır. Diğer seçenek olarak Gigabyte B850M-Force modelini alabilirsiniz, aynı şekil 1DPC olarak geçer. RAM'leri de mutlaka CL 30 model alın, sistemin akıcılığını hissettirir. CL 36 serisi RAM'ler oyunlarda da sıkıntılı, oyun içi çalışan motorlar var, CL36 serisi bu motorlarla uyuşmazlık yapar, sürekli sıkıntı çıkartır, bu durum aklınızda olsun.

Anakart, işlemci ve RAM uyumu için; Ayhan hocamızın rehber konusunu inceleyin, bu rehber konusunun yıllara dayanan tecrübesi var, anakart seçimi yapmanıza yardımcı olur. Kağıt üzerine bakıp o verirle anakart öneren kişileri çok dikkate almayın.

Şimdi de bu hatayı aldım.

BIOS sürümüm Version 3278 yani ComboAM5 PI 1.2.0.3f. 2025/08/05 tarihli. En son sürüm Version 385 ComboAM5 PI 1.3.0.1.

Bu güncellemeyi de yapıp dediğiniz konfigürasyonları uygulayıp 5600 Mhz'de tekrar 1 gün gözlemleyeceğim.

Bir sıkıntı olursa 2.aldığım rami iadeye verip ilk ram için de her ne kadar tek ramde 6000 mhz'de bir sıkıntı yaşamasam da sistemin uzun vadeli selameti için 2.el ilanı açacağım.

Anakart için bir öneriniz var mıdır ? @X99 @Ayhan Dönmez

Maalesef genel anlamda insanları uyarmamıza rağmen bu hataya düşüyorlar. Sonrasında da yok MSI anakart düşmanı, yok Micron düşmanı damgası yiyoruz. Sorunu bizzat yaşayan sensin. Her şeye rağmen bu parçaları insanlara önerip de PC topluyorlarsa, bir de arkasında durup savunuyorlarsa çok da yapacak bir şey yok.

Anakart B850M-K, B850M Force tercih edebilirsin ama Corsair Vengeance yine sorun yapacaktır onda. Sana Micron denk gelmiş muhtemelen. 6000 CL36'lar tehlikeli, genel anlamıyla 6000 CL30 şaşmaman lazım AM5'te. @hargainbunter

Son düzenleme:
Maalesef genel anlamda insanları uyarmamıza rağmen bu Hatay'a düşüyorlar.

Kaç tane PC Build videosu izledim, yapılan setuplar hep X870 ve RAM'ler CL28-30 serisi. CL36 serisilerini bize göndermişler hep, iyi malzemeler dışarıda. Yakında sistem çöplüğüne döneceğiz az kaldı. Alım gücümüz düşük, bu durum birçok şeyi etkiliyor.

Maalesef genel anlamda insanları uyarmamıza rağmen bu hataya düşüyorlar. Sonrasında da yok MSI anakart düşmanı, yok Micron düşmanı damgası yiyoruz. Sorunu bizzat yaşayan sensin. Her şeye rağmen bu parçaları insanlara önerip de PC topluyorlarsa, bir de arkasında durup savunuyorlarsa çok da yapacak bir şey yok.

Anakart B850M-K, B850M Force tercih edebilirsin ama Corsair Vengeance yine sorun yapacaktır onda. Sana Micron denk gelmiş muhtemelen. 6000 CL36'lar tehlikeli, genel anlamıyla 6000 CL30 şaşmaman lazım AM5'te. @hargainbunter
Anladım, teşekkür ederim.

Evet her iki RAM'i de kontrol ettiğimde Micron olduğunu görüyorum.

Ne diyeyim; İntikam 2'yi sipariş etmeseydim, patates bir seçim yaptığım anlaşılmayacaktı. Her şerde bir hayır var misali gibi bir durum oldu.

İkinci RAM'i iadeye gönderdim, ilkini ve anakartı da ilana koyacağım.

CL28 veya CL30 üzerinde Channel'a sahip RAM'lere ve Micron üretici olanlara bulaşmamak gerekiyor. Tercihen Hynix, mevcut değilse Samsung B-die üreticili olanları tercih etmek gerekiyor diye belirtmişsiniz sanırım rehberinizde. Geniş bir zamanda da orayı da okuyacağım.

Son olarak anlamadığım : Bu İntikam'ı 1x16 şeklinde taktığımda 6000 MHz'de de bir sorun yaşatmıyor, Memory Context Restore : Enabled durumunda olmasına rağmen de boot alıyor. 2.slotu doldurduğumuzda neden patladı?

Sorun RAM'in mi Anakart'ın mı uydurukluğunda yoksa her ikisinde mi orayı tam anlayamadım.

Son düzenleme:
Anladım, teşekkür ederim.

Evet her iki RAM'i de kontrol ettiğimde Micron olduğunu görüyorum.

Ne diyeyim; İntikam 2'yi sipariş etmeseydim, patates bir seçim yaptığım anlaşılmayacaktı. Her şerde bir hayır var misali gibi bir durum oldu.

İkinci RAM'i iadeye gönderdim, ilkini ve anakartı da ilana koyacağım.

CL28 veya CL30 üzerinde Channel'a sahip RAM'lere ve Micron üretici olanlara bulaşmamak gerekiyor. Tercihen Hynix, mevcut değilse Samsung B-die üreticili olanları tercih etmek gerekiyor diye belirtmişsiniz sanırım rehberinizde. Geniş bir zamanda da orayı da okuyacağım.

Son olarak anlamadığım : Bu İntikam'ı 1x16 şeklinde taktığımda 6000 MHz'de de bir sorun yaşatmıyor, Memory Context Restore : Enabled durumunda olmasına rağmen de boot alıyor. 2.slotu doldurduğumuzda neden patladı?

Sorun RAM'in mi Anakart'ın mı uydurukluğunda yoksa her ikisinde mi orayı tam anlayamadım.

A620M-K yerine B650M-R olsa iyi olurdu ama sorun şu anda net şekilde Micron. 6000 CL30 Hynix takarsan problem çözülür sendeki.