Hocam eğer motor/mekanik olarak sorun çıkartmaz rutin bakımını yapıp binersin diyorsan ben okeyim.
Elektronik olarak sorun çıkartma ihtimali var ama bu her marka da olduğu için kriter olarak önemsemiyorum pek.

Şimdi bu araç nasipse benim ilk aracım olacak, haliyle tam olarak alım sürecinde ne yapılması gerektiğini bilmiyorum.
Aracı almaya dayımla gidicem ve full paket ekspertiz yaptırıcam.
Diyelim ki eksper raporu temiz çıktı, bunun haricinde benim özellikle kontrol etmem gereken bir şey var mı? Test sürüşü, iç kozmetik vs vs..

İkinci sorum da şu; aracın bakımlarını ne kadar süreyle yaptırmam gerekecek ?

Şimdi öncelikle ilk arabaya göre havalı bir girişin olacak. Tek başına asla araba almaya gitme. Expertize gitmeden önce adamla şunun pazarlığını muhakkak yap. Söylediklerinin dışında, majör ciddi bir hata çıkarsa o zaman expertiz ücretini siz karşılarsınız diye pazarlık yap. Yani sileceği bozulmuştur 700-800 TL alırsın. Böyle önemsiz şeyler ikinci elde dert edilmez. Söylediklerinin dışında, ciddi bir sorun çıkar ise almayın o arabayı. Ama bunu böyle karşı tarafı tehdit ederek söyleme. Expertiz ücretleri çünkü 10k civarında artık, boş yere neden 10k veresin?

Eskiden psa grubunda elektronik arızalar, kronik bir sorundu artık değil. Eski bir model psa aracı alsanız ekstra kontrol ettirmeyi önerirdim.

Tabii ki özellikle kontrol etmen gerekir. Etrafında dolaş, test sürüşü muhakkak yap, aklına takılanları sor. Ama ufak tefek şeyler içinde adamı sıkıştırma. Çünkü en nihayetinde ufak tefek taş sıçraması, çizikler olur. İkinci el sonuçta.

Araba kimin üstüne ise, parayı güvenli ödeme ile ona göndereceksin. Ruhsatta farklı bir isim, para göndereceğin kişi farklı olmayacak. Yok amca oğluna gönder, yok dayıma para gönder arabayı ben senin üstüne yapayım falan derse dolandırıcıdır zaten.

Tramer sorgusunu plakadan değil, şase numarasından sorgulattır. Plaka önemli değil, şase no önemlidir.

Bakımlar sana bağlı km çok yaparsan, erkenden bakım yaptırırsın. Ama km çok yapmıyorsan, yıldan sene de bir kere girersin. O tamamen senin kullanımına göre şekillenir. Ben mesela senede ortalama 7-8 bin km yapıyorum, yıldan dolayı bakıma giriyorum. Işık yanıyor zaten 1 yıla yaklaştığım için. Önemli olan bakım geldiği zaman, geç kalmamak.

Peki mesela aracı full kapsamlı ekspertize soktuk diyelim ve temiz çıktı, bundan sonra araçta sürpriz bir hata falan çıkar mı ? Bahsettiğim kazalı değişenli olması değil, motor mekanik aksamda yani.
Birde yakalamışken şunu sorayım bu araca ilk birkaç ay kasko yaptırmayı düşünmüyorum, sigorta ücreti tahmini ne kadar çıkar ?

Peki mesela aracı Full kapsamlı ekspertize soktuk diyelim ve temiz çıktı, bundan sonra araçta sürpriz bir hata falan çıkar mı? Bahsettiğim kazalı değişenli olması değil, motor mekanik aksamda yani.
Bir de yakalamışken şunu sorayım bu araca ilk birkaç ay kasko yaptırmayı düşünmüyorum, sigorta ücreti tahmini ne kadar çıkar?

Bak şimdi dakika 1 gol 1 yaptın. Aracın kontağını çevirmeden, direkt kasko yaptıracaksın. Sigortacıya ruhsat atıp, yola çıkmadan kasko yapılıyor. Trafik sigortası zaten zorunlu, öyle bir arabaya da kaskosuz binilmez. Daha yola çıkarken, birinin sana vurmayacağı ne malum? Adam sıfır araba alıyor, bayinin kapısından çıkarken başkası gelip çarpıyor. Kasko yok, ne olacak? Var bunun örnekleri çünkü yaşandı.

Yani ikinci el, tamamen sürprizlerle doludur. Kimse garanti veremez sana bu konuda. Alırsın 10 sene sorun çıkartmaz, alırsın 3 ay sonra arıza verir.

İlk araban olacağı için, biraz yüksek çıkabilir net fiyat veremem o konuda. Ben yıllardır kaza yapmadığım için en üst basamaklardayım, o yüzden bana düşük çıkar yine.

Bir yakınımda var 2022 modeldi sanırım 20 bin km'nin altında ikinci el olarak aldı. Araç 11-12 ay Peugeot servisinde yattı. Fransa'dan parçalar geldi o oldu bu oldu. En son artık aracın en ufak kablosuna kadar tüm tesisat değişti. Ancak öyle düzelebildi. Demem o ki, uzak dur.

Söylemeyi unuttum. GT line ve GT logolu araçların sigortası ve kaskosu bir miktar diğer araçlara göre yüksek çıkar. Megane GT-line aracım vardı, onda yüksek çıkmıştı. Değişti mi bilmiyorum şu anda o tarifeler.

O araçta ciddi bir problem var mış, bende Fransa'dan parça getirttim 15 güne geldi. Ayrıca birçok marka depolama sebeplerinden dolayı, depolarında her parçayı tutmuyorlar artık. Sipariş ya da garanti kapsamında getirtiliyor. Sadece Psa'ya özel bir durum değil bu. Araç Türk üretimi ise işler değişir. İnsanları korkutmayın, her araçta o tanıdığınız gibi sorunlar yaşanacak anlamına gelmez. Benim tanıdıkta 50 bin civarında aldı, 100 bin üzerinde aracı şu anda. Bakımdan bakıma servise giriyor. Sıfır sorun. O araç ya sele kapılmış, ya deniz suyuna maruz kalmış olabilir. Belki de kemirgen hayvan tarafından kabloları kemirilmiştir. Alttan girebiliyor kemirgen hayvanlar araçlara, aralardan özellikle. @Akif,

Kesinlikle doğru, herkes sorun yaşayacak diye bir şey yok. Ben Peugeot servisinin rezilliğinden bahsediyorum. Liftten araç düşürüp sahip çıkmayan bir firma. Peugeot geçmişte turbo, enjektör, tesisat arızalarıyla öne çıkardı; son yıllarda yağlı kayıştan adı çıktı. Hala kötü PSA grubu maalesef.

Şanzımanı çok iyi puretech motorlu olsa da güncel ve benzinli bir motor. Masrafı başınızı ağrıtmaz ancak arabaya tüp taktırmayın safkan benzinli olması motor ömrü için yararlı bir şeydir. Genç sürücü iseniz size hitap edecek bir araç 320 ve 520 serileriyle rahatlıkla kafa tutacak seviyede bir araç performans olarak üzmez sizi. Ek olarak belirteyim puretech motorların ne kadar yenilerini alırsanız o kadar iyi olur.

Araç alınabilir turbo sorunu çıkma olasılığı olsa da problemli sayılabilecek bir araç değil, 60k kilometrede bir şanzıman yağını değiştirirseniz ve bakımları tam zamanında yaparsanız bir sorun çıkacağını sanmam. Yalnızca bir performans sorunu olduğunu duydum. Ancak benim şahsi önerim 1.5TSİ Prestige paket superb olur; iç mekan genişliği, süspansiyon konforu, performans ve servis desteği açısından daha iyi olur.

1.6 puratech 225 HP araca, tüp taktıran hiç görmedim. Turbo motora, LPG takılmaz. Turbo, tüp sevmez. Yapılabilir ama sonucunu kimse kestiremez. Atmosferik araçlar için uygundur tüp takılması.

Ayrıca eat8 şanzıman, arıza yapmadığı ve sorun çıkarmadığı sürece yetkili serviste yağ değişimi yaptıramazsınız. Para verseniz de yapmazlar. Özel servislerde, değişim yapanlar var. Şanzıman yağı değiştirmek yeni nesil tam otomatik araçlarda, öyle basit bir şey değil. Kitapçığında da bununla ilgili bilgi var.