Mesut Baştak

Gelişen
Merhaba,

Philips 49PUS6551/12 (QM163E) televizyonum Android Recovery modunda kaldı.

Resmi QM163E_U_0.26.70.1 autorun.UPG yazılımını USB üzerinden yüklemeyi denedim. TV USB'yi görüyor ve yükleme başlıyor ancak aşağıdaki hata ile duruyor:

Mount /dev/block/mmcblk0p7 at /data: Invalid argument

Ardından Installation aborted hatası alıyorum.

Şu ana kadar:
  • Farklı USB bellekler denedim.
  • Farklı USB portlarını kullandım.
  • Recovery üzerinden resmi yazılımı tekrar yüklemeyi denedim.
  • Sonuç değişmedi.
Bu durumda sizce önce ISP ile eMMC yeniden programlama mı denenmeli, yoksa bu belirtiler doğrudan eMMC değişimini mi gösteriyor?

Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Teşekkür ederim.

mmcblk0p7, bu platformda eMMC üzerindeki "/data" bölümüne karşılık geliyor. "Invalid argument" hatası da recovery'nin bu bölümü bağlayamadığını gösteriyor. Bunun sebebi yalnızca bozuk dosya sistemi olabileceği gibi, eMMC'nin aşınması veya fiziksel olarak arızalanmaya başlaması da olabilir. Farklı USB bellek/port ve resmi "autorun.upg" zaten denendiği için aynı işlemleri tekrarlamanın pek anlamı yok. Donanıma geçmeden önce QM163E için uygun Wipe Data Tool ve ardından doğru upgrade_loader.pkg ile tam kurtarma denenebilir. Bu işlemlerde de "/data" veya mmcblk0p7 hatası devam ederse eMMC şüphesi ciddi şekilde güçlenir.

Bu noktada doğrudan eMMC değiştirmek yerine önce ISP üzerinden çipi test etmek daha mantıklı. Okuma düzgün mü, erase/write yapılabiliyor mu ve yazılan veri hatasız verify edilebiliyor mu kontrol edilmeli. Çip sağlıklıysa doğru dump yeniden yazılarak cihaz kurtulabilir. ISP sırasında yazma/verify hataları çıkarsa, çip salt okunur duruma geçmişse veya yeniden programlandıktan sonra aynı hata tekrar oluşuyorsa artık mevcut eMMC ile uğraşmanın anlamı kalmaz; eMMC değişimi ve doğru QM163E dump'ının programlanması gerekir.

Kısacası benim gördüğüm mantıklı sıra:
Wipe Data Tool > QM163E Upgrade Loader > ISP ile eMMC testi/reflash >→ başarısızsa eMMC değişimi.

Yalnız dump kullanılacaksa kart revizyonu ve panel/model uyumluluğuna dikkat etmek gerekiyor. Sadece "QM163E" yazması dump'ın birebir uyumlu olduğu anlamına gelmiyor.