Bence siz Almanya'ya göre de iyi yaşıyorsunuz. Yabancılarda bilgisayar fiyatları giriş seviyesi için bile yüksek ama konsollar ucuz.

Burada tam tersi konsol garantisiz ise 23-24K satılıyor. Garantili resmi satışı 35-50K arası değişiyor. Hadi konsol aldın diyelim aylık alınacak üyeliklerin yıllıkları(net hatırlamıyorum) 3-5K civarına çıkmış durumda. Türk NET yakında zam yaptı ve peşin ödersen yıllık internet fiyatı ₺6000 denk geliyor. Eskiden sadece futbol ligi 3-4K yıllık ile en pahalıydı. Biz basit interneti bile aşırı pahalı alıyoruz. Buna göre doğal olarak eğlence harcamalarını kısıyoruz.

Oyunlar ise 3-4K civarından başlıyor. Üstüne oyunlarda dil desteği olmadığından yama yapılamayan bir cihaz asgari ücreti 20K civarı olan Türkler için lüks kalıyor.

Bilgisayara hazır sistemler ile 23-40K arası bir şey verip, Steam veya harici sitelerden indirim ile 300-2000 TL arasına oyun alabiliyorlar. Türkiye'de zaten güncel çıkan oyunları oynayan sayısı %3 falan geçmiyordur. Bakın Steam hesabımda 1900 civarı oyun var. Gerçekten oyun alan ve tüketen biriyim. Ama Steam dolara geçtiğinden beri oyunları Fanatical, Humble Choice veya bundle satan sitelerden alıyorum. Çünkü Steam fiyatından daha uyguna denk geliyor. Çoğu AAA oyunu çıktığı gibi alamıyorum, zaten eskiye göre de AAA sarmıyor. Indie 3-4 oyun istek listeme atıyorsam, bu bundlelarda garanti düşüyor ve atıyorum 5 oyuna 300-400 ₺ veriyorum.

Ayrıca Türkiye'de popüler olan PS4 döneminde, 1 yıl içinde en çok satan IP'lerinin 100 bin civarını bulduğunu söyleyen bir yöneticileri(PS dağıtımcılığını yapan) vardı. Talha Aynacı kanalındaydı ama videoyu gizlemiş. Videoyun batu bu konuda da daha az olduğuna dair söylemişti. Türkiye'de bildiğinizin aksine fiyatlardan da bağımsız konsol hep küçük bir zümreye hitap ediyordu. Asla yabancılardaki gibi uygun fiyatlı cihaz kalmadı.

Yukarıdaki oranı veren kişi bu değil. Ama PS içerisinde yıllarca çalışmış biri, sohbet videolarında da yer yer sayı vermese de ne kadar az sattığını belirtiyor. Genel olarak o kanal videolarını izlemenizi öneririm.

Türkiye bilgisayar hatta ne bilgisayarı telefon oyunculuğunun zirve olduğu bir ülke. Dediğim gibi yaşadığınız zengin fanus ve ülke topraklarından uzak olmak sizi yanıltmış. Bunu sizi aşağılamak veya kötülemek için söylemiyorum yanlış anlamayın.

Türkiye'de oyun falan satmıyor. Mesela şu Enis'in son videosundaki oylamaya gelen yorumlar, Twitter tartışmaları bile kanıtlıyor. İnsanlar GTA, RDR, PS özel oyunları(bilgisayara çıkmasa bu kadar ünlü olmaları imkansız) ve eskiden çok oynanan Mafia, Max Payne, PES, FIFA, NFS dışında çok da oyun oynamıyorlar.

Bu yüzden oyun oynanacaksa uygun fiyatlı sistemler ve en ucuz oyunlar bilgisayarda.

Kültürel farklardan önce ekonomik sorunlar var. Türkiye oyun içeriklerinde en çok izlenen içeriklerin %80 telefon oyunu. Yanlışım yoksa bu yerelde ve size yakın bölgelerde en çok tüketilen içeriği gösteriyor. Yanlışsa da yerelde en çok izlenen kanallar genelde PUBG Mobile, Minecraft ve Roblox olarak değişiyor. Roblox tablet ve bilgisayarlarda oynanıyor. Telefon artık bir sosyalleşme aleti olduğundan, bütçelerinden biraz kısıp 5-8 bin TL'ye telefon alıp sussunlar diye ellerine bırakıyorlar. Ama bilgisayar, konsol vb. aldıracak bir aile gücü en azından genel halkta artık yok.

2025-07-19_13-57.webp

Almanya veya Avrupa'nın market kafasıyla kıyaslamayın ülkeyi kısaca.

Son düzenleme:
Normal bir durum ve teknoloji ilerliyor. Bunu hoş görmek gerekir.

Daha final tasarım yok.
Bu gibi haberler sadece spekülatif.

PlayStation 6 sunuldunda, zaten tüm platform iyi grafik tasarım gelir. Tüm oyunlar hemen hemen PS5 grafik tasarım ve sadece PC birkaç özellik fazla. O nedenle memnun kalırız, PS6 güclü olması 👍

Bir de GTX devri bitti, aynısı AMD içi geçerlidir.

GPU ileri zamanda daha güclü olmalı.
Örnek 2025 minimum RX 9070 ve RTX 5070 Ti tavsiye ederim.
Ha bütçe yetmiyorsa, kesinlikle konsol yönelmeli.
İster kızın veya sövün, bu bir gerçek ve kaçınılmaz bu olayda.

Türkiye'de PC kurmak lüks kaçıyor, o nedenle tez zamanda ülke resmen konsol ülkesi olacak.

Ekran kartları hep pahalıydı. Bu yüzden 60-70 serisi daha çok satıyor. Bu TR'ye özel bir durum değil. Steam donanım ve yazılım anketine göre 2060, 3060, 1650, 4060 vb kartlar hep lider. İlla oyun oynamak için 5080 ve 5090'a ihtiyaç yok. 5060 Ti 16 GB ve üstü rahatlıkla yeter. Yurt dışında hazır sistem fiyatları pahalı olduğu için (montaj vs) konsol tercih ediliyor. TR de hazır sistemler nispeten uygun fiyatlı olduğu için ve rekabetçi oyunlar TR de çok fazla oynandığı için konsol ülkesi olma ihtimalimiz imkansız gibi bir şey. Çoğu kişi Valorant, CS, PUBG, Zula vb oyunlar oynuyor.

Ayrıca konsol alıp oyuna kimsenin 3 bin TL vereceğini düşünmüyorum açıkçası. Bir de abone fiyatı da zamlı malumunuz.

40k ya güzel çok güzel sistemler toplanır. Oyunlara da erişmesi daha kolay. Xbox Game Pass, Prime gaming, Epic Games, GOG, Microsoft Store, crack, hesap satışı vs yolunu bulursun. Oyunlar eskidiği zaman modlayıp tekrar oynayabilirsin. Hem Xbox hem de Sony oyunlarını oynayabiliyorsun. Rekabetçi oynamak istesen yine PC gerek. Oyun harici bir şeyler için kullanayım desen yine PC gerek. Konsoldaki 30 FPS sorunundan dolayı bile millet PC alıyor. PC'ye nadiren bozuk çıkan oyunlar hariç rahat rahat keyfine bakarsın. Fg, MFG, reflex 2 vb teknolojilerle yine oyunu akıcı bir şekilde oynayabilirsin. Modlarla oyunu optimize hale getirebilirsin. Ekran kartı, RAM ve işlemciye overclock yaparsın. Her şey senin elinde kısaca.

The Last of Us Part II'de 4070 Ti superle 2K Max ayarlar DLSS kapalı ve fg açık şekilde rahatça 160 FPS civarı alabiliyorum. DLSS açınca siz hesap edin kaç FPS alacağımı. 5000 serisinde bir de MFG var. 5060 Ti 16 GB ve üstü sistem yetecektir.

Yok ben bunlarla uğraşamam koltuğuma yaslanıp oyunumu oynayayım diyen zaten konsol alıyor.

24 GB ile 70 kdan az olmaz fiyatı off ki ne off.

Fiyat uygun o ileri özelliklerlen gelirse.

Ekran kartları hep pahalıydı. Bu yüzden 60-70 serisi daha çok satıyor. Bu TR'ye özel bir durum değil. Steam donanım ve yazılım anketine göre 2060, 3060, 1650, 4060 vb kartlar hep lider. İlla oyun oynamak için 5080 ve 5090'a ihtiyaç yok. 5060 Ti 16 GB ve üstü rahatlıkla yeter. Yurt dışında hazır sistem fiyatları pahalı olduğu için (montaj vs) konsol tercih ediliyor. TR de hazır sistemler nispeten uygun fiyatlı olduğu için ve rekabetçi oyunlar TR de çok fazla oynandığı için konsol ülkesi olma ihtimalimiz imkansız gibi bir şey. Çoğu kişi Valorant, CS, PUBG, Zula vb oyunlar oynuyor.

Ayrıca konsol alıp oyuna kimsenin 3 bin TL vereceğini düşünmüyorum açıkçası. Bir de abone fiyatı da zamlı malumunuz.

40k ya güzel çok güzel sistemler toplanır. Oyunlara da erişmesi daha kolay. Xbox Game Pass, Prime gaming, Epic Games, GOG, Microsoft Store, crack, hesap satışı vs yolunu bulursun. Oyunlar eskidiği zaman modlayıp tekrar oynayabilirsin. Hem Xbox hem de Sony oyunlarını oynayabiliyorsun. Rekabetçi oynamak istesen yine PC gerek. Oyun harici bir şeyler için kullanayım desen yine PC gerek. Konsoldaki 30 FPS sorunundan dolayı bile millet PC alıyor. PC'ye nadiren bozuk çıkan oyunlar hariç rahat rahat keyfine bakarsın. Fg, MFG, reflex 2 vb teknolojilerle yine oyunu akıcı bir şekilde oynayabilirsin. Modlarla oyunu optimize hale getirebilirsin. Ekran kartı, RAM ve işlemciye overclock yaparsın. Her şey senin elinde kısaca.

The Last of Us Part II'de 4070 Ti superle 2K Max ayarlar DLSS kapalı ve fg açık şekilde rahatça 160 FPS civarı alabiliyorum. DLSS açınca siz hesap edin kaç FPS alacağımı. 5000 serisinde bir de MFG var. 5060 Ti 16 GB ve üstü sistem yetecektir.

Yok ben bunlarla uğraşamam koltuğuma yaslanıp oyunumu oynayayım diyen zaten konsol alıyor.

Haklısın ve güzelde ifade veya dile getirdin.
Benim demek istedim olay, millet 4K oyun oynamak istiyorsa, konsol ileride daha iyi olur. Yani PS6 ve 4K odaklı düşündüm.
Millet o yönden konsol daha faydalı olur grafik konusunda.
Elbet PC daha uygun. Lakin bazı kişiler burada veya başka yerde öyle böyle sorun yapıyor ki grafik konusunda, yok açar mı veya açarsa kaç FPS gösterir diye, o. Yüzden PS6 ileri için daha faydalı olur diye ifade ettim.
Tabii ki PC tüm olaylara bakarsak avantajlı.

Fiyat uygun o ileri özelliklerlen gelirse.

Haklısın ve güzelde ifade veya dile getirdin.
Benim demek istedim olay, millet 4K oyun oynamak istiyorsa, konsol ileride daha iyi olur. Yani PS6 ve 4K odaklı düşündüm.
Millet o yönden konsol daha faydalı olur grafik konusunda.
Elbet PC daha uygun. Lakin bazı kişiler burada veya başka yerde öyle böyle sorun yapıyor ki grafik konusunda, yok açar mı veya açarsa kaç FPS gösterir diye, o. Yüzden PS6 ileri için daha faydalı olur diye ifade ettim.
Tabii ki PC tüm olaylara bakarsak avantajlı.

TR de çoğu kişinin 4K oyun oynama derdinde olduğunu sanmıyorum. Daha çok FPS'yi önemsiyoruz. Bunun sebebi uzun vadeli olması. PS4 zamanında PC'den uzun süre dayandı fakat PS5'in o kadar iyi olacağını zannetmiyorum. Ayrıca fiyatlar çok pahalı. Eskiden DLSS, fg ve MFG gibi teknolojiler de yoktu. Konsol oyunları bilgisayara gelmiyordu. Bu kadar opsiyon yoktu. O zamandan bu zamana kadar çok fazla şey değişti. Yurt dışını bilemem ama TR de bence PC daha da yaygınlaşacak.

TR de çoğu kişinin 4K oyun oynama derdinde olduğunu sanmıyorum. Daha çok FPS'yi önemsiyoruz. Bunun sebebi uzun vadeli olması. PS4 zamanında PC'den uzun süre dayandı fakat PS5'in o kadar iyi olacağını zannetmiyorum. Ayrıca fiyatlar çok pahalı. Eskiden DLSS, fg ve MFG gibi teknolojiler de yoktu. Konsol oyunları bilgisayara gelmiyordu. Bu kadar opsiyon yoktu. O zamandan bu zamana kadar çok fazla şey değişti. Yurt dışını bilemem ama TR de bence PC daha da yaygınlaşacak.

Vatana millete hayırlı olsun ve PC devam 😄

Uygun mu ? Gücü olana her şey uygundur Türkiye de çoğu kişinin alım gücü zayıf bunu anlamak istemiyorsunuz