Furkan Bey

Uzman
Makaleler
1
Geçen hafta Gaming Gecesi'nden aldığım PNY 5070 Ti OC'yi bugün kurdum ve 10 dakikalık FurMark testi yaptım. Maksimum sıcaklık 78 derece diyor ama test süresince gözlemlediğim maksimum 76–77 civarında gezdi. Fanlarla ilgili herhangi bir ayar vs. yapmadım.
Değerler iyi mi sizce, fan eğrisi vs. yapmaya gerek var mı?

FurMark Sonucu:

Screenshot_2.webp

sssss.webp

GPU Z:

gpu z.gif

Son düzenleyen: Moderatör:
Normal sınırlar içerisinde olsa da konuyu saptırma istemem ama işte giriş seviyesi model alınmamalı. Yüksek yani sıcaklıklar. Üst segmet kart olsaydı eğer 10 derece altı olurdu en az.

Nebi Akgün'ün Nvidia undervolt videosunu izleyip acil undervolt yapın o karta @Furkan Bey hocam. Serin havalarda sıcaklıklar böyleyae yazın alev alır o kart undervolt yapmayıp güç limiti %20 kısılmazsa.

Normal sınırlar içerisinde olsa da konuyu saptırma istemem ama işte giriş seviyesi model alınmamalı. Yüksek yani sıcaklıklar. Üst segmet kart olsaydı eğer 10 derece altı olurdu en az.

Haklısınız ama vade farksız 3 taksit avantajıyla birlikte 39 bine ancak bu modeli yakalayabildik ( gaming gecesi ), haftalardır araştırıyoruz düzgün bir model denk getiremedik. Gaming Trio, TUF gibi modelleri almak için en az 10k fiyat farkı ödemek gerekiyordu, çoğu sitede taksit de yok maalesef. Aradaki fiyat farkından biraz daha uyguna eski PSU'yu da değiştirerek 850W yeni bir PSU almış olduk bu vesileyle. Oda sıcaklığı 25 derece civarıydı bu arada, kaloriferler yanıyor, ev yerden ısıtma ve kasa da yerde duruyor.

Fan eğrisi biraz daha toparlar. UV yaparsan ciddi fark edebilir. Onun dışında ARGB Plus olarak geçmeyen boş paket PNY ise şaşırmadım.
Giriş seviye model olduğu için normal sayılır. Giriş model olduğu için o da.

Fan eğrisi biraz daha toparlar. UV yaparsan ciddi fark edebilir. Onun dışında ARGB Plus olarak geçmeyen boş paket PNY ise şaşırmadım.
Giriş seviye model olduğu için normal sayılır. Giriş model olduğu için o da.
Haklısınız ama vade farksız 3 taksit avantajıyla birlikte 39 bine ancak bu modeli yakalayabildik ( gaming gecesi ), haftalardır araştırıyoruz düzgün bir model denk getiremedik. Gaming Trio, TUF gibi modelleri almak için en az 10k fiyat farkı ödemek gerekiyordu, çoğu sitede taksit de yok maalesef. Aradaki fiyat farkından biraz daha uyguna eski PSU'yu da değiştirerek 850W yeni bir PSU almış olduk bu vesileyle. Oda sıcaklığı 25 derece civarıydı bu arada, kaloriferler yanıyor, ev yerden ısıtma ve kasa da yerde duruyor.
Hayır bir de fanlar 2500 rpmde. Yani nasıl bir fan bu? İnsan 5070 Ti hatırna biraz düzgün fan koyardı.

İşte hocam ben açıkçası gidip de giriş seviyesi kart alana kadar gidip tepe model 9070 XT alırım.

5000 serisinde özellikle giriş seviyesi kartlar aşırı kötü. 4000 serisinde böyle değildi.

10k fiyat farkı verilmesine gerek yok. Benim 4070 ti super de eski kasada oyunlarda 75 derece ve 1600rpm civarını görüyordu. Kasayı ve fanları değiştirdim 60 derece 1200rpm gecmez hale geldi. Undervolt da yapınca oyunlarda 54 derecede calısıyor. Kasanız benim eski kasa gibi (dark guardian) çöp değilse fanları değiştirin sıcaklık 70 dereceyi geçmez.

F/P diye Arctic fanlarla değiştirmiştim.

Güncel durumda daha iyi bir fan var mı bilmiyorum ama 1.5 yıl geçmesine rağmen oyunlarda 54 dereceyi geçmeyen ve ses yapmayan bir karttan bahsediyoruz. Ben alırken en ucuz 4070 ti super modeli buydu.

Şu an BF6'da test ediyor, ayarlar 2K Ultra'da, DLAA açık ( GPU'ya yük binsin diye açtık malum BF 2042'de de yüksek CPU muhabbeti vardı ), GPU kullanımı %90-94 civarında, yer yer değişmekle birlikte ortalama 140-150 civarı FPS veriyor, sıcaklık değişken ama ortalama 70 derecelerde diyebiliriz. RDR 2'de de tüm ayarlar sonda DLSS kapalı GPU kullanımı %97 120-130 FPS civarı veriyor, sıcaklık da 72 derece civarındaydı.
@2254 Kasa Dark maxima V30 bu arada hocam, kasayla birlikte gelen fanlar var üzerinde. Kasa da yerde duruyor parkede, ev yerden ısıtma ve kaloriferler açık şu an. Oda sıcaklığı 25 derece civarında.

Şu an BF6'da test ediyor, ayarlar Ultra'da, DLAA açık ( GPU'ya yük binsin diye açtık malum BF 2042'de de aynı muhabbet vardı, CPU kullanımı da çok yüksek oluyor ), GPU kullanımı %90-94 civarında, yer yer değişmekle birlikte ortalama 140-150 civarı FPS veriyor, sıcaklık değişken ama ortalama 70 derecelerde diyebiliriz. RDR 2'de de tüm ayarlar sonda DLSS kapalı GPU kullanımı %97 120-130 FPS civarı veriyor, sıcaklık da 72 derece civarındaydı. Kasa Dark maxima V30 bu arada, kasayla birlikte gelen fanlar var üzerinde.

Dark maxima V30 benim eski kasadan iyi diye biliyorum ama Dark kasaları önermem kalitesizler. Kasa ve fanların etkisi GPU modelinden çok daha önemli. Hem yeni kasa ve fanlar sayesinde kasadan cok az ses geliyor hem de GPU artık ısınmıyor bile. İleriye dönük bir yatırım oldu benim için. İleride ısınan bir GPU alsam bile sorun olmayacak. Bence kasa ve fanları kaliteli almak GPU modelini kaliteli almaktan daha mantıklı ve ileriye dönük. En kötü kasa fanını bile değiştirsen GPU'dan daha az masraf yaparsın. Gaming Trio veya ROG gibi modeller abuk fiyatlarda satılıyor. Şahsen 5080 alırım o paraya. En ucuz 5080'i benim kasaya takalım 65 dereceyi geçme ihtimali yok.

Lian li kasalar efsane oluyor. Bütçeniz varsa Lian li tavsiye ederim.

Dark maxima V30 benim eski kasadan iyi diye biliyorum ama Dark kasaları önermem kalitesizler. Kasa ve fanların etkisi GPU modelinden çok daha önemli. Hem yeni kasa ve fanlar sayesinde kasadan cok az ses geliyor hem de GPU artık ısınmıyor bile. İleriye dönük bir yatırım oldu benim için. İleride ısınan bir GPU alsam bile sorun olmayacak. Bence kasa ve fanları kaliteli almak GPU modelini kaliteli almaktan daha mantıklı ve ileriye dönük. En kötü kasa fanını bile değiştirsen GPU'dan daha az masraf yaparsın. Gaming Trio veya ROG gibi modeller abuk fiyatlarda satılıyor. Şahsen 5080 alırım o paraya. En ucuz 5080'i benim kasaya takalım 65 dereceyi geçme ihtimali yok.

Lian Li kasalar efsane oluyor. Bütçeniz varsa Lian Li tavsiye ederim.

Kartın taksitleri bittikten sonra ona da göz atabiliriz hocam. Ben de V30 kullanıyorum, bütçem o dönemlerde uygun olmadığı için Lian Li alamamıştım. İlerleyen zamanlarda göz atacağım mutlaka, niyetim var. Çok sağ olun ilginiz için.
Kart için oyun içi sıcaklıklar hakkında düşünceniz nedir peki, 1800 RPM civarı fan hızıyla 70 derece civarında geziyor sıcaklıklar RDR 2'de. Yeşil forumda FurMark test sonucu için çöp gibi soğutması var, sıcaklık çok yüksek vs. yazanlar oldu. Bismillah daha yeni aldık kartı ama böyle yorumlar da keyif kaçırıyor. Bu arada 2K monitör + R5 7500F işlemci var, BF6'da da RDR 2'de de CPU kullanımı yüksek gibi. %70-80'lere çıkabiliyor.

Kartın taksitleri bittikten sonra ona da göz atabiliriz hocam. Çok sağ olun öneriniz için. Kart için oyun içi sıcaklıklar hakkında düşünceniz nedir peki, 1800 RPM civarı fan hızıyla 70 derece civarında geziyor sıcaklıklar RDR 2'de. Yeşil forumda FurMark test sonucu için çöp gibi soğutması var, sıcaklık çok yüksek vs. yazanlar oldu. Bismillah daha yeni aldık kartı ama böyle yorumlar da keyif kaçırıyor.

Bu modelin soğutması nasıl bilmiyorum, kasanın hava akışını ve ortamı da bilmiyorum. Genel olarak AAA oyunlarda 70 derece ve 1800RPM sıfır bir kart için biraz fazla. Ama çöp denecek kadar da kötü değil. 1800RPM bence ideal bir seviye değil çünkü fazla ses yapıyor kartlar. 1500RPM benim için sınır, bu değer de muhtemelen 74-75 dereceleri görür. Kısa vadede sorun olmaz fakat 2-3 sene sonra 80 dereceyi görebilir ve bu da bakım yapmayı gerektirir. Hoş 80 derecede bozulacağını düşünmüyorum limite hala var ama odayı ısıtır. Bunlar sizin için ne kadar dert onu da bilmiyorum. Bozulmasın yeter düşüncesindeyseniz sorun olmaz. Benim önerim en azından kartın altına 1 tane bile olsa fan eklemek. Benim kart ASUS ROG veya MSI Suprim değil ama 5070 Ti gibi 285W TDP'si var. Stok ayarlarda 60 derece ve 1200-1300RPM geçmiyor. Kaldı ki 5070 Ti daha verimli bir kart, 4070 Ti superden daha az güç çekiyor (yanlış hatırlamıyorsam) Tabii kasayı ve fanları değiştirdiğimi tekrardan vurgulamak istiyorum. Çok fazla etki etti.

Benimkini baz alırsanız arada bayağı bir fark var. Tabii benim kartın altında 2 tane var, kasanın tüm fanları Arctic falan olduğu için çok normal. Sizin kasayı da böyle donatsanız benimkiyle aynı derecelere düşürürsünüz. Tabii kasanızında kalitesi önemli.

Tavsiyeme gelelim.

1-bütçe varsa Lian Li kasa + Lian Li fan. Tüm fanlar değişmeli.
2-bütçe var ama çok yüksek değilse Lian Li kasa + Arctic fan (veya muadil fan) tüm fanlar değişmeli.
3-bütçe var ama pek iyi değilse kaliteli bir kasa (markası Lian Li olmak zorunda değil) + fan takviyesi. Tüm fanlar değişmeli veya bütçe yoksa ek fan takviyesi de olur.
4-bütçe limitliyse kasayı değiştirmeden sadece fan takviyesi de yapabilirsiniz. 1-2 tane bile olur.

Hiç bütçe yoksa undervolt haricinde bir seçenek kalmıyor.