Bu modelin soğutması nasıl bilmiyorum, kasanın hava akışını ve ortamı da bilmiyorum. Genel olarak AAA oyunlarda 70 derece ve 1800RPM sıfır bir kart için biraz fazla. Ama çöp denecek kadar da kötü değil. 1800RPM bence ideal bir seviye değil çünkü fazla ses yapıyor kartlar. 1500RPM benim için sınır, bu değer de muhtemelen 74-75 dereceleri görür. Kısa vadede sorun olmaz fakat 2-3 sene sonra 80 dereceyi görebilir ve bu da bakım yapmayı gerektirir. Hoş 80 derecede bozulacağını düşünmüyorum limite hala var ama odayı ısıtır. Bunlar sizin için ne kadar dert onu da bilmiyorum. Bozulmasın yeter düşüncesindeyseniz sorun olmaz. Benim önerim en azından kartın altına 1 tane bile olsa fan eklemek. Benim kart ASUS ROG veya MSI Suprim değil ama 5070 Ti gibi 285W TDP'si var. Stok ayarlarda 60 derece ve 1200-1300RPM geçmiyor. Kaldı ki 5070 Ti daha verimli bir kart, 4070 Ti superden daha az güç çekiyor (yanlış hatırlamıyorsam) Tabii kasayı ve fanları değiştirdiğimi tekrardan vurgulamak istiyorum. Çok fazla etki etti.

Benimkini baz alırsanız arada bayağı bir fark var. Tabii benim kartın altında 2 tane var, kasanın tüm fanları Arctic falan olduğu için çok normal. Sizin kasayı da böyle donatsanız benimkiyle aynı derecelere düşürürsünüz. Tabii kasanızında kalitesi önemli.

Tavsiyeme gelelim.

1-bütçe varsa Lian Li kasa + Lian Li fan. Tüm fanlar değişmeli.
2-bütçe var ama çok yüksek değilse Lian Li kasa + Arctic fan (veya muadil fan) tüm fanlar değişmeli.
3-bütçe var ama pek iyi değilse kaliteli bir kasa (markası Lian Li olmak zorunda değil) + fan takviyesi. Tüm fanlar değişmeli veya bütçe yoksa ek fan takviyesi de olur.
4-bütçe limitliyse kasayı değiştirmeden sadece fan takviyesi de yapabilirsiniz. 1-2 tane bile olur.

Hiç bütçe yoksa undervolt haricinde bir seçenek kalmıyor.
Selam.
Bende Lian Li Lancool 3 kasayla sistemi montajlıcam üstünde 4 adet 140mm kendi fanıyla geliyor 3 tanesi önce 1 taneside arkasa egzoz, ayriyetten elimde 2 adet kullanılmamış ARCTIC p14 pwn pst var, bunlarıda üst bölgeye egzoz olarak yerleştirmeyi düşünüyorum, sizce arka egsozdaki kasayla gelen lianli fanı söküp yerine ARCTIC p14 takıp, üst tarafta lianli+ARCTIC seçeneği daha verimli olabilir mi? Yoksa pek fark yaratmaz mı? Kasa üzerinde gelen fanlarla alakalı bir bilgi bulamadım fakat elimdeki ARCTIC fan bu,

Selam.
Bende Lian Li Lancool 3 kasayla sistemi montajlıcam üstünde 4 adet 140mm kendi fanıyla geliyor 3 tanesi önce 1 taneside arkasa egzoz, ayriyetten elimde 2 adet kullanılmamış ARCTIC p14 pwn pst var, bunlarıda üst bölgeye egzoz olarak yerleştirmeyi düşünüyorum, sizce arka egsozdaki kasayla gelen lianli fanı söküp yerine ARCTIC p14 takıp, üst tarafta lianli+ARCTIC seçeneği daha verimli olabilir mi? Yoksa pek fark yaratmaz mı? Kasa üzerinde gelen fanlarla alakalı bir bilgi bulamadım fakat elimdeki ARCTIC fan bu,
Ben olsam birini GPU altına yerleştirirdim. Diğer fanı da egzoz fanıyla değiştirirdim. Egzoz fanını da üste takardım. Görünüm dert ise egzozla değiştirmek yerine ARCTIC fanı direkt üste takabilirsiniz. Ama bir tanesi altta olmalı bence. @20424 soralım bir de o bu konularda bende bilgili daha iyi cevap verebilir.

Geçen hafta Gaming Gecesi'nden aldığım PNY 5070 Ti OC'yi bugün kurdum ve 10 dakikalık FurMark testi yaptım. Maksimum sıcaklık 78 derece diyor ama test süresince gözlemlediğim maksimum 76–77 civarında gezdi. Fanlarla ilgili herhangi bir ayar vs. yapmadım.
Değerler iyi mi sizce, fan eğrisi vs. yapmaya gerek var mı?

FurMark Sonucu:

Eki Görüntüle 192971

Eki Görüntüle 192974

GPU Z:

Eki Görüntüle 192972
Ekran kartı altına 2 tane fan at, eğer kasa müsaitse. Kasadaki intake fanlar kaliteli değil belli ki, bir de kendin fan curve ayarlaman lazım, düşük RPM'de çalışıyor çünkü stok haldeyken. Undervolt da yapman gerekli Nvidia kartlarda, verimliliği bayağı artırıyor. Yani direkt olarak tak çalıştır yaparsan sonuç biraz hüsran olur giriş seviye kartlarda. Anca Suprim-Astral vs. alırsan tak çalıştır yapabilirsin. Kasanın intake fanlarını da değiştirirsen iyi olur.

Hayır bir de fanlar 2500 rpmde. Yani nasıl bir fan bu? İnsan 5070 Ti hatırna biraz düzgün fan koyardı.

İşte hocam ben açıkçası gidip de giriş seviyesi kart alana kadar gidip tepe model 9070 XT alırım.

5000 serisinde özellikle giriş seviyesi kartlar aşırı kötü. 4000 serisinde böyle değildi.
Fanlar %65'te muhtemelen anladığım kadarıyla, o sebepten öyle. VBIOS stok haldeyken %100 açmaz hiçbir zaman, bu yine iyi açmış %70 diyelim biz ona. %30-40'ta bırakan modeller var. Kendin fan curve ayarlaman lazım, undervolt olayını zaten biliyorsun, aşırı basit bir işlem ve çok verimli. Bir de ekran kartı altına 2 fan atacaksın oldu bitti. Ama kasaya hava girişi de önemli, içeri hava alan intake fanlar cfm değeri iyi olması gerekiyor. Kasanın kendisiyle gelen fanlar genelde vasat olur. Değişmek lazım. Genelde 3 fan intake olur ön panelde, egzoz ve üste AIO 360 taktığını düşünürsek 4 exhaust fan olur. 3 intake fanın iyi olması gerekiyor bu durumda. @ShadowLegion

@LH44 Ne diyorsun VC olan kartta bu derecelere, senin de yorumunu almak isteriz.

Son düzenleme:
Selam.
Bende Lian Li LANCOOL II'i kasayla sistemi montajlıcam üstünde 4 adet 140mm kendi fanıyla geliyor 3 tanesi önce 1 taneside arkasa egzoz, ayrıyeten elimde 2 adet kullanılmamış Arctic P14 pwn pst var, bunları da üst bölgeye egzoz olarak yerleştirmeyi düşünüyorum, sizce arka egzozdaki kasayla gelen Lian Li fanı söküp yerine Arctic P14 takıp, üst tarafta Lian Li+Arctic seçeneği daha verimli olabilir mi? Yoksa pek fark yaratmaz mı? Kasa üzerinde gelen fanlarla alakalı bir bilgi bulamadım fakat elimdeki Arctic fan bu,

Arkadaki egzoz fanını ekran kartının altına alın ama PSU'ya denk gelen yere değil daha öne, altı boş olsun.

Arctic fanların birini arka egzoz kısmına diğerini üst en arkaya takın, bunlar sıcaklık konusunda dünyaları değiştirmeyecek onu da bilin.

Bir de ekran kartı altına 2 fan atacaksın oldu bitti.
Hocam kasa zaten hava akışı ola mesh bir kasa ise alttan fan vermek hiç bir işe yaramıyo bizzat denedim ben bunu.

Undervolt olayına katılıyorum. Hatta ben curve yapıyorum ama her kullanıcı bunu bilmiyor ve bilme zorunda değil. Yani %30da fanda dahi şu PNY karttan daha iyi değer verenler var, bu kart %65lere gelmiş, korkunç bir kalitesizlik undervolt yapmayı bilmeyen için. Nebi Akgün izleyip yapmalılar acilinden.

Ekran kartı altına 2 tane fan at, eğer kasa müsaitse. Kasadaki intake fanlar kaliteli değil belli ki, bir de kendin fan curve ayarlaman lazım, düşük RPM'de çalışıyor çünkü stok haldeyken. Undervolt da yapman gerekli Nvidia kartlarda, verimliliği bayağı artırıyor. Yani direkt olarak tak çalıştır yaparsan sonuç biraz hüsran olur giriş seviye kartlarda. Anca Suprim-Astral vs. alırsan tak çalıştır yapabilirsin. Kasanın intake fanlarını da değiştirirsen iyi olur.

Fanlar %65'te muhtemelen anladığım kadarıyla, o sebepten öyle. VBIOS stok haldeyken %100 açmaz hiçbir zaman, bu yine iyi açmış %70 diyelim biz ona. %30-40'ta bırakan modeller var. Kendin fan curve ayarlaman lazım, undervolt olayını zaten biliyorsun, aşırı basit bir işlem ve çok verimli. Bir de ekran kartı altına 2 fan atacaksın oldu bitti. Ama kasaya hava girişi de önemli, içeri hava alan intake fanlar cfm değeri iyi olması gerekiyor. Kasanın kendisiyle gelen fanlar genelde vasat olur. Değişmek lazım. Genelde 3 fan intake olur ön panelde, egzoz ve üste AIO 360 taktığını düşünürsek 4 exhaust fan olur. 3 intake fanın iyi olması gerekiyor bu durumda. @ShadowLegion

@LH44 Ne diyorsun VC olan kartta bu derecelere, senin de yorumunu almak isteriz.
Konuya biraz göz gezdirdim;
  • Ekran kartı oynanmamış.
  • Kasa, dürüst olmak gerekirse fan olarak iyi bir model değil.
  • Yerden ısıtmalı evde kasa yerde.
Bu 3 şey gözüme çarptı. Özellikle 3. madde.

Değerlerin tamamı normal. 🙂
Fan eğrisi ve kasa veya kasa fanlarının değişmesiyle biraz daha düşürülebilir. Ama dağlar kadar fark olacağını düşünmüyorum.

@Furkan Bey @ExellionTR

Hocam kasa zaten hava akışı ola mesh bir kasa ise alttan fan vermek hiç bir işe yaramıyo bizzat denedim ben bunu.

Undervolt olayına katılıyorum. Hatta ben curve yapıyorum ama her kullanıcı bunu bilmiyor ve bilme zorunda değil. Yani %30da fanda dahi şu PNY karttan daha iyi değer verenler var, bu kart %65lere gelmiş, korkunç bir kalitesizlik undervolt yapmayı bilmeyen için. Nebi Akgün izleyip yapmalılar acilinden.
Ben 2 tane attım altına, 3-5 derece fark etti. Zaten soğutması iyi bir modelse 1-2 dereceden fazla fark etmez alta fan atmak. Asıl olay undervolt işleminde. Bir de fan ayarı yapmak şart bu kartlara.

Benim Asus Prime 5070Ti'ın sonuçları da böyle. Referans olması için paylaşıyorum.
1760581554678.webp

Sıcaklıklar sende daha fazla ancak bu beklenen bir durum. O kartın soğutma teknolojisi o kadar. Diğer arkadaşlar güzel yönlendirmiş ufak bir ayar ile çok güzel sonuçlar alırsınız. Ne de olsa içindeki çip aynı ve performansı her halükarda çok tatlı.

Hayır bir de fanlar 2500 rpmde. Yani nasıl bir fan bu? İnsan 5070 Ti hatırna biraz düzgün fan koyardı.
Fan ile çok alakası yok her fan hemen hemen aynı. Fanın arkasındaki termal plakaların kaç yoldan gelip çipe yapıştığı ve malzeme kalitesi önemli. Anakartlar gibi bu ekran kartlarının içini açınca kalitesine göre soğutma çözümlerine gösterilen ihtimamında arttığını görüyorsun.

Sıcaklıklar sende daha fazla ancak bu beklenen bir durum. O kartın soğutma teknolojisi o kadar. Diğer arkadaşlar güzel yönlendirmiş ufak bir ayar ile çok güzel sonuçlar alırsınız. Ne de olsa içindeki çip aynı ve performansı her halükarda çok tatlı.

Fan ile çok alakası yok her fan hemen hemen aynı. Fanın arkasındaki termal plakaların kaç yoldan gelip çipe yapıştığı ve malzeme kalitesi önemli. Anakartlar gibi bu ekran kartlarının içini açınca kalitesine göre soğutma çözümlerine gösterilen ihtimamında arttığını görüyorsun.
Oda sıcaklığı da haliyle çok etkiliyor hocam. Bir de yerden ısıtma olduğu için direkt kasayla teması var sıcaklığın. Şu an oda 23.5 derece yaklaşık 3 saattir BF 6 oynuyorum ve sıcaklık 65-68 derecelerde seyrediyor.